НС не успя да бутне ветото на президента за търговските вериги

ДПС и БСП подкрепиха отново закона, но събраха само 97 гласа
Обновена: 11 юли 2014 10:31 | 11 юли 2014 10:26, Камелия Цветанова
45
НС не успя да бутне ветото на президента за търговските вериги
Снимка: архив, БТА

Парламентът не успя да преодолее ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за защита на конкуренцията, които затягат отношенията между търговските вериги и техните доставчици.

ДПС и БСП подкрепиха отново закона, а от ГЕРБ – ветото, и така се оказа, че парламентът ще обсъжда отново нормативния акт.

Гласовете на БСП и ДПС бяха 97, а за да се отхвърли ветото, е нужно 121 народни представители да гласуват срещу него.

Депутатите си дадоха срок от три дни да правят предложения между първо и второ четене на върнатия от президента закон.

Още по темата
Обсъждане на ветото днес мина почти без дебат, като само трима депутати от БСП се изказаха и изложиха старите си мотиви при първото приемане на нормативните поправки.

Левият Спас Панчев настоя, че целта е да се прекратят нелоялните практики. Според него законът отразява резултатите от цялостното проучване на проблемите.

Целта е да се променят отношенията между големите търговски вериги и техните доставчици, така че да станат равноправни, а нелоялните практики на веригите да бъдат прекратени, заявиха още от левицата.

Според президента Росен Плевнелиев обаче промените в Закона за защита на конкуренцията, чрез които се променя Законът за храните, са минали без оценка на въздействието им върху потребителите и няма яснота дали ще предизвикат поскъпване на хранителните стоки.
 
Голяма част от измененията са неясни, което може да доведе до хаос в отношенията между търговците на храни и техните доставчици. Освен това създават предпоставки за административен произвол, както и риск от създаване на картел, посочи държавният глава.
 
"Някои от измененията вместо да предотвратят нелоялни търговски практики, ще затруднят търговския оборот ще повлияят негативно върху развитието на икономиката", смята Росен Плевнелиев.

 Държавният глава отбеляза, че законът въвежда "забрана за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне“, но не дава ясна дефиниция за неговата същност.
 
Кое предприятие е с по-силна позиция при договаряне, се определя на база на методика, приета от КЗК, но според Плевнелиев правната уредба по този въпрос трябва да се съдържа в закона и не може да бъде замествана от акт на комисията.
 
С промените в Закона за защита на конкуренцията в Закона за храните се създават специални изисквания за търговец на храни с общ оборот за предходната година над 50 милиона лева и те ще са длъжни да изготвят типови договори или общи условия, и да ги публикуват на интернет страницата си.
 
От президентството посочват обаче, че остава неясно как и защо законодателят е избрал критерия 50 млн. лв. оборот за предходната година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
3
 
! Отговори
АЗзззз преди 9 години
Някой да си спомтя БСП за 25 години да е построила нещо? (освен "Цанков камък")
17
3
 
5
 
! Отговори
ДС-то преди 9 години
Долу търговските "вериги" - искаме си НАР КООП и рафтовете вечно пълни с ОЦЕТ,СОЛ и ГАЗ! Консерви от БГ домати ,краставици и конфитюр от зелени доматчета.... искаме си кьопоолуто! Забранете всичко вносно - да живее БКП! Телевизия само в петък - до 22ч.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До социологА нека направи ББ и нещо добро за БЪЛГАРИЯ, не само за клиентелата си.
15
2
 
2
 
! Отговори
Сашо преди 9 години
Конкурентоспособност с административни рестрикции не се прави. Популистка глупост е, че този закон е обслужвал малките производители - той е направен за големите предприятия на другарите, създадени с партийни пари, но лошо менажирани. Малките производители са много лесно заменими от търговските вериги и при административно влошаване на условията, веригите просто ще почнат да внасят. Обаче *** го обясни това на популисти и ревящи "патриоте".
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ НАЧЕЛО С ПИНОКИО ОТНОВО БЯХА КУПЕНИ! С КАКВО ВИ СЕ ОТБЛАГОДАРИХА?! С КУПОНИ ЛИ?!
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БОЙКОТ НА ТЪРГОВСКИТЕ ВЕРИГИ!!!
12
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Народа ***, аз съм *** ама хитър и ще си правя с него каквото си искам.Майките и да реват и да не реват ,а дъртите да умират ,това е положението идвам на власт и вие ще ме изберете,пък тогава му мислете още от първия ден кризата в държавата ще дойде на бял кон заедно с мене,ама да не мислите че аз ще съм виновен,не Станишев и Орешарски ще са виновни,но Местан не,той е мой човек.
11
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плевнята доказа че е чуждоземец - капиталист
10
5
 
19
 
! Отговори
Димо преди 9 години
ГЕРБ отново защитават монополите с безпрекословната подкрепа на Президента! Е затова мнго хора се отдръпнаха от ГЕРБ и Борисов, защото обслужват само и единствено чужди интереси.Служат на Европа , на Америка , на Брюксел, само не и на Народа на България!
9
1
 
9
 
! Отговори
obrazovan преди 9 години
Edin hubav zakon da se izmisli i nqma da mine. E nz drugo takova mqsto. Kak da glasuvam za tiq, koito podkrepqt vetoto v podkrepa na monopolite? Obqsnete mi!?
8
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този порламент трябва само да приеме оставката на олигарски и да си оди - само прахосват време и пари!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прагматично погледнато няма как да се съберат 121 гласа вече. Всички го знаят вече. И само това има значение.
6
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Марионеткатана Герб успешно защитава интересите на монополитеЗащитникът на ВЕИ-тата и чуждите търговски вериги ще получи големи благодарнисти за анти-бъргарските си действия
5
13
 
11
 
! Отговори
$$$ ГЕРБСП $$$ преди 9 години
Всички мразят Борисов, защото е много неудобен и ще ги вкара в затвора !!Всички освен:Реформаторски Блок, АБВ, НФСВ, НДСВ, Местан, Доган и Пеевски, ***, Капитал, Прокопиев,Пашата, ***, Ал-Нусра и Ал-Заухири, Президентът, Всички Медии, Турско-Американските *** от всички НПО-та!Много е мразен, странно защо ли го мразят всички, вдигна доходите, осъди комунистите, наля милиарди в касата и резерва, истински патриот и националист, обеден родолюбец!Защо ли, толкова е скромен и умен !!
4
5
 
17
 
! Отговори
загрижен преди 9 години
Притеснен съм за здравето на другаря Борисов!Причините:1.Наднормено тегло.2.Високо кръвно-хипертонични кризи.3.Постоянните му ядове, че Станишевци са откраднали повече от неговите хора!
3
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Олигархията, Чуждите монополи и марионетката им ПлEVNелиев победи.Радвайте се. Въренет ВЕИ-мафията на власт и сметките от миналата година ще ви се видят като райски прах.
2
4
 
14
 
! Отговори
REDvayler преди 9 години
Лобистите платиха на Плевнелиев или на него му дойде от вътре да заколи малките, които са пред фалит, заради търговските вериги?
1
24
 
17
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Защо толкова много БСП и ДПС мразят Б.Борисов-ами защото само той им казва истината за безобразията. Намери се един достоен политик и Държавник, а те всеки ден лъжат и крадат, обаче никой не бива да знае. Да ама не. Борисов е вашия гробокопач другари и скоро съвсем ще се объркате във вашите лъжи и безобразия. Точно затова ГЕРБ ще има абсолютно мнозинство в следващия парламент. Айде сега дайте последни инструкции на червените *** и чао, защото в следващите сто години БСП-ДС никога няма да бъдат на власт.