ГЕРБ и ДПС изолираха БСП, ремонтираха сами бюджета

От БСП посрещнаха вота с "Горчиво"
Обновена: 30 юли 2014 09:23 | 29 юли 2014 20:51,
429
ГЕРБ и ДПС изолираха БСП, ремонтираха сами бюджета
Снимка: Булфото

ГЕРБ и ДПС прокараха актуализация на републиканския бюджет въпреки несъгласието на БСП. Това стана на първо четене след тричасови дебати по време на извънредно заседание на парламента. От гласували 178 депутати 117 бяха „за“, 61 „против“, „въздържали се“ нямаше. Вотът на ДПС и ГЕРБ беше посрещнат с викове „Горчиво“ от страна на БСП.

Депутатите насрочиха и ново извънредно заседание на 4 август, което да приеме промените в бюджета на второ четене.

Предложението за актуализация на основния бюджет беше внесено от правителството преди по-малко от месец. Заедно с него кабинетът поиска промяна и на бюджета на Здравната каса, който за разлика от републиканския беше подкрепен единодушно от ГЕРБ, БСП и ДПС. „Атака“ отново не присъстваха в пленарната зала.

Още по темата

С актуализацията депутатите приеха увеличение на дефицита до 2,7 процента и ръст на държавния дълг до 3,4 милиарда лева. От получените средства 2,7 милиарда ще бъдат отделени за буфер за финансовата стабилност заради случващото се с КТБ. Отделно е предвидена и държавна гаранция от 2 милиарда лева във Фонда за гарантиране на влоговете.

Дебатите по промяната в бюджета бързо минаха от спорове за числата в политически сблъсък между ГЕРБ и БСП за това чий е кабинетът и кой трябва да го подкрепи. Както Dnes.bg писа, шефът на групата на социалистите Атанас Мерджанов обвини правителството, ГЕРБ и ДПС, че с актуализацията искат да узаконят един грабеж.

„Доскоро атакувахте кабинета, сега сте готови да застанете зад него, искате или не завършвате като последната парламентарна група, която подкрепя това правителство“, обърна се към ГЕРБ и Янаки Стоилов от БСП. Той се зарече, че след като актуализацията се приеме, ще внесе поправка в закона за гарантиране на влоговете, който ще въведе задължение гарантираните влогове в КТБ да бъдат изплатени до 21 септември.

Делян Добрев от ГЕРБ пък призова социалистите да запазят достойнството на финансовия си министър и да му спестят критиките. „Управляващите извикаха този министър да го критикуват. Ако не сте доволни, трябваше да предложите смяната му“, каза той.

Йордан Цонев от ДПС отрече обвиненията, че партията му е бламирала управляващата коалиция и че формира ново мнозинство с ГЕРБ. „Не ДПС бламира коалицията. Избирателите ви бламираха. Как да продължим да управляваме в тази ситуация“, обърна се той към социалистите. Цонев беше категоричен, че партията му остава зад кабинета до последния му ден и изрази учудване защо БСП се оправдават с ДПС за загубата си на последните избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
1
 
4
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ до Рали1 преди 9 години
Момче, някой ден ще ти разкажа вица за 'малките грешки'! За коментара имаш + от мен, но спри да вярваш в 'еврофондове' и 'чужди инвеститори'! И двете не ни носят нищо! И не гледай тв нито вестници! Всички те работят само за пари! Ако им плаща някой зулус, ще убедят всички ни да станем зулуси! А аз съм за Атака! Няма за кой друг!
258
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Господин Борисов! Бяхте ми симпатичен и харесвах Вашият хъс в работата Ви. За голямо съжаление ми е много неприятно да Ви гледам в позиция на пълен саботьор на собствената си държава. През цялата една година Вие не бяхте конструктивна опозиция, а действахте със всички почтени и непочтени средства срещу държавата. Това не е държавно отговорна позиция и аз за съжаление повече не бих дал гласът си за Вас. Все пак Ви пожелавам успех и дано аз се бъркам в мнението си, но едва ли!
257
1
 
14
 
! Отговори
МСБ преди 9 години
Б.Б. остава верен на падишаха ! Евала ефенди ....не предаде Ердоган !
256
0
 
0
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
леле 23:17 късно ми е вече ,от кога не съм седял до толкова късно утре пак бач и с 2 думи всеки ден
255
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 307Защо "Ако". Коалицията вече е факт. Казано е - По делата им ще ги познаеш. Във всеки парламент основния въпрос е бюджета. Политическите силе се различават основно по бюджетната си политика.
254
1
 
8
 
! Отговори
Хе-Хе преди 9 години
Я виж ти колко е активна раята в интернет пространството.Как цветущо изразяват недоволството си седнали удобно с чаша бира или ракия,браво,браво.Ще теглят депутатите пари колкото си искат забравихте ли,че те ви управляват?Аз недоволни по улиците не виждам а вие???Мълчанието се приема за съгласие.Хайде лягайте си вече,че е късно,утре трябва да работите,пари имате да връщате.
253
0
 
1
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
До Адашадаш виждам си начетен,за което те аплодирам,това обаче не го схванахНапр. Атака са вносител на закона /ЗОЗЗ/ крадящ право на ползване /не собственост/, чрез насилствено отмяна на сменено предназначение на ЗЗ СЪС ЗАДНА ДАТА! КАТО ТИ НЕВРЪЩАТ-открадват таксата
252
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гробарите и Депесарите искат да напълнят КТБ с нашите пари,за да не връщат 3.6 милиарда тези,които източиха банката през Боково време -2011 г. !!!КОЙ КОЙ КОЙ......върна БОКО на власт???!!!ПЛАТЕНА МРЕЖА ВИ СЕ СМЕЕ СЕГА !!!
251
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Забравихте ли, че парите от фискалния резерв ги няма? Забравихте ли, че осъдените братя Галеви не са в затвора? Забравихте ли, че футболистите на Борисов се возеха в правителствения самолет? Забравихте ли, че КС осъди Дянков да върне парите, които беше взел от НЗОК, но тях вече ги нямаше? Забравихте ли колко болници в България фалираха? Забравихте ли как тихомълком бе вдигната пенсионната възраст? Забравихте ли съкратените от БДЖ? Забравихте ли кой държи най-много ВЕИ-та? Забравихте ли Дюнигейт
250
2
 
4
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
До Рали1за мен това е атака,знам че си плащаме по 1 млрд,за да сме членки на ес.а сега ни ги спират ми сърди се на тиквата дето кради,и на сащ,защото ние искаме ю.поток.но от ес и сащ ни правят на маймуни и почват да ни спират,затова вън от ес.от нато и оон,обаче ако това стане ни чака случая украйна
249
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако герб се коалира с дпс край с моята подкрепа за бойко
248
1
 
2
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До vanko84Не мисля пак да се обяснявам.Не гласувам за ГЕРБ.В кого на политическия небосклон виждаш човек,на който може да се има доверие,който мисли за народ,за Родина?Който ще създава,а няма да руши.Който ще привлича инвеститори,а няма да затъва в корупция.Който ще пребори престъпността.Който ще усвои дадените ни пари от ЕС.Те са си наши,но не можем и тях да вземем,поради некадърност.Както и да се казва,българин да е,да е за доброто на всички ни.
247
0
 
9
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ преди 9 години
Мацки и пичове, ние тук си пишем, а тиквите и *** вече преговарят с *** башове! С парите от ктб и от поредния кредит буквално ще си купят 1.5 МЛН. гласа! А ние ще продължим да си пишем- кой на трезво...кой на гладно!
246
0
 
3
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
До Адашточка -мораториум за закупуване на Българска земя,дадоха на констит... съд,и го отменихаточка-20% данък на възобновяемите източници другите не са минали ,като 1000 лв.заплата ,като 500 лв пенсияне 300 лв,заплата и 120 лв пенсиязаплатат може спокойно от утре да е 600-700 лв.защото много хора дават по 300 лв декларирани а другите 300-400 под масата
245
5
 
5
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
БСП са същите комунисти от преди 30 години, същият манталитет, същият начин на мислене, същите маниери, светът се промени до неузнаваемост, нашите комунисти са си същите, изостанали и заклещени във времето!Да духат супата!
244
1
 
1
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
До Рали1не съм на конкурс за правопис и значи тук,знам че има тук не е място да слагам точки запетайки и т.н. а вече всеки си има глава на раменете, мен ми писна , и така решавам аз за себе си
243
0
 
2
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
До лекар-психологполитолога се прекръсти на психясъла крава
242
2
 
5
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ преди 9 години
Под ник 'политолог' тук се подвизава някой, който или слуша аазъс на слушалки, бръсне си тиквата през ден и си глади анцуга...или някой хейтър, комуто е голям кеф да си повтаря '*** как ги дразня...много ми е гот'! С оглед на събитията не виждам какъв друг *** би могъл да е :)
241
0
 
0
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До vanko84Как ще накараш толкова хора да го направят?Веднага ще има контра.За това и не чакай оправяне на държавата ни скоро.Между другото само има и препинателни знаци на клавиатурата.
240
2
 
0
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
До Адашда но има по малки грешници който не са оглавявали изпъл.. власт, и има добри идеи , и защо го допълни освем атака