НС не прие да има референдум за изборните правила

88 депутати го подкрепиха, 71 бяха против и 26 се въздържаха
Обновена: 17 юни 2014 22:05 | 17 юни 2014 20:27, Анисия Иванова
203
НС не прие да има референдум за изборните правила
Снимка: Импакт прес груп

Парламентът отхвърли предложенията на президента и на Инициативен комитет за произвеждането на национален референдум по изборни въпроси. Дебатът продължи повече от три часа.

НС обсъди днес на извънредно заседание двете предложения за произвеждане на национален референдум по изборни въпроси - едното, внесено от президента на Росен Плевнелиев, другото - от инициативен комитет.

При гласуването 88 гласа бяха "за" провеждането на референдума, 71 против и 26 се въздържаха от 185 народни представители. От ДПС всички гласуваха против, от Коалиция за България един депутат гласува със "за", а останалите гласуваха "против" и "въздържал се". Депутатите от ГЕРБ бяха "за" предложението.  "Атака" не участва в гласуването.

След гласуването Близнашки заяви, че сега надеждата им е във ВАС, който може да се произнесе за редовността на подписката от 500 хилряди подписа, което би направило рефередумът задължителен.

Разискванията в НС бяха отложени за 16.30 часа, за да бъде отправена отново покана към държавния глава да присъства при дискусията.

Още по темата

Председателят на Народното събрание Михаил Миков каза, че е изпратено второ писмо и е получен отговор. Президентът изтъква, че е изложил мотиви, които са станали достояние не само на Народното събрание, но и на цялото общество, добави Миков.

Нека предсрочните парламентарни избори да бъдат съпроводени с национален референдум по изборни въпроси - такъв призив отправи към народните представители Георги Близнашки, председател на  Инициативния комитет /ИК/, внесъл в Народното събрание подписката за национално допитване за въвеждане на мажоритарен  елемент в избирателната система, задължително гласуване и дистанционно, респективно електронно гласуване.

Според него мажоритарният елемент ще принуди политическите партии да издигат по-авторитетни личности.
Според Близнашки дистанционното, респективно електронното гласуване ще се окаже необходимо, когато се вземе решение за задължително гласуване, преди всичко за нашите сънародници зад граница.

Правната комисия е отхвърлила двете предложения за  произвеждане на национален референдум, а комисията за взаимодействие с граждански организации и движения не е стигнала до становище.

БСП иска въпросът за референдума да е само за задължително гласуване, което да важи само за гражданите на територията на страната и само за парламентарните избори. Мая Манолова от Коалиция за България поиска да се гласуват отделно трите въпроса в исканията за референдум на Инициативния комитет и на президента.

Против референдум съм за въвеждане на електронно дистанционно гласуване, защото този въпрос не е съобразен с решението на Конституционния съд, който го обявява за  противоконституционно, понеже не гарантира тайната на вота, каза Манолова.

От ГЕРБ и от инициативния комитет искат допитването да се проведе заедно с предсрочните парламентарни избори. Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева се обърна към политическите партии в Народното събрание да дадат гласовете си в полза на решението, с което се одобрява произвеждането на национален референдум за промяна на изборните правила.

Заместник-председателят на ПГ на партията Цветан Цветанов аргументира задължителния и електронния вот със създаване на условия за българите в чужбина да гласуват дистанционно, като  така сами "направят условията у нас такива, че да могат да се върнат обратно".

Лидерът на ДПС Лютви Местан обясни изчерпателно, защо движението е против референдума: Проблемът с пороците на политическата система е наш, на нашата собствена непригодност, на нашата  нереформираност, на нашата немодерност на партиите. И ние не  можем да прехвърлим собствената си отговорност върху българските граждани. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До САМО АТАКА!!!Бегай при Болен Пидеров под масата и си рупай пицата бе.Де беше днеска бялата Златка да подкрепи референдума,а?Тоя бял турчин и шаиката му-любители на пицата,ако не е Куба,Париж или Брюксел влизаше само да крепи турците и комунистите на власт,нали е "златен пръст",нали е "фикус"...Въобще не го хвали този вонящ политически труп.
89
0
 
