Отпуснатите за банковата система пари не се използват

Допусна се политизация на банковата система, смята проф. Румен Гечев
Обновена: 6 юли 2014 13:04 | 6 юли 2014 12:40, Красимир Ангелов
31
Отпуснатите за банковата система пари не се използват
Снимка: Reuters

Парите, отпуснати за банковата система, на практика сега не се използват, тъй като това не е необходимо, заяви пред БНР проф. Румен Гечев, депутат от Коалиция за България.

Както Dnes.bg съобщи, след създалата се преди дни банкова паника на 30 юни Европейската комисия одобри схема за държавна помощ за банковия сектор на България в размер до 3,3 млрд. лв., които при нужда да бъдат осигурени от фискалния резерв. Незабавно Министерство на финансите проведе извънреден аукцион и пласира успешно държавни ценни книжа с обща номинална стойност 1,23 млрд. лева.

Сега обаче системата е стабилна, тези средства не се използват, а банките са се върнали към нормалната си работа, каза Гечев. Той допълни, че властта и финансовите институции трябва да си направят изводите от случилото се.

Още по темата
"При една здрава банкова система бяха допуснати два срива. Това означава, че държавата и обществото като цяло допуснаха политизация на банковата система”, каза Гечев и допълни, че политическото инженерство не е дейност, препоръчителна за банките, защото резултатите може да са тежки. Депутатът отрече БСП да е участвала в този процес на политизация.

В търсенето на изход от възникналата преди дни ситуация политическите сили и ръководството на Централната банка са обсъждали различни варианти да се противодейства на паниката, включително и да бъде обявена банкова ваканция, каквато имаше в Кипър, стана ясно от думите на Гечев.

Той заяви, че социалистите са се обявили категорично против този сценарий. "Според нас това не отговаряше на икономическите интереси на страната и вредите щяха да са много по-големи от ползите. Разчетите на БСП показаха, че рискът от дезорганизация на икономиката е твърде голям”, заяви Гечев.

Той посочи, че е заявил категорично на съвещание в БНБ преди седмица, че БСП няма да подкрепи банкова ваканция. "Това разколеба нашите партньори и от ДПС, и от ГЕРБ, и от БНБ, които се бяха подготвили да въвеждат частична банкова ваканция”, каза депутатът. Против идеята се обявила и Асоциацията на търговските банки.

В Кипър ситуацията е била съвсем друга, а състоянието на финансите на България е съизмеримо с най-развитите страни в ЕС, каза народният представител. "Бяхме сигурни, че вариантът, който ние подкрепяхме, е по-добър и сега ситуацията показва, че сме били прави. Натрупани са милиарди резерв, няма никакъв шанс който и да било да дестабилизира банковата система", коментира той.

Според депутата е необходимо специална парламентарна комисия да разследва банковата паника, но това може да стане след сформирането на следващото НС.

Запитан какво ще стане на 21 юли, когато се очаква КТБ да заработи, той каза категорично: "Тогава банката ще отвори”.

От думите му стана ясно, че все още акционерите на банката имат възможност да я стабилизират, за което тече срок. Ако не успеят, държавата ще осигури част от капитала чрез Българската банка за развитие ( ББР).

Ако има процес на частично одържавяване, средствата няма да бъдат считани за увеличение на бюджетния дефицит, а за разширение на държавния капитал, поясни Гечев и припомни, че подобни действия са били предприемани както в САЩ, така и някои европейски страни.

Гечев определи като „екзотика” искането на някои политици МВФ да се намеси. Той каза, че правилата на фонда позволяват това да става само ако дадена страна има проблеми с държавния дълг, какъвто проблем България няма. Фондът няма право да дава пари за саниране на банки, допълни той.

Още икономически и политически новини от страната четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Герб мачакай бедния и ограбен българин така му се пада само Герп
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гечев забравя, че ако банките в България почнат да фалират, тогава държавата няма да може да тегли заеми освен от МВФ. В Гърция вложителите изтеглиха 50 % от влоговете си и никой освен МВФ не искаше да дава нови заеми на Гърция.
16
10
 
6
 
! Отговори
ГЕРБСП преди 9 години
Бойко айде връщай се да теглиш заем от 7 млрд( и да направиш папагалите си, които питаха цяла година защо се взима заем, за смях)и да ликвидираш държавата точно за 2 години!!!Айде Бойко умолявам те, даже ще гласувам за ГЕРБ!ГЕРБ победа, смачкай Българите !!
15
0
 
