Вигенин: Санкциите срещу Русия няма да ни се отразят пряко

Кристалина Георгиева да коментира и външнополитически теми
Обновена: 31 юли 2014 16:19 | 31 юли 2014 14:40, Камелия Цветанова
73
Вигенин: Санкциите срещу Русия няма да ни се отразят пряко
Кристиан Вигенин. Снимка: БТА

Санкциите, които наложи ЕС на Русия заради кризата с Украйна, няма да се отразят пряко на България, убеден е министърът на външните работи в оставка Кристиан Вигенин.

Той уточни, че на практика финализирането на процедурата приключва днес и затова не може в детайли да говори по самите елементи на санкциите.

Още по темата
Иска ми се това да бъдат последните санкции, които се налагат по отношение на Русия, защото всички следващи стъпки, ако се върви в тази посока, биха могли да доведат и до потенциални загуби за България, отбеляза Вигенин, цитиран от БТА.

На въпрос дали ще бъдат засегнати проектите по модернизация и ремонти на руска техника, Вигенин уточни, че тези санкции няма да засегнат вече действащи договори, а продължаването им няма да се счита за нов договор.

Кристиан Вигенин заяви, че подкрепата, декларирана от премиера в оставка Пламен Орешарски на 16 юли за кандидатурата на Кристалина Георгиева за върховен представител за външната политика, не е била едностранна, а той самият също е изразил такава подкрепа.

Ако съм имал известен критичен тон по отношение на процедурите, те не са свързани с личността на Георгиева, а с начина, по който едностранно от президента тази кандидатура беше обявена в телевизионно предаване, коментира Вигенин.

Според него е можело и е било нужно да има консултации, да се обмисли кои са важните за България ресори и кои са подходящите кандидати.

Ако Кристалина Георгиева има амбициите да заеме този пост, мисля, че сега е времето да започне да коментира и външнополитически въпроси, отбеляза още Кристиан Вигенин.

Хубаво е междувременно да се водят разговори за възможни други ресори, посочи още той.

Вигенин отбеляза, че постът върховен представител за външната политика е представителен, но преките ползи за страната ни от него са по-малки, отколкото от някои други ресори, които не изглеждат чак толкова престижни.

Според него би било добре да се проведе някаква форма на консултации какви са очакванията от българския еврокомисар.

Която и да е номинация ще получи и моята персонална подкрепа, декларира Вигенин. Той отбеляза, че като външен министър се е срещал с Кристалина Георгиева, обсъждали са важни въпроси и не са имали противоречия. Въпросите, които повдигнах, са изцяло принципни, подчерта той.

Иначе Вигенин обобщи резултатите от работата си като външен министър с висока оценка.

„Излизам от министерството с чувството на изпълнен дълг към държавата, към българската външна политика“, заяви той.

Министърът в оставка коментира, че изминалата година е преминала в сложна вътрешнополитическа среда, но въпреки всичко българската външна политика е била стабилна, предсказуема и е постигала своите цели.

Вигенин коментира, че тази година е била изцяло доминирана от събитията в Украйна. Това ще бъде и ще продължи да бъде изпитание и за следващото правителство, не само за България, но и като цяло за ЕС и НАТО, допълни той.

Министърът посочи още, че е посетил всички столици на страните, през които минава "Южен поток". Всяка една от тези страни държи на този проект, той е важен за енергийната сигурност на Европа като цяло, но особено на Югоизточна Европа и част от страните от Централна Европа, коментира той. Разчитам, че диалогът между ЕК и руската страна ще продължи, посочи Вигенин.

Страна член на ЕС не може да реализира проект, който не е по европейските правила, но има много детайли, които при добра воля могат да бъдат решени, подчерта Вигенин. Той отбеляза, че въпреки кризата в Украйна, този проект не трябва да става жертва на тази криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВасилевЗа което не ЕС или Америка ти е виновна а ти самия. Защото стоиш и чакаш всичко на готово да падне от горе. Нереализиран ***.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 16Какво продаваш заднила ли? Давай си го.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всяка държава трябва да решава своята политика а не Русия ,САЩ или останалите от ЕС . На мен започва да писва от всички,алчни за пари. Бих им пожелала да се заровят в гроба с парите си.
43
0
 