15
 
! Отговори
Лора преди 9 години
"България е превърната в полигон за изпробване на съвършено непознат досега механизъм за претопяване на цял един народ и разграждането на държавата му със съдействието на самия този народ и основните му институции,които заработват в един момент по чужда програма, без видимо нарушение на нито един от основните принципи на Конституцията и демокрацията.По-кратичко казано,обреченият на бесене,насапунисва сам въжето,слага си примката на шията и сам изритва бурето под себе си."-големият Николай Хайтов
88
1
 
9
 
! Отговори
VB преди 9 години
Какво пречеше един референдум заедно с изборите...?
87
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"АЗ ЛИЧНО, НЕ ИСКАМ ДА МИ СЕ ОТНЕМА ПРАВОТО ДА НЕ ГЛАСУВАМ! ТОВА Е МОЕ ПРАВО И ДЪРЖА НА НЕГО!"Льольо, така само увеличаваш значението на купените гласове. Акъл море - глава шамандура.
86
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имаш право да гласуваш, никой не те спира, гласувай! Не искаш да гласуваш, пак никой нете спира!! Прави каквото искаш! Никой не те спира!Имаш право да гласуваш, но имаш право и да не гласуваш! АЗ ЛИЧНО, НЕ ИСКАМ ДА МИ СЕ ОТНЕМА ПРАВОТО ДА НЕ ГЛАСУВАМ! ТОВА Е МОЕ ПРАВО И ДЪРЖА НА НЕГО!
85
1
 
17
 
! Отговори
За Война Съм!!! преди 9 години
Кръв ще се лее като река на Есен Кръв!!! Ще *** бавно и мъчително за всичката мъка, която ни причинихте....
84
0
 
10
 
! Отговори
мтм преди 9 години
опитваме се да си упражняваме гражданските права уж демократичен изборно сякаш сме безсилни и безгласни и без значение.една шепа дребнави крадливи човечета ни таковат маса години вечеваща....
83
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИМА РАЗЛИКА МЕЖДУ НАЦИОНАЛИСТ И ПАТРИОТ! ВОЛЕН ДА КАЖЕМ, ЧЕ Е НАЦИОНАЛИСТ, ПОНЕ ЗА ТАКЪВ СЕ ПРЕДСТАВЯ! НО, НА ТУРЦИТЕ НАИСТИНА ИМ ПУКА ЗА БЪЛГАРИЯ, ТЕ ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРИЯ, ДЕДИТЕ ИМ СА ЖИВЕЛИ В БЪЛГАРИЯ, ВНУЦИТЕ ИМ ЩЕ ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРИЯ, ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ТЯХ НАИСТИНА СА ПАТРИОТИ, ОБИЧАТ РОДИНАТА СИ И СЕ БОРЯТ ЗА НЕЯ! И В ТАЗИ ВРЪЗКА НЯМА НИЩО НЕЛОГИЧНИ, НАЦИОНАЛИСТИ И ПАТРИОТИ ДА СА РАМО ДО РАМО! КАТО НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ СРЕД ТУРЦИТЕ СЪЩО ИМА НАЦИОНАЛИСТИ!
82
2
 
24
 
! Отговори
Панайот преди 9 години
Вредните комунисти и гадните турци пак се сдушиха и продължана да ни опъват нервите.Моля Ви братя българи,ГЛАСУВАЙТЕ,всички до един.Тогава от общия процент турците може да не минат 4те % и ще ме хванат за хурката!
81
0
 
8
 
! Отговори
darcas преди 9 години
Ако политическата олигархия я устройваха Мажоритарните избори в 2 тура, щяха първи да ги въведат. Това е най-големия кошмар на статуквото
80
1
 
