БНБ: Напрежението вече е преодоляно

Банковият сектор функционира нормално
Обновена: 30 юни 2014 20:14 | 30 юни 2014 20:13, Екип на Investor.bg
39
БНБ: Напрежението вече е преодоляно
Снимка: Ройтерс

Напрежението от петък, възникнало вследствие на организираната криминална атака срещу някои български банки, в края на днешния ден вече е преодоляно. Това посочи в официално прессъобщение Българска народна банка (БНБ).

Още по темата
Институцията изтъкна, че в резултат на предприеманите мерки банковият сектор в страната функционира нормално.

"Възползваме се от възможността да благодарим за разбирането и подкрепата на всички държавни институции, политически сили, медии и цялото българско общество", посочиха от централната банка.

Освен това БНБ отново обърна внимание за необходимостта от трезва и внимателна преценка на всяко публично изявление по отношение на българската банкова система.

Същевременно Първа инвестиционна банка (ПИБ) благодари на всички свои клиенти, партньори, държавни институции, медии и цялото българско общество за оказаната подкрепа.

През днешния ден банката влезе в обичайния си работен ритъм, приемайки заявки за нови депозити, вноски и текущи разплащания. Търгуваните на БФБ акции на ПИБ пък поскъпнаха с близо 27% в рамките на днешната последна за месеца сесия.

Инвеститорите бяха окуражени от категоричната реакция на политиците от вчера в подкрепа на банките и финансовата стабилност в страната. През уикенда от ДАНС бяха задържани лица заради действия, насочени срещу банковата стабилност, а днес БНБ поиска затвор за всяване на банкова паника. КФН пък извършва проверки за подвеждащи информации относно Корпоративна търговска банка (КТБ), ПИБ и Булгартабак.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: БНБбанкистабилност
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Ниа преди 9 години
Напрежение,създадено изкуствено от някои политически сили. Заради това много хора страдаха. До кога?
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
много добре се знае,,кой разклати банките,,,,,кой каза че държавата е фалирала//Цацаров айде свърши си работата....
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 25Stiga si obqsnqval koi e opasen i koi ne e balgrite sme tapi hora vs sam da precenqva koi e opasen i koi ne e ay 6te glasuvam za GERB a ti nomer 25 ne iskam da mi kayva6 koi kav vs sam da si precenqva ili ti s tezi komentari se opitva6 da vmenqva6 ne6to na nas prostite balgari vs sme mn tapi i ti si prost s tez komentari kakvoto i da stane borisov vinoven nezavisimo kakvo stane ti si ebati prostiq chovek golqm smqh ..... kakvoto i da stane vse Boiko vinoven, vinoven....
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко Борисов е опасен за държавата! Следих изявленията му внимателно и мога да кажа че грозния му популизъм застрашава банковата система. Това псевдо ченге не трябва да се докосва до държавното управление. Добре ще е прокуратурата да се заеме с Борисов. Ако не са чули безумните му изказвания ще им ги посоча. Изпитавам дълбоко отвращение от Б. Борисов и Ц. Цветанов. Нищо лично. Просто, тия неграмотници трябва да се разкарат от политиката.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Г-н Цацаров спи и се прави на ни чул, ни видял. Стига сте ни правили на ***. ГОВНЬОТО СЕ ПОДВИЗАВА ИЗ ВСИЧКИ СЛУГИНСКИ ТЕЛЕВИЗИИ И СЕ ОБЯСНЯВА КАК ТОЙ Е ЕДИНСТВЕНИЯ КОЙТО МОЖЕ ДА СПАСИ БЪЛГАРИЯ. Орешарски итройната да подават оставка и да се махат. Тоя банкянски *** направо кърти мивки с простотията и наглостта си.
19
2
 
2
 
! Отговори
Ген.В.Илиев преди 9 години
Да отидем пред сарайте на Доган на стачка а не на паветата и да го питам кой управлява тази държава и кой мисли за този народ
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Страшното е, че българинът не си е взел никакви поуки от последните 20 години. Той си остава наивна овца, която няма финансова култура и просто не желае и не желае да приема съвети от по-умни хора от него. Отново станахме за смях пред Европа. Това си е черта на характера- българинът всичко знае. Радостно е, че доста малък процент от хората се оказаха овце. Малък, но достатъчен да подскаже колко сме назад от една нация, която живее с увереност.Лично аз имам депозит в ***, който не съм пипнал.
17
2
 
6
 
! Отговори
и ловец съм и рибар преди 9 години
*** направиха ли пак *** Капан а, вдигнаха тока,парното, а ние шараните и овцете се правим на многознайковци тука.
16
5
 
6
 
! Отговори
Богат-беден преди 9 години
Имам някъде около 5 милиона евро,мога ли да ги внасям вече а.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще бъде интересно да разберем, кой, кой, КОЙ направи тази криза в банковия сектор.
14
2
 
1
 
! Отговори
ес помагал.... преди 9 години
- т.нар. съюз помагал - крадат десетки милиарди ежегодно ама били помагали - не ми тябват
13
0
 
7
 
! Отговори
хахаха преди 9 години
напрежението е преодоляно...търсят се 3 млрд. лв сега :)
12
1
 
3
 
! Отговори
пустиняк преди 9 години
Тези които до обяд са си теглили парите,а следобяд са ги внасяли обратно са постъпвали като със зелето през есента-преточвали са ги.Откровено казано странен подход за пари-само за зелето има ефект,че втасва и се запазва през зимата!Ха-ха-ха!
11
3
 
12
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Спрете да си продавате държавата за по 50лв и ще имаме една нормална независима държава без плетени агенти от Щатите, Русия и Турция! Това се отнася и до хората, пишещи в тези форуми. Браво на БНБ! А на въпроса колко струва това - а колко щеше да ти струва ако беше си загубил депозита - ти или твой роднина, бизнес партньор...?
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Валутен борд се прилага обикновено в колонизираните страни! Де факто и България е колонизирана и не може да емитира валута!
9
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** как леко хлъзнаха поскъпването на тока! Евала ашколсун!
8
2
 
6
 
! Отговори
111 преди 9 години
добре де положението се пеодоля до тук ммм,ама не ни казвате кой ще изплати заемите с който натоварихте отново бъл народ , пак капан с малко сиренце ,браво
7
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на БСП и ДПС, че преодоляха кризата!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук слухтят ли млади пенсионери?
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Остава Сретан да си свърши работата