НС не прие да има референдум за изборните правила

88 депутати го подкрепиха, 71 бяха против и 26 се въздържаха
Обновена: 17 юни 2014 22:05 | 17 юни 2014 20:27, Анисия Иванова
203
НС не прие да има референдум за изборните правила
Снимка: Импакт прес груп

Парламентът отхвърли предложенията на президента и на Инициативен комитет за произвеждането на национален референдум по изборни въпроси. Дебатът продължи повече от три часа.

НС обсъди днес на извънредно заседание двете предложения за произвеждане на национален референдум по изборни въпроси - едното, внесено от президента на Росен Плевнелиев, другото - от инициативен комитет.

При гласуването 88 гласа бяха "за" провеждането на референдума, 71 против и 26 се въздържаха от 185 народни представители. От ДПС всички гласуваха против, от Коалиция за България един депутат гласува със "за", а останалите гласуваха "против" и "въздържал се". Депутатите от ГЕРБ бяха "за" предложението.  "Атака" не участва в гласуването.

След гласуването Близнашки заяви, че сега надеждата им е във ВАС, който може да се произнесе за редовността на подписката от 500 хилряди подписа, което би направило рефередумът задължителен.

Разискванията в НС бяха отложени за 16.30 часа, за да бъде отправена отново покана към държавния глава да присъства при дискусията.

Още по темата

Председателят на Народното събрание Михаил Миков каза, че е изпратено второ писмо и е получен отговор. Президентът изтъква, че е изложил мотиви, които са станали достояние не само на Народното събрание, но и на цялото общество, добави Миков.

Нека предсрочните парламентарни избори да бъдат съпроводени с национален референдум по изборни въпроси - такъв призив отправи към народните представители Георги Близнашки, председател на  Инициативния комитет /ИК/, внесъл в Народното събрание подписката за национално допитване за въвеждане на мажоритарен  елемент в избирателната система, задължително гласуване и дистанционно, респективно електронно гласуване.

Според него мажоритарният елемент ще принуди политическите партии да издигат по-авторитетни личности.
Според Близнашки дистанционното, респективно електронното гласуване ще се окаже необходимо, когато се вземе решение за задължително гласуване, преди всичко за нашите сънародници зад граница.

Правната комисия е отхвърлила двете предложения за  произвеждане на национален референдум, а комисията за взаимодействие с граждански организации и движения не е стигнала до становище.

БСП иска въпросът за референдума да е само за задължително гласуване, което да важи само за гражданите на територията на страната и само за парламентарните избори. Мая Манолова от Коалиция за България поиска да се гласуват отделно трите въпроса в исканията за референдум на Инициативния комитет и на президента.

Против референдум съм за въвеждане на електронно дистанционно гласуване, защото този въпрос не е съобразен с решението на Конституционния съд, който го обявява за  противоконституционно, понеже не гарантира тайната на вота, каза Манолова.

От ГЕРБ и от инициативния комитет искат допитването да се проведе заедно с предсрочните парламентарни избори. Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева се обърна към политическите партии в Народното събрание да дадат гласовете си в полза на решението, с което се одобрява произвеждането на национален референдум за промяна на изборните правила.

Заместник-председателят на ПГ на партията Цветан Цветанов аргументира задължителния и електронния вот със създаване на условия за българите в чужбина да гласуват дистанционно, като  така сами "направят условията у нас такива, че да могат да се върнат обратно".

Лидерът на ДПС Лютви Местан обясни изчерпателно, защо движението е против референдума: Проблемът с пороците на политическата система е наш, на нашата собствена непригодност, на нашата  нереформираност, на нашата немодерност на партиите. И ние не  можем да прехвърлим собствената си отговорност върху българските граждани. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
26
 
! Отговори
край преди 9 години
Искам всички които са за Референдума да се съберем пред народното събрание. Да се съберем 300 хил. души без партиини пристрастия пред НС пък те нека пак да посмеят да не го проведат. Няма как добрволно тези да се съгласят на МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ. Дават си сметка че 90 % от тях няма да помиришат парламент.
69
3
 
2
 
! Отговори
Aabdy преди 9 години
Krotko bratq ....tiho krotko ...bez kruf bez nasilie i voini ....tiho hitro kato kushuta .......toi toz narod sqkash ni e dlajen hahaahah lesno stava nashe ......skoro i politikata shte e nasha ot tam i vsi4ko !
68
2
 
19
 
! Отговори
Николов преди 9 години
Абе разтурвайте го тоя цирк и събирайте подписи за референдум за президентска република.Истанбул е десет милиона и се управлява от кмет и наместници а тука една шепа народ остана и ще храним 241 мафиота и родата им.Закривай!
67
12
 
13
 
! Отговори
ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ преди 9 години
САМО ГЕРБ И ДЪРЖАВНИКА БОРИСОВ ПОКАЗАХА ЕДИНСТВЕНО КОЙ МИСЛИ ЗА НАРОДА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
66
0
 
12
 
! Отговори
край преди 9 години
Партиици, медии и платени социолози крият от народа начина по които може да промени демократично управлението на страната. Темата за предимствата на МАЖОРИТАРНИТЕ ИЗБОРИ В ДВА ТУРА е тема табу за медиите. Така е защото и те и и социолоозите се хранят от партиите. Мажоритарния избор ще промени целия смисъл на партиите и хората в управлението.
65
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега не ни остава нищо друго, освен да събираме подписи и да им го вкараме (референдума де) в парламента. Съвсем ни взеха за балами пак си правят игричките и си подготвят мандатчето на гърба на данъкоплатеца. Образователен ценз за гласуване, Дистанционно гласуване и Задължително гласуване няма да е никакъв проблем за гласоподавателя. Но е огромен проблем за мафиотските политици окупирали държавата. Време е да се надигнем и да им кажем СТИГА. Политиците трябва да са в политиката макс. 2 мандата
64
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България се пробужда, и никакви милиарди на комунистите и доган няма да спрат промяната!!!!!
63
3
 