6
 
! Отговори
До 84 преди 9 години
Това не демокрация,а диктатура от Брюксел,обясни на целокупния избирател,че той само избира марионетките, които ще му представят и снесат решенията на ЕК.От тях и от теб,независи абсолютно нищо.Сменяме съветската с проамериканска диктатура.Означава че требва да ги бият всички,не избирателно,защото лъжат че има демокрация понеже може да ги напсуваш и съда не може да ти направи нищо.
79
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО ясновидецЯСНОВИДЕЦ, МАЙДАНА СА ИЗБОРИТЕ, ЩЕ ОТИДЕШ ДА ГЛАСУВАШ, ТАКА ДА СЕ ШЛЯЕШ И ДА ПРЕЧИШ НА РАБОТЕЩИТЕ ХОРА ПО ГРАДОВЕТЕ, ДА БЛОКИРАШ ДВИЖЕНИЕТО И ДА ПРЕЧИШ НА ГРАЖДАНИТЕ , ТОВА НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ, ТОВА Е НАСИЛИЕ
78
1
 
26
 
! Отговори
дам преди 9 години
изводите от днес ....най големите защитници на задължителното гласуване , другарите Болен и Сергей дори не си направиха труда да отидат в парламента .От гласувалите единствено ГЕРБ до един подкрепиха мажоритарния вот , електронното гласуване и провеждането на референдум за задължителнотоВсички от ДПС гласуваха против ,а от БСП само един депутат , който съвсем скоро явно ще е изгонен от столетницата.След днешния цирк на другарите , ГЕРБ могат да очакват минимум 15% преднина пред БСП на вота
77
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали имаше събрани подписи, те не могат да не го проведът? Какво стана?
76
2
 
17
 
! Отговори
ясновидец преди 9 години
Руско - турските си изпросиха Майдан...
75
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВЕЧЕ СМЕ ВЪВ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, ИМА ЕВРОПЕЙСКИ НОРМИ, НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ, ОТ ПОЛИТИЦИТЕ МНОГО МАЛКО ЗАВИСИ, СЪБИРАТ СЕ ВЪВ ПАРЛАМЕНТА НА СЕДЯНКА!!!! ОТ ПОЛИТИЦИТЕ ЗАВИСИ, ДАЛИ ДА СЕ ПУШИ В ЗАВЕДЕНИЯТА ИЛИ НЕ, КАК ДА ИЗГЛЕЖДА БЮЛЕТИНАТА, С ХИКСЧЕ ИЛИ ЧАВКА, КОГА ДА СА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ, ТОВА ЗАВИСИ ОТ ТЯХ, НА СЕДЯНКАТА , ТОВА ОБСЪЖДАТ, ОСТАНАЛОТО СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ НОРМИ НА ЕС!
74
6
 
7
 
! Отговори
До 59 преди 9 години
Бате така им го написаха медиите,че на народа да му говори точно това....което ГЕРБ иска.Леля Пена от Зайчар,не прави разлика м/у референдум за задължително гласуване",вместо само промяна в изборния кодекс с гласуване на партиите в парламента.Дори "Мутрата" не прави разлика,някой му е показал този трик с документалната заигравка с думите и термините.
73
7
 
4
 
! Отговори
до сергей станишев преди 9 години
и сега кво иво прокопиев управлява държавата -нали протестърите или по-скоро простакесите ви натискат да подадете оставка ,абе всичките вие кратуни в народното събрание за какво ви избирахме когато идна шайка платени мутри и мутреси клатят държавата в буквалния и преносния смисъл,за какво получавате заплати и си мълчите като мишки,тия протестиращите за по-малко от 50лв. не излизат навън -що правите на шантав целия народ ей живеещите в софия-вие не сте цяла България и на мен не ми харесваше
72
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По -добре е да има референдум в София с въпрос " да се увеличи ли заплатата на кмета с 1000 лв. или да не се увеличава " Резултата ще е най-обективната оценка за работата на кмета и на цялото ръководство.
71
8
 
14
 
! Отговори
Край преди 9 години
Не се подлъгвайте че герб са ЗА референдум. С удоволствие ще го забравят ако получат мнозинсво. НАРОДА трябва да НАЛОЖИ този референдум на политиците.