10
 
! Отговори
Някой преди 9 години
Банковата система у нас не само се политизира, а се мафиотизира, както цялата ни държава ! Това може да бъде променено единствено чрез натиск от страна на обществото, но е нужно всички да проумеят, че най-важно е общото благо на гражданите, а не институциите сами по себе си, и че когато много хора се обединят около една цел, тя става реално достижима !
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми то и "експертът " Орешарски се изживява като преподавател във ВИИ " Карл Маркс " София.Пък партията допуснала тая национална катастрофа в момента ни управлява....
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как да не се използват, те са откраднати и използвани вече.
12
2
 
41
 
! Отговори
Отдалече преди 9 години
Правилно ли чета? Един от хората, фалирали България през 1996/7 и докарали хипер инфлацията, направили долара 2000 лева, фалирали 80% от банките и занулили спестяванията на народа, днес е професор и преподава на студенти и дава съвети и комептентни мнения за банковата система, а медиите ми дават трибуна? Боже боже, след и си прибери версиите! Такава наглост има само в българските комуноиди!
11
0
 
4
 
! Отговори
urko преди 9 години
:) moje bi sa vzeli eu kreditite samo da otglejdat bg mikrobi i bg bakterii za razplod v bg bankovi maseta?!i da gi upotrevyabat za otglejdane na biodolar v saksiika?!
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Estestveno che niama da se izpolzvat otpusnatite za bankovata sistema pari. Spasiavane na bankite s darjavni pari e teoria na bankerite/ Koi sa bankerite , kakvo praviat i kakvo imat i ot kade go imat? Ako Balgaria e mafiotska strana niama kak bankite da ligitimni kam svoite klienti
9
10
 
16
 
! Отговори
Бочковист преди 9 години
До Киро кофражистаКире, като знам колко е акъла на идола ти Бочко Борисов, представям си колко е твоя. И се чудя как може да съществува толкова *** човек.
8
7
 
13
 
! Отговори
Баце до 11 Кире преди 9 години
Борисов има за какво да бъде вкаран в затвора ! А това че от ЕС и нашите смрадливи политици се втурнаха да спасяват банките говори красноречиво че не трябва да се гласува за тези партии и политици . А вие Кире сте *** НА ГЕРБ ! Питайте ги защо не пожелаха да работят а хвърлиха оставката ? Много хора знаем отговорът така че не се напъвай
7
6
 
20
 
! Отговори
чужбина преди 9 години
Някой ще ми даде ли съвет за кого да гласувам, моля ?1.За човек, който казва, че пари нямало и трябва да изтеглим загробващ децата ни заем от МВФ от поне 6 млрд.или2.За човек, който казва, че пари има, има в престъпните златни концесии подарени на частни фирми, в подарените супер печеливши ТЕЦ-ове и т.н.За кого да гласувам?
6
4
 
4
 
! Отговори
Anonimen преди 9 години
ARE SEGA DA DADAT TEZI PARI ZA POSTRADALITE OT NAVODNENIATA!! ZA BANKITE GI E GRIZHA A ZA NARODA NA NIKOI NE MU PUKA!!!!!!
5
8
 
30
 
! Отговори
mao_dze_dun преди 9 години
Помните ли, когато миналата седмица един пожарникар крещеше, че трябва да вземем 6 милиарда кредит от МВФ на всяка цена. Е - правете си изводите...
4
0
 
2
 
! Отговори
ca va? преди 9 години
a izteglenite pari na darjavni firmi ot *** drugi banki v ofshor zoni dvijat?!nisto v prirodata ne se gubi :)samo minava ot edna banka v drugapryasnata riba za chujdite banki ?! jivata riba za bg banki - da e jiv i zdrav bg narod da im plasta darjavnite krediti na narko i partiinite mafioti
3
1
 
8
 
! Отговори
ebb преди 9 години
е...ти и държавата щом гечев е професор
2
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"държавата и обществото като цяло допуснаха политизация на банковата система, каза Гечев____________________________________________________Не е държавата и обществото, а хората си имат именатова са министър Йовчев който прати жандармерията в КТБ пред очите на журналистии Цацаров, който обясняваше за какво са ходили там и как банката била източвана и как Гунев е арестувани другаря Кутев, който обяви че има и други източвани банки
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е ще ги откраднете вие, няма да ги оставите да се подмятат я