2
 
! Отговори
Атанасов преди 9 години
До СпонгиБлагодаря за отговорът, макар че въпроса ми беше риторичен.В тази ред на мисли, би ли ми обяснил за какво е на ЕС т.нар. външен министър, след като външната политика се диктува от САЩ? :)Само за инфо, Варшавският договор беше нещо като НАТО, а СИВ (Съветския блок) като ЕС.p.s. Напълно съгласен с последното изречение в поста Ви!
42
1
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Естествено, че санкциите ще ни се отразяи на нас, но това е положението - фашистката държава, която сваля пътнически самолети и анексира чужди територии, трябва да бъде спряна. Освен това като руснаците обеднеят, ще им изкупим апартаментите по морето на безценица. Някои ваканционни имоти може даже да се продават барабар с рускините вътре.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иначе Вигенин обобщи резултатите от работата си като външен министър с висока оценка.Излизам от министерството с чувството на изпълнен дълг към държавата, към българската външна политика, заяви той.-------------Ха, ха ... тоя позьор и въздух под налягане, си дал висока оценка?!?Завря се в Украйна по време на Майдана, без да се консултира с прекия си началник и партията, която го е избрала, само и само да покаже колко е безгръбначен и колко добре слушка ЕU за сметка на националния интерес!
40
1
 
1
 
! Отговори
дон преди 9 години
защо ни срамиш пред света. \твоята свършиотивай си в гей обществото и повече за политика не мисли.тази работа не е за теб.достатъчно на посрамино няма лошо така свие гейовете
39
0
 
8
 
! Отговори
Ама, разбира се! преди 9 години
Разбира се, че санкциите няма да ни засегнат пряко! Те ще ни засегнат изотзад....
38
0
 
7
 
! Отговори
Тео преди 9 години
Не му се сърдя на Вигенин. Той толкова си може момчето, а и каквото и да си говорим, играе го просто говорител на съвсем други хора. Само едно ще кажа, обаче - за това, че санкциите няма да ни засегнат директно не съм съгласен. Пилците се броят на есен, в случая - през зимата :)!
37
0
 
6
 
! Отговори
хм преди 9 години
До колкото имам някякви езикови познания името на това нещо се превежда/тълкува кото Криси П-тката. И това нещо ни предсавляваше пред света година и нещо. Луда работа.
36
0
 
3
 
! Отговори
пацифист преди 9 години
Това същество само като го видя отключва у мен най-долни инстинкти и желание за садистично насилие.
35
1
 
3
 
! Отговори
Атанасов преди 9 години
Защо ни е министър на външните работи, след като нямаме външна (самостоятелна) политика?!А за санкциите ... оставям без коментар, то времето ще покаже най-добре.
34
0
 
2
 
! Отговори
Богомилска приказка преди 9 години
Знаете ли какво се случва накрая с тези,които искат да яздят Дявола докато лети?
33
0
 
6
 
! Отговори
Кирил Тодоров преди 9 години
За пореден път глупаво изказване на това лице. Аз не мога да разбера мазохисти ли са в БСП, че още му дават да се изказва, а една от главните причини да паднат от власт е именно Вигенин с неговите глупави изказвания и подкрепа за властите в Киев. Как може да се каже, че санкциите нямат значение, като водещи икономисти от ЕС изчислиха, че заради санкциите ЕС ще загуби 50 млрд. EUR и над 400 000 работни места...или ние не сме в ЕС??
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая песен вече сме я слушали. Сегрей разправяше как нас световната криза няма да ни засегне...
31
2
 
2
 
! Отговори
N преди 9 години
А бе вие тъпите комунисти преди казахте че и кризата няма да ни хване,цял свят го хвана криза само нас нямало да ни хване и все пак чудо...и нас ни хвана кризата!
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето една реч на немската евродепутатка Dr. Wagenknecht изнесена в Брюксел пред Меркел и останалите ( можете да гледате видео матеряла в youtube )Ако бедността в Европа продължава да расте и социалното неравенство излезе извън контрол, то така и Европа ще загине. И в това Вие също сте виновна г-жо Меркел. С Украйна Европа претърпя още едно поражение! Къде останаха красивите ви обещания към украинци казани от Вас преди няколко месеца - против олигарси, бедност и корупция? Сега Вие поддържате пр
29
1
 
4
 
! Отговори
гамена преди 9 години
на крив Петко крива му лопатата.
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сергейчо номер 2.нас кризи и санкции не ни вълнуват.ние сме море от спокойствие и планини от пари,но те не са за народа,нали така.
27
1
 
9
 
! Отговори
az tam преди 9 години
Като ни "успокои" някой като тоя и след това става точно обратното. Като с КТБ