България е сред малкото страни без мерки за защита от Ебола

Повечето държави в Европа се подготвиха за риска от заразата
141
България е сред малкото страни без мерки за защита от Ебола
Снимка: Ройтерс, архив

В петък редица страни предприеха мерки, за да възпрепятстват разпространяването на вируса Ебола на своя територия, а Световната здравна организация определи епидемията като „извънредна ситуация за общественото здраве в световен мащаб”, предаде AFP, цитарана от „Фокус”.

Още по темата
Според СЗО взривът от Ебола е най-големият и най-продължителният в историята и е достатъчно тревожен, за да бъде оценен като такава заплаха.

СЗО обяви подобни извънредни състояния при пандемията от свински грип през 2009 г и заради полиомиелит през май.

Шефът на СЗО д-р Маргарет Чан каза, че обявеното становище на СЗО е "ясен призив за международна солидарност", като допусна, че много страни ще останат незасегнати от опасната болест.

"Засегнатите до момента страни просто нямат капацитет да се справят със собствени сили с епидемиологичен взрив от такъв мащаб и сложност", каза тя.

"Призовавам международната общност да окаже подкрепа по възможно най-спешен начин", добави Чан.

Повечето страни препоръчаха на своите граждани да не пътуват в четирите засегнати от епидемията африкански страни  - Сиера Леоне, Гвинея, Либерия и Нигерия.

Европейският комисар за здравеопазването Тонио Борг определи риска от разпространяване на заразата в Европа като „крайно малък”.

Въпреки това редица европейски страни предприеха мерки, за да подготвят здравните си системи за действие в случай на нужда.

Няколко страни, като Швеция, Дания, Полша, Унгария и България, обаче все още не са предприели никакви превантивни действия срещу заплахата.

В петък министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков  обяви, че няма опасност от разпространение на смъртоносния вирус Ебола в България.

По думите му, националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев също потвърждава, че страната не изправена пред заплаха заради епидемията в Западна Африка.

„Вирусът не е устойчив в околна среда, не е толкова страшно”, коментира д-р Ненков и отбеляза още, че от този регион няма директни полети до България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: меркиСЗОзащитаЕбола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
7
 
14
 
! Отговори
shano преди 9 години
Защо се притеснявате, ако стигне до нас просто няма да оцелеем. Друг е въпроса, че не се носи по въздуха, а чрез обмен на телесни течности и прочее. Между другото, няма да е лошо да тръшне американците, но те са много силни в биотехнологията - веднага ваксина. Според мен лично е дошло времето на биологичните оръжия и силно се надявам руснаците да водят във въоръжението спрямо САЩ, защото последните биха ни смачкали като ***, докато СССР поне биха ни социализирали...
76
2
 
20
 
! Отговори
Джек Лондон преди 9 години
В повестта " Алената чума " изд. 1912 г. автора Джек Лондон описва епидемията от болест, която през 2013 г. ще помете Света. Там се казва, че епидемията тръгва през 2013 г. , а действието в повестта се развива през 2073 г. и оцелелият главен герой, бивш професор по литература разказва спомени на внуците си. Симптомите на болестта описана в повестта, която умъртвявала за 15 мин. болния много наподобяват симптомите при Ебола. Бащата на Джек Лондон е бил астролог, а майка му - спиритист.
75
2
 
8
 
! Отговори
доко преди 9 години
За разлика от изостаналите западняци ние сме винаги подготвени за такива ситуации.Ще натъпчем всички болнит в мазето на инфекциозна болница, ще затворим гари и летища, ще си седим по къщята.Те като изхарчат много кинти за изготвяне на план за действие, в крайна сметка друго ли ще направят?
74
2
 
11
 
! Отговори
Йово преди 9 години
Предлагам който не е гледал филма Зараза(Outbreak) с Доналд Съдърланд и Дъстин Хофман да го гледа!
73
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо са й на България защитни средства срещу Ебола?Тя има ли властимащи,които се" грижат за нейните интереси"?Няма. Умниците,които докараха и НАТО в българия и реваха на телевизионния екран от умилиние,че вече има кой да "защитава"България,не могат да мислат за такава дреболия като ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ СРЕЩУ ЕБОЛА.
72
1
 
15
 
! Отговори
.... преди 9 години
Да не дава господ това да идва тук :X
71
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
96. В Америка има 2 случая. Докараха ги със самолет от Африка . Единият е доктор , жената е друг мед.кадър ( американци). Спасени са , с прилагането на секретен серум. Този серум се прилага за пръв път.Но на хората в Африка няма да го приложат ! И не се знае дали ще го прилагат. Казаха че ще има ваксина !Който има възможност да следи по CNN
70
1
 
22
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
Като че ли ми казват нещо ново! Може и така да се напише - "България е една от малкото с неадекватни кратуни начело"
69
1
 
15
 
! Отговори
АтАкИсТ преди 9 години
Te почти всички държави в Европа държат в държавна собственост и етествените си монополи(сигурно защото са комунисти), за разлика от нас!Къде въобще си сравнявате с Европа!Тук е *** !!!
68
2
 
17
 
! Отговори
??? преди 9 години
Как един Министър на Здравеопазване може да се изказва така безотговорно!да разясни :1. Симптомите 2. Къде да се отиде ( трябва ИЗОЛАЦИЯ )Кои болници и крила евентуално ! - Достатъчно системи за вода !3. Болничен персонал ( трябва да имат костюми , напълно да ги защити )Това са горе долу мерки за готовност !Да не се разпространява вируса !!!А дали ще се пренесе ? По добре да не се пренесе ! Но той започва от това ,че няма опасност !А неговата задача е да разясни готовността !!
67
1
 
30
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
болестта е нелечима, