Иван Костов: БНБ и правителството могат да спасят КТБ

Влизането на ББР и Фонда за гарантиране на влоговете ще решат кризата
Обновена: 23 юни 2014 20:55 | 22 юни 2014 23:20, Андрей Любенов
 Иван Костов: БНБ и правителството могат да спасят КТБ
Снимка: Булфото

БНБ и правителството имат огромни възможности, с които да не допуснат фалита на Корпоративна търговска банка и Креди Агрикол България. Такова мнение изрази бившият премиер на България Иван Костов в предаването Boom&Bust на телевизия Bulgaria On Air.

Действията по поставяне на КТБ под специален надзор и влизането на Фонда за гарантиране на влоговете и Българската банка за развитие като акционери в банката са най-чистият и лесен начин за разрешаване на възникналата криза, категоричен е Костов.

Още по темата
Сегашната ситуация е много по-различна от кризата през 1996-1997 година, смята той.

Според него тогава държавата не е разполагала с никакви средства и е трябвало да остави 14 банки да фалират. Сега обаче проблемите са следствие на политическа, а не икономическа криза, а държавата има достатъчно ресурси, посочи бившият премиер.

Според него прокуратурата разстройва доверието в Българска народна банка. Институцията е била третирана по абсурден начин от прокуратурата, категоричен е икономистът.

„Повдигането на обвинения срещу подуправител на БНБ е абсурдно, това не се случва никъде в света”, смята Костов.

По думите му разследванията на дейността на БНБ трябва се правят с вътрешни комисии, далеч от вниманието на обществото и медиите. Причината е, че когато се действа по начина, който виждаме през последната седмица, имаме нападение срещу финансовата система на страната, обясни Костов.

Заради дефлационните процеси няма да е възможно България да постигне 2,1% ръст на икономиката на България, категоричен е той. България има проблеми с привличането на инвестиции, заради лошото време няма да се изпълнят и очакванията за селското стопанство и туризма, смята бившият премиер.

Костов посочи и проблема със събираемостта на приходите в държавния бюджет. Според него е силно необходима актуализация на бюджета, за да не се стигне до драматично съкращение на разходите през есента.

Правителството трябва да поеме много тежък ход към актуализация на бюджета, но в ситуация на липса на доверие в способността му да управлява страната, обясни Костов.

Как Иван Костов очаква да се случи актуализацията на бюджета и каква е ролята на опозицията в Народното събрание? Откъде идват атаките срещу банковата система и как трябваше да действа БНБ? Какво смята Иван Костов за реиндустриализацията – вижте в откъса от Boom&Bust.

Още икономически новини четете в Investor.bg


Още по темата: Иван Костов
Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации