Акционерите на КТБ ще получат шанс да осигурят ресурс

Чобанов: Държавата ще се намеси само ако те не успеят
Обновена: 23 юни 2014 12:04 | 23 юни 2014 12:03, Надежда Бочева
103
Акционерите на КТБ ще получат шанс да осигурят ресурс
Петър Чобанов. Снимка: БТА, архив

Акционерите на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще получат шанс да осигурят финансов ресурс за стабилизирането й. Това казва финансовият министър Петър Чобанов пред в. „Труд“ по повод предприетите от Българска народна банка (БНБ) действия, свързани с банковата група на Корпоративна търговска банка.

"Преди ББР и Фондът за гарантиране на влоговете да влязат в КТБ, ще се даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс, като държавата ще се намеси само ако те не успеят", казва Петър Чобанов.

Още по темата
"Целта е банковата група да се оздрави и депозантите да получат средствата си в пълен размер", пояснява министърът.

На 20 юни БНБ постави под специален надзор КТБ за срок от три месеца и забрани да извършва всякакви дейности съгласно лиценза за банкова дейност. Вчера БНБ обяви, че ще предприеме действия за увеличаване на капитала на КТБ, като ще разпореди увеличението му да се поеме от ББР и Фонда за гарантиране на влоговете в банките, а Корпоративна търговска банка ще отвори на 21 юли.

В интервюто министърът на финансите посочва, че в момента не може да се каже колко точно е необходимият допълнителен капитал за двете банки (КТБ и "Креди Агрикол"), но това ще стане ясно до 10 дни, когато трябва да са готови одитът и оценката на активите и пасивите на двете финансови институции.

Той допълва, че кабинетът очаква средствата във Фонда за гарантиране на влоговете, които към края на 2013 г. бяха 1,8 млрд. лв., да са достатъчни за покриването на нуждите.

Финансовият министър посочва, че сега държавата дава ясен сигнал, че е готова "да действа бързо, навременно и решително за овладяване на системния риск".

Той уточнява, че на 21 юли вложителите ще изберат дали да оставят депозитите си в Корпоративна търговска банка (КТБ), която към този момент може да е държавна, или да ги пренасочат към друга банка. Това може да е включително държавната Българска банка за развитие (ББР), която ще започне да набира депозити, обяснява финансовият министър.

Ресурсът на ББР по различните кредитни линии в подкрепа на бизнеса остава недосегаем, а дори държавата да капитализира допълнително ББР, за да участва в увеличението на капитала на КТБ, това няма да се брои за дефицит, казва още министърът на финансите в интервюто, цитирано на сайта на финансовото министерство.

Още финансови и икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крадеше кръгът около Жан, но не и самия Жан Виденов. Те го използваха и го омаскариха, смазаха, изплюха му се в лицето и се подиграха с доверието, което той им е гласувал. Отделно са били толкова кръгове, че той и да не е искал са го действали и всеки го е ръгал отнякъде за неговите си интереси. Иначе самият Жан си остана един честен човек, който може да гледа всеки в очите. Може да се срамува, че е бил толкова наивен да го употребят така и да остане нарицателно име в историята - виденова зима.
44
8
 
12
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ПРИ ЕДИН РЕФЕРЕНДУМ ДА БЪДЕ ЛИ ВКАРАН ДО ЖИВОТ В ЗАТВОРА БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ ПОВЕЧЕТО ЩЕ ГЛАСУВАТ С ДА!!!!!!!!ТЪЙ, ЧЕ САМО РАЗСТРЕЛ ЗА НАЙ-ГОЛЕМИЯ *** БОРИСОВ НЯМА ДА ГО ХРАНИМЕ ПО-ЗАТВОРИТЕ Я!!!!
43
9
 
12
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
До Анонимен 53ПО-ГОЛЯМ КОШМАР ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ ЗА ДЪРЖАВАТА НЕ Е ИМАЛО!!!!!ЖАН ВИДЕНОВОТО УПРАВЛЕНИЕ ВЪПРЕКИ ИНФЛАЦИЯТА СЕ Е РАЗПЛАЩАЛО НЕПРЕКЪСНАТО И БЕЗРАБОТИЦА НЕ Е ИМАЛО! РАЗБИРА СЕ СПЕСТЯВАНИЯТА НА ХОРАТА СЕ СТОПИХА!!!БОЙКО БОРИСОВ ИЗХАРЧИ 10 МИЛИАРДА И ОПУСТОШИ ДЪРЖАВАТА С НЕ РАЗПЛАЩАНЕТО КЪМ ВСИЧКИ БЮДЖЕТНИ СЛЕДСТВИЕ БЯХА ФАЛИТИТЕ И БЕЗРАБОТИЦАТА!!!!БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ ТРЯБВАШЕ ОТДАВНА ДА Е РАЗСТРЕЛЯН АКО ТОВА ТУК БЕШЕ КИТАЙ!!!
42
1
 
9
 
! Отговори
До бай Йордан преди 9 години
В кръга на майтапа ще им кажеш, че няма да ядат, защото живеят в България, а живеят там, защото баща им не си е бил шута от тази дупка преди 20 години. Както впрочем и аз. Ако трябва да казвам на моето - това ще му кажа. Моите съболезнования за заплатата. Един месец ще се избута някак, но три вече е много. Въпросът е да се стабилизират нещата и да не излезе духа от бутилката, защото някои си мерят п......те.
41
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Казах ли ви че управлението на Опустошарски ще е най големият кошмар след 1996 г. !
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбра се най-накрая кой дърпа конците на държавата и кои са куклите на конци. Хидроинженеринг му е майката. Така се става богат. Всички останали са подставени лица и Свинчо, и Мама, и Мустака, и Олигархски, и Плевелиев, и Боко, и Серж. Може да си се плюят, но ядат от една копаня и гледат да не с.рат в нея.
39
2
 
9
 
! Отговори
Факт преди 9 години
Пеевски = Доган
38
5
 
18
 
! Отговори
Тази овца да каже!!! преди 9 години
Тази овца министър да каже, нарочно фалирахме банката та да може да я купат Руснаците -- това е истината.
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ СЕ КАРАЙТЕ-ВСИЧКИТЕ СА КРАЛИ .
36
3
 
16
 
! Отговори
Руснаците и Пеевски преди 9 години
Да се опрем на Руснаците и Пеевски.Те когато управляват няма да има сътресения. Просто бавно ще източат и малкото което има в страната ни и ще реализираме Големият Шлем на Гоце.Ще станем щастливата страна на овцете управлявана от мутрите -- то и сега е така!
35
6
 
19
 
! Отговори
до 43 преди 9 години
До АнонименТи си или *** или гнусен злобар,при всички случаи си долен лъжец.Докажи,че Виденов е откраднал и една стотинка за какви пенсионни фондове и за каква Майорка говориш,Виденов продължава да си живее в панелното апартаментче,а ти зслужаваш затвор за клевета
34
1
 
10
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
До Анонимен 42ДПС ПРЕДЛОЖИ ПЕЕВСКИ!!!
33
2
 
31
 
! Отговори
bai_jordan преди 9 години
Получавам си заплатата в Креди-Агрикол! В петък преведоха парите, а в неделя ми запорираха сметката!!! Успях да тегля само веднъж и сега до следващият месец трябва да карам на мускули!!! И това ако е държава?! Айде аз може да разредя яденетата ама имам 2 деца на тях какво да кажа??? "Тате няма да ядеш днес защото Пеевски и Цв.Василев си мерят пи*ките..."
32
3
 
6
 
! Отговори
до умерения 31 преди 9 години
Ами като не е откраднал и една стотинка, кой тогава открадна парите!? Или това за червените куфарчета, чувалчета и бусчета е мит, а!?
31
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И в същият момент Станишев си купува замък в Швейцария за 50 млн евро.
30
6
 
14
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
бРАВО НА ТОВА УПРАВЛЕНИЕ!!!!ТЕ НЯМАТ ВИНА, ЧЕ ПЕЕВСКИ Е ОТКАЧИЛ!!!
29
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Твакомуниста и русофила трябва с огън и лопати да се трепе.
28
2
 
19
 
! Отговори
южен паток преди 9 години
Андреев каза в прав текст в студиото на Нова тв, че трусът между депутата от ДПС и банкера Цветан Василев идва от парите за изпълнение на българската част от "Южен поток".Андреев обърна внимание, че неразрушимият преди тандем се пропукал, когато започнали да се разпределят порциите за Южен поток. Той цитира седящия до него Румен Петков, че е казвал, че се очаква едни 2 милиарда евро да бъдат откраднати.
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прокаратурата - не е идваол искане до нас - ако дойде - ще го иозпълнимПеевсик заплшвал със смъртни заплахи банкера Цветан василев
26
4
 
6
 
! Отговори
Загрижен преди 9 години
Ей, Перчем....няма да го обиждам повече този змей - като го видя и ми се плаче некадърен и слабоумен, даже и Винету не е прочел навремето, финансите на държава ще ми управлява, МЪЪЪЪЪка.