България е сред малкото страни без мерки за защита от Ебола

Повечето държави в Европа се подготвиха за риска от заразата
141
България е сред малкото страни без мерки за защита от Ебола
Снимка: Ройтерс, архив

В петък редица страни предприеха мерки, за да възпрепятстват разпространяването на вируса Ебола на своя територия, а Световната здравна организация определи епидемията като „извънредна ситуация за общественото здраве в световен мащаб”, предаде AFP, цитарана от „Фокус”.

Още по темата
Според СЗО взривът от Ебола е най-големият и най-продължителният в историята и е достатъчно тревожен, за да бъде оценен като такава заплаха.

СЗО обяви подобни извънредни състояния при пандемията от свински грип през 2009 г и заради полиомиелит през май.

Шефът на СЗО д-р Маргарет Чан каза, че обявеното становище на СЗО е "ясен призив за международна солидарност", като допусна, че много страни ще останат незасегнати от опасната болест.

"Засегнатите до момента страни просто нямат капацитет да се справят със собствени сили с епидемиологичен взрив от такъв мащаб и сложност", каза тя.

"Призовавам международната общност да окаже подкрепа по възможно най-спешен начин", добави Чан.

Повечето страни препоръчаха на своите граждани да не пътуват в четирите засегнати от епидемията африкански страни  - Сиера Леоне, Гвинея, Либерия и Нигерия.

Европейският комисар за здравеопазването Тонио Борг определи риска от разпространяване на заразата в Европа като „крайно малък”.

Въпреки това редица европейски страни предприеха мерки, за да подготвят здравните си системи за действие в случай на нужда.

Няколко страни, като Швеция, Дания, Полша, Унгария и България, обаче все още не са предприели никакви превантивни действия срещу заплахата.

В петък министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков  обяви, че няма опасност от разпространение на смъртоносния вирус Ебола в България.

По думите му, националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев също потвърждава, че страната не изправена пред заплаха заради епидемията в Западна Африка.

„Вирусът не е устойчив в околна среда, не е толкова страшно”, коментира д-р Ненков и отбеляза още, че от този регион няма директни полети до България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: меркиСЗОзащитаЕбола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сте се преживява финансови затруднения или сте във всяка финансова каша, и имате нужда от средства, за да започнат свой ​​собствен бизнес, или имате нужда от заем, за да уреди дълга си или да изплати сметките си, започнете хубав бизнес, или сте го намери трудно е да се получи капитал заем от местни банки, свържете се с нас днес по електронната поща днес за такава помощ (заеми, започват пари): carlsonfinance***yahoo
96
1
 
2
 
! Отговори
ано преди 9 години
Тези искат да ни затрият!
95
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То ние лекари нямаме, те за ебола говорят.
94
2
 
5
 
! Отговори
Качак преди 9 години
Естествено че не е Ненков, както нямаше поводи за притеснение при аварията в Чернобил, защо да паникьосваме населението. Нека се правим че нищо не се е случило докато епидемията не удари с пълна сила а тогава ще призоваваме за обединение за да се справим с проблема а не за взаимни обвинения нали? Вярвам ти Ненков виж ми оченцето.
93
2
 
2
 
! Отговори
Метин преди 9 години
Заправих да кажа, който има пари, нали знаете, а който няма няма: става въпрос за ваксините, всичко това е за да си изписват заплатите, само че на гърбът на страдашия, а на тех какво им пука, нали им гледам физонимите какви безкрупулни убици са.
92
1
 
2
 
! Отговори
Метин преди 9 години
Те ще ни го донесът, самите ваксини са с ебола: :( Ей това е то... Горната снимка описва нещата така: точно като на снимката ще изглеждаме( от статията), едните ще са циркаджии който играят цирк, а другите ще са в този случай пациента.
91
1
 
6
 
! Отговори
Д-р Ясен преди 9 години
Айде Миро Ненков да си гледа анестезията, доколкото може и да си ходи бързо, че на клетите български лекари да не вземе съвсем да им писне от *** управници!
90
3
 
5
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Временното правителство прави заявка за постоянно - установява безвизов режим със Сиера Леоне, Гвинея, Либерия и Нигерия. Единственото което ще може да напрови като дойде Тиквата е да обгради с бяли чаршафи Министерския съвет.
89
1
 
6
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Мерки се вземат но в обратна насока. От тука евреите искат да ръководят нашествието на диваците срещу бялите, - дали ще е исляма, еболата или просто присъствие на диваци, което си е отрова. *** ще го решават според моментната ситуация и собственото си вдъхновение. А все още можем да ги убиваме!
88
1
 
10
 
! Отговори
нона преди 9 години
кой ще контролира нелегалните, минаващи през турската граница - защото пак тръгнаха .... не се знае кой и кога минава и къде отиват, но в София е пълно.....
87
1
 
7
 
! Отговори
до 109 преди 9 години
България има много ефикасна защита срещу умни и кадърни политици!И това е нещо,нали?
86
7
 
6
 
! Отговори
Да живее ГЕРБ преди 9 години
Бойко Борисов ще пребори Ебола , той е ВЕЛИК ! Щом имаме Бойко нямаме Ебола ....
85
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
силно заразен вирус, смъртност от 50-90% от заразените сами си правете сметка.
84
1
 
9
 
! Отговори
Реостат преди 9 години
Е как да не е предприето нищо деее ДДДДДДДД на летище СОФИЯ е сложена термокамера де разпознава еболата ДДДДДДДДДД
83
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преживяхме комунизма, еболата ли ще ни уплаши !
82
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руската ебола - най-голямата ебола в света!
81
2
 
23
 
! Отговори
българин преди 9 години
След като ги хванат на границата емигрантите ги водят направо в някое от спешните приемни отделения на болниците,където се смесват с местните хора дошли да се прегледат или придружат свой близък.Та досега само господ ни пази от заразата.А на политиците толкова им пука колкото за ланският сняг!
80
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами,да така е по-лесно,вместо да се вземат мерки.Ние нали спим дълбок сън,какво ни интересува какво става в Западна Африка.На някои не им пука кой ще умира и кой ще живее.
79
2
 
31
 
! Отговори
diavolcheto преди 9 години
" България е сред малкото страни без мерки за защита от Ебола "За какво изобщо България има мерки за защита?
78
3
 
22
 
! Отговори
историк-анализатор преди 9 години
Най голямата човешка грешка, че в Нашата хубава и мила Родина се разпореждат мандраджии-каскетаджии или техните деца и внуци. Ако тези *** изчезнат наистина ще бъдем Швейцария на Балканите.