Възможен ли е вот през юли и защо бърза Станишев?

Анализатори коментират искането на лидера на БСП за избори веднага
Обновена: 10 юни 2014 19:14 | 10 юни 2014 19:12,
141
Възможен ли е вот през юли и защо бърза Станишев?
Снимка: Reuters

Предсрочни избори през юли са невъзможни. Това заяви проф. Михаил Константинов пред Агенция „Фокус“. Той посъветва политиците да прочетат Конституцията на страната. „Нормалният технологичен срок за произвеждане на предсрочни избори е 90 дни. В него се включват консултациите с политическите сили, самата Конституция определя 60 - дневен хоризонт“, допълни още Константинов.

Константинов поясни, че в този период президентът издава указ, с който назначава служебен кабинет и насрочва датата на изборите. Според него правилната дата за провеждане на предсрочни избори е 12 октомври.

„Септември е глупаво да се проведат предсрочните избори, защото цялата кампания трябва да е през лятото. Хайде да оставим българския народ да си почине малко от глупостите на българските политици“, аргументира се Константинов.

Още по темата
Според социолога Първан Симеонов от „Галъп“ ходът на Станишев – да поиска незабавни избори, прилича на хода на Бойко Борисов през миналата година. „Когато играта загрубя, Борисов каза: „Да отиваме на избори“, коментира Симеонов и допълни, че лидерът на левицата прави опит да обърне дефекта в ефект, временно да се спаси и да претърпи минимални загуби.

Според него Станишев ще припознае като противник и ДПС, като най-вероятно „ще ги „пакетира“ с ГЕРБ, за да се оттласне и да отговори на дясната вълна в страната“.

„Не бих казал, че Станишев ще спечели много от това, но ще загуби по-малко“, каза още Първан Симеонов пред Investor.bg. Според него всички имат интерес от бързи избори, като БСП има най-голям интерес, защото електоратът на левицата е по-вероятно да отиде до урните в разгара на лятото, отколкото електоратът на ГЕРБ.

Искането на Станишев за вот в края на юли му връща донякъде инициативата, която той загуби - минаха седмици след изборите без инициатива от страна на социалистите. Но дали изборите ще са тогава, не зависи изцяло от него, защото тепърва предстоят консултации с президента с участието и на други политически сили, коментира социологът Кънчо Стойчев пред Investor.bg.

Имаме криза на политическата представителност, парламентът функционира трудно, затова най-добрият вариант е възможно най-бързо да се проведат предсрочни избори. Ако протакаме, какво ще спечелим, коментира още той.

Не е най-важното дали днешното изявление е отговор на стратегията на ДПС. Важното е, че няма разбирателство между двете партии, подкрепящи правителството. А в същото време предстоят преговори с ЕК по финансовата рамка за следващия 7-годишен период, заключи той.

Политологът Александър Маринов коментира пред Агенция "Фокус", че теоретично е възможно изборите да се проведат в края на юли, но не намира смисъл да се бърза. Според него единственият аргумент за ранното провеждане на избори е Станишев да се защити от искания за оставка като лидер на партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
2
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До РАЛИ=БАЛИ-все тая"От началото на 2014 г.като част от фискалния резерв се считат и вземанията от фондовете на ЕС за сертифицирани разходи,аванси и други."- В съответствие с параграф 1,т. 41 от Доп. разпоредби на Закона за публичните финанси,обхватът на фискалния резерв е променен"- в сила от 01.01.2014 гДефицитът в хазната обаче остава и е непроменен,отчита се и лек спад при събирането на данъците!Разходите също бележат повишение!-информацията е от март 2014г.
77
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Незнам дали ви е светнала лампичката или не, но тази оставка е продиктувана от САЩ и съм на 100% сигурен, че избори през юли няма да има. Целия този фарс е с цел назначаването на служебен кабинет, който с назначаването си да замрази преговорите по ЮП, тъй като служебния кабинет няма силата и правото да взема мажорни решения за нашата страна. Съберете 2+2 и схемате е ясна пък после се караите тук заради партиите.. САЩ диктува всеки ход на нашите политици.
76
5
 
12
 
! Отговори
журналист преди 9 години
Станишев е нашата надежда да се отървем от БСП-ДС. Само той може да ни помогне. Давай Станишко само така . Ура другари и сбогом ***.
75
1
 
1
 
! Отговори
55 преди 9 години
До Рали1Първото ти изречение е пълна глупост,а последното за Мангалия е точно ! Ето от там идва дупката в бюджета....
74
1
 
8
 
! Отговори
Тито преди 9 години
Ейййй, смешнициии, викахте избори веднага, сега рано било. Рано е, че нямате време да купите ***.
73
0
 
