Либерия обяви извънредно положение заради епидемията от Ебола

Тревога първа степен и в САЩ заради епидемията в Африка
Обновена: 7 авг 2014 14:18 | 7 авг 2014 08:31, Елка Василева
7
Либерия обяви извънредно положение заради епидемията от Ебола
Снимка: Reuters

Президентът на Либерия Елън Джонсън Сърлийф обяви  извънредно положение заради разпространението на вируса Ебола и заяви, че мащабите на епидемията са заплаха за националната сигурност, предаде Ройтерс.

"Правителството и хората на Либерия настояват за извънредни мерки за оцеляването на нашата държава и за опазването на живота на нашия народ. В резултат на това аз обявявам извънредно положение на цялата територия на Република Либерия за период от 90 дни", посочи Сърлийф.

Още по темата

Санитарните власти в Съединените щати обявиха тревога първа степен, за да отговорят по-добре на епидемията от Ебола, съобщи Франс прес. "Това ни позволява да мобилизираме ресурсите в цялата агенция, за да отвърнем на кризата", обясни Том Скинър, говорител на американските Центрове за контрол и превенция на болести.

"За пръв път от 2009 г. се обявява най-високата степен на тревога. Тогава тя бе обявена заради пандемията от грипния вирус H1N1", уточни той.

Американският президент Барак Обама междувременно заяви, че липсва достатъчна информация, за да се даде зелена светлина на обещаващо лекарство срещу смъртоносната Ебола и че първоначалният отговор трябва да бъде насочен към мерки в публичното здравеопазване за сдържане на вируса, съобщи Ройтерс.

"Трябва да оставим на науката да ни води и не мисля, че е налична цялата информация дали това лекарство помага", заяви Обама на пресконференция.

"Знаем обаче, че вирусът Ебола може да бъде спрян, ако разполагате със стабилно публично здравеопазване", каза Обама и допълни, че засегнатите страни трябва да признаят, че техните здравни системи са били изпреварени, тъй като не са били в състояние да идентифицират болестта и да изолират достатъчно бързо пациентите.

Световната здравна организация съобщи за 932 починали от 1711 случая на заразени с Ебола.
 

/БТА/

Вижте още във видеото на bgonair.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
2
 
! Отговори
алкап преди 9 години
Незнам русия ама Лондон и Париж много скоро могат да се окажат в центъра на ебола както чумата едно време им е майката
5
4
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Путин и Кутев да пратят братска помощ за тамошните ***, кво чекат
4
3
 
5
 
! Отговори
алкап преди 9 години
Обама казал че здравеопазването е зле в Либерия та то там дори вода няма ве ***. А знае ли че ебола е разработка на САЩ и лудите им генерали
3
2
 
5
 
! Отговори
Испер преди 9 години
Нали всичко беше под контрол и нямаше поводи за притеснения? - "извънредни мерки за оцеляване на държавата" не ми звучат добре. Пак същите глупости да се крие истината за да не се всявало паника. Хората не искат захаросани лъжи а горчивата истина за да могат да вземат мерки овреме и "пороят на многото води" да ги отмине. Не желая от мен да се крие жизненоважна информация както стана при аварията с чернобил и да ми се предлагат празни успокоения.
2
2
 
1
 
! Отговори
Boiko преди 9 години
Obama znae li che na tozi sviat ima mesta koito 500 km v diametar niama zdravna sistema i medicinsko obslujvane.Bolesta sega shte tragne i v gaza. Pod bombardiranite sgradi veche cial mesec ima nepogrebani trupoveMinistrite na Palestina Ismail Ania i Muhamad Def sa vse oshte pod zemiata v bunkerite i ne se pokazvat sred naroda da vidiat kakav e rezultata ot Hamaskoto streliane kam chifutite.Kriat se kato mishoci zashtoto znaiat che ako evreite ne gi fiksirat sas spatnik palestincite shte gi u
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
C imigrantite ot Afrika kam Evropa shte plaznat i bolestite.