Георги Близнашки официално пое властта

Постигнахме добри резултати, отчете се Орешарски
Обновена: 6 авг 2014 16:34 | 6 авг 2014 11:01, Веселина Йорданова
83
Георги Близнашки официално пое властта
Снимка: БТА

Изпълнителната власт беше символично предадена на служебния кабинет на проф. Георги Близнашки от правителството в оставка на доц. Пламен Орешарски на церемония в Министерския съвет.

Още по темата
В началото й прозвучаха химните на България и на Европейския съюз. Това е второто служебно правителство, което президентът Росен Плевнелиев назначава и четвъртото от демократичните промени насам.

Имате малшанса, но и щастието да бъдете служебен премиер, се обърна премиерът в оставка Пламен Орешарски към наследника си Георги Близнашки, като посочи, че служебните премиери са най-успешни, но заради краткото време и липса на законодателна власт, не могат да предприемат структурни реформи.

В словото си Орешарски описа ситуация на нарастващи дългове, растяща безработица, дълбока институционална криза, икономическа депресия, енергетика в колапс, които заварил преди година.

Ръководехме се от интереса на хората, постигнахме добри резултати, отчете той, като допълни, че бизнес индикаторите са показали подобрение в края на май. Орешарски изтъкна, че въпреки разрастващото се политическо напрежение и въпреки затварянето на една от големите търговски банки с успех е реализирана емисията облигации.

Нивото на фискалните резерви днес е над 8.5 млрд. лева, обяви Орешарски, според когото това гарантира по-спокойно управление на публичните финанси.

За последната година премиерът в оставка описа подобрение на бизнес средата, намаление на административната тежест, ускоряване на усвояването на еврофондовете, справяне с бежанската вълна, реализиране на програми със стабилизиращ ефект, първи стъпки в дългоотлагани реформи и др.

Напълно готово е и споразумението за партньорство за следващия програмен период, предстои то да се одобри от ЕК, напомни Орешарски.

По думите му направена е и крачка напред по отношение на доходите и пенсиите, макар и не такава, каквато са очаквали българите.

Той подчерта, че правителството му е изпълнило голяма част от поетите ангажименти.

Служебният кабинет ще управлява страната в следващите 2 месеца до предсрочните парламентарни избори на 5 октомври, но е възможно мандатът му да продължи по-дълго, ако сформирането на правителство след вота се забави. Служебното правителство управлява без парламент. 42-то НС беше разпуснато днес с указ на президента Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: МСОрешарскиБлизнашки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя мазен, хлъзгав, абе - демократ-комунист...
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Според мен не беше нужно служебно правителство. Старото можеше да управлява още два месеца. Тези нови министри докато открият тоалетните и поуволнят някой и друг кадър, който не е подкрепял така наречените протести, и мандатът им свършил.
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Служебните правителства имат една хубава черта - няма министри с имена Мюмюн, Хасан, Джевдет и тн...
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И да триете и да не триете хората знаят че в България успяват само предателите...
14
0
 
5
 
! Отговори
Вотан преди 10 години
До Анонимен 20Пиши на български бе ***!
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Новият здравен министър Ненков каза, че първото нещо, което ще направи в министерството е да намери тоалетната.
12
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чугунени глави, пукате ли се от яд?
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като го гледам този на снимката се чудя докъде може да стигне един човек само и само да бъде миннистър председател и да се вижда името му в учебниците по история. Цял живот на хранилка при комунисти, пръв съветник на Тодор Живков от онова време, след това виден социалист и два пъти депутат, получил професорска титла благодарение на членството си в БСП. Накрая става предател и съответно премиер, при това усмихнат. Този човек отдавна си е уредил живота, но не и в морален план, където остави петно.
10
8
 
14
 
! Отговори
avg преди 10 години
Не спряха да повтарят колко добре са се справили през този мандат. Така е, затова управлявахте само една година, за да не вземем много бързо да изпреварим всички в ЕС, решихте да дадете шанс и на следващите.
9
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само БСП. ДПС предатели.
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 6 - народа никого не изгонил, правителството се САМОРАЗПУСНА. Ако Орешарсикщ имаше подкрепата на БСП пи ДПС си сега да е премиер
7
7
 
13
 
! Отговори
ЕR преди 10 години
Сега трябва да ликвидират Южния паток, да орежат здраво разходите за администрация и социални хрантутковци, да поразбутат енергетиката доколкото могат и да покажат на съюзниците ни, че са по-важни за нас от съветската ***....
6
3
 
15
 
! Отговори
дам преди 10 години
нищо хубаво не очаквайте от другаря Близнашки два мандата депутат на БСП е достатъчено за да е ясно , че нищо ново .Каза , че нямало да има чистки , нямало пари , действайте.Не може , да снощи да са правени назначение и разпределение на постове по институциите и ти да кажеш,че няма да правиш промени.Като няма да има промени ,за какво ни е тази смяна и този цирк и без това всички си излизаха в двумесечно ваканцуване след което трябваше да се проведат изборите и според резултатите да се действа
5
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другари и другарки Близнашки е от вашите редици. Толкова години е бил във вашата партия , би трябвало да се радвате на успехите на вашия човек.
4
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прави ми впечатление , че при имената на министрите, няма нито един Мехмед, Али , Сюлейман . Това не е ли дискриминация?
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
пионката кукла умря да живее хамелеона кукла
2
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Постигнахме добри резултати, отчете се Орешарски"Брей па тоя сам се отчита и си поставя оценка. Народа сам му постави оценка като го изгони поредсрочно, ама той не можа просто да си замине и да си направи забележка на себе си за управлението си, ами цъфна по медиите с изявления как се бил справил добре. Няма по-кадърен лъжец от този, които си вярва на лъжите. Орешарски - един от тях.
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Георги Близнашки официално пое близалката от .......