3
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
"Да оставим българските граждани да си починат от политическите глупости" Хахаха. То 25г верно само политически глупости и нищо повече! За това сме на това дередже, щото тея горе само глупости вършат за нас, а за тях голямата баница! Трябва в концлагер да ги затворим ей там в Белене дето наляха милиарди за една дупка. *** гадна политическа... Бесило трябва и ще се оправят нещата!!!
72
3
 
11
 
! Отговори
президента преди 9 години
Нема ми разваля ваканцията тоя ***.септември другари,септември.
71
0
 
8
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До Анонимен 79,Дали ще е на ГЕРБ рано е да се каже.Дали ще допринесе -никой не може и да прави такива прогнози.Само че има нещо различно от миналата година- и с него трябва да се съобрази всеки, който иска да управлява.Това е народът ни, показахме че можем и да сме заедно и да се чува гласът ни! А то не е малко и не е за подценяване от никой! От тук нататък всяко управление ще започне с предварително показан жълт картон,ако ли ще отбора да е от Бистрица!
70
6
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Каквото и да приказвате, не виждате ли колко са *** Станишев, Орешарски и Стойнев?! Мяя Манолова пък никаква я няма!А колко бяха нагли, когато хората месеци наред им искаха оставката! Положението е наистина отчайващо и може би има неща, които ще научим по-късно!
69
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Избирателната активност през юли ще падне до 4-5 % заради високите температури, жътвата, масовите екскурзии и отпуски.
68
1
 
11
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До 55Дупките в бюджета не са от времето на Герб, ще има ли смелост някой да разрови до край къде са парите на България?Къде са парите на пенсионерите,защо загубихме печеливши пазари,какво стана със селското ни стопанство,продажбата на БТК и ЕРП,златото,работещи предприятия...С какво да се пълни бюджета-работещите българи са в други държави-работят за други държави,децата им учат и допринасят за възхода на други държави,а Мангалия със социални помощи огромната дупка няма как да запълни!
67
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво добро ще донесе правителство на ГЕРБ за България?
66
4
 
7
 
! Отговори
Птеродактил преди 9 години
Станишев днеска не го ли свалиха от поста началник на БСП? Ако не са, той затова бърза. За да още едни избори като за последно. Може пък на късмет да е този път. Зависимостта от хазарта е много опасна болест!
65
1
 
9
 
! Отговори
Пътник преди 9 години
"Незабавни избори веднага, сега", призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който даде извънредна пресконференция в четвъртък след червения картон, който ДПС показа на правителството с изявлението на лидера си Лютви Местан.
64
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС ще се разпадне от караници за служби още преди изборите в България.
63
17
 
13
 
! Отговори
РАЛИ=БАЛИ-все тая преди 9 години
Този заем за връщане с много ниска лихва, за разлика от предишният, четете и малко икономически новини? СЕГА за 1година резервът се е повишил с 2 милиарда?Онзи, на Бойко Борисов беше при много високи лихви, защото държавата беше във фалит=постна пица:ББ беше ОПОСКАЛ от резерва 4 милиарда, оставен от СтанишевББ беше ОПОСКАЛ от здравната каса 2 милиардаББ беше ОПОСКАЛ от часните пенсионни фондове, моите лични пари - 2 милиарда?
62
1
 
0
 
! Отговори
2 i 200 преди 9 години
vsichko e vazmojno, ama na koi mu stiska da go napravi? :))zadaljitelno glasuvane prez lyatoto e idealno :)))) - taman si idvat bulgarite ot turcia na hladnichko v parvata si rodina...ama ste im se iska li na tyah da glasuvat, dali imat kef na zadaljiteno bg glasuvane da idat v ulskata jega?! :))))))))))
61
9
 
7
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До Гневен българинИска! Но.. Последната дума е на президента все пак. Освен това ще протакат до последно-кога ще подадат оставка?Жалки и дребни душици, продали род и родина !
60
14
 
21
 
! Отговори
до 66 преди 9 години
Ами да си поговорим за изчезналите 4 милиарда лева от резерва и изтеглените 2 мил. лева от здравната каса през управлението на ГЕРБ. Трябва да прибавим и емитираният от тях 3 милиарда лева използвани за субсидиите на земеделците преди да хвърлят оставката. Към днешна дата официално резерва е 6 милиарда което значи , че за 1 година това правителство е успяло да го попълни с 1,5 милиарда лева. Факти не бива да бъдат с проста ръка зачерквани.
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предсрочни избори не може да има по-рано от 3 месеца от назначаване на служебно правителство, което е задължително, ако трябва да се спази конституцията. Не може веднага предсрочни избори, както иска Станишев, нито пък той може да оглави служебно правителство без президентът да го назначи за служебен премиер.