28
 
! Отговори
От нас зависи ! преди 9 години
Колкото повече БСП върви срещу волята на народа, толкова по-категорично той ще ги отсвири на предстоящите парламентарни избори ! Ако ГЕРБ и РБ успеят да получат мнозинство в новото Народно събрание, може отново да бъде даден ход на предложението на Президента за Референдум !От нашия вот ще зависи това дали да се случи !
62
0
 
12
 
! Отговори
Край преди 9 години
Лиделски партии /всички наши са такива/ плюс пропорционална избирателна система е нещо различно от ДЕМОКРАЦИЯ. НАРОДЕ БЪЛГАРСКИ тези не ни позволяват да избираме. Те искат да потвърждаваме подредените от тях листи. Народе мой бъллгарски или налагаш на тази политичаска *** 100 % МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ В ДВА ТУРА, намаляване на депуттатите на140 и елекронно гласуване от чужбина ИЛИ ти народе не съществуваш и си племо обречено да бъде ухравлявано от 20 тина босове на мафиотски партии.
61
2
 
26
 
! Отговори
БОСТЪН преди 9 години
КОМУНИСТИТЕ СЕ НАСРАhа ОТ СТРАХ, НАЛИ СЪСЕЛА БЕШЕ ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО БЕ?
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
я ,да не би да се събуждаме ??!
59
14
 
7
 
! Отговори
хахахааа преди 9 години
ДАЛИ ДПС, ЩЕ ИЗКАРА 17% ИЛИ 10%, ВСЕ ТАЯ! НО АКО НАКАРАШ ДА ГЛАСУВА ХОРА, КОИТО НЕ ИСКАТ ДА ГЛАСУВАТ, НА ИНАТ ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА НЯКОЙ КАТО АЗИС, ЯНЕ, КОНЧИТА :)))) И КОГО ЛИ НЕ, ЩЕ НАСТЪПИ ХАОС, ШОУТО ЩЕ Е ГОЛЯМО, НЯМА ДА СЕ УЧУДЯ АКО ТРАВЕСТИТ НИ СТАНЕ ПРЕМИЕР, НА ИНАТ! НАТИСНИ НАРОДА НАСИЛА И ГЛЕДАЙ
58
1
 
20
 
! Отговори
разбирача преди 9 години
абе, не можем да се отървем от тая червена чума бе хора, *си говедета са тея, не пускат колала кърлежите продажни
57
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЛЕЛЕ,гледах част от гласуването в парламента,не изтърпях цялото гласуване.АМИ ТО БЕШЕ ЖИВА ОБИДА ЗА НОРМАЛНАТА ЧОВЕШКА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ.Като започнеш от нескопосаните обяснения на Миков И ВСИЧКО ОСТАНАЛО,изказвания и коментари.БОЖЕ,КАКВИ ХОРА СМЕ ИЗПРАТИЛИ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ.
56
11
 
10
 
! Отговори
ЧЕТЕТЕ, ГЕРБЕРИ ТЪПИ преди 9 години
Така именно заради ГЕРБ изборите през есента ще бъдат проведени по старите правила.ДПС пак ще има висок резултат и пак ще участва във властта явно или тайно.Референдумът е просто за пред хората !ГЕРБ настояват за него, но той е напълно излишен.Референдумът ще отложи въвеждането на задължителното гласуване, както вече обясних.Сега обаче тъпите гербери ще реват по форумите, че ГЕРБ били против ДПС.Дали е така наистина, нека тези, които могат да мислят да го направят и сами да преценят.
55
2
 
4
 
! Отговори
До 40 преди 9 години
Тва е известно.Нямам проблем с "надигането",проблема е че трябва да има за кого да го направя...за да има истински смисъл от това.Дали ще се преразпределят гласове и субсидии м/у криминални елементи от различни шайки партии,губи значение,когато всички без изключение са криминални елементи.Не ощететявам,някой който не е като тях,защото няма такъв.Вярвай ми ако има,автобуса и метрото и съм там.
54
4
 
3
 
! Отговори
ако от изборите преди 9 години
зависеше нещо,щяха да ги забранят(САЩ).айдее стадото,тук да не ви е швейцарско ,или Европа .пък и много емоции ще ни дойдат и за изборите на есен ще ни е вече банално от гласуване ..За европейските избори -имаше достоен кандидат ,който 99,99% от стадото не забеляза защото не се интересува кои са кандидатите .но както винаги се гласуваше ,,напук,, я,че си подпалим къщата за да изгори на Вуте плевнята ,*** сме па и се сърдим ,като на твореца Давид Черни, който ни каза какво ни чака в ЕС !!!
53
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами да съберем липсващите 36000 подписа и да стане задължителен референдума!! Много просто
52
16
 
12
 
! Отговори
ЧЕТЕТЕ, ГЕРБЕРИ ТЪПИ преди 9 години
Няма по-*** животни от герберастите !Как да им обясниш на ***, че референдум за въвеждане на задължителното гласуване не е нужен, за да се промени "Избирателен кодекс".Достатъчно е депутатите от ГЕРБ, БСП и АТАКА да го гласуват.Точно това предложиха БСП.ГЕРБ обаче спасиха ДПС като настояваха за референдум. Един референдум първо ще проточи във времето въвеждането на задължителното гласуване и второ референдумът може да се окаже неуспешен - в него да не гласуват достатъчно хора.
51
0
 
14
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
Сега остава да се договорят и изборите да са на 5 октомври когато е / байрам/,ако изобщо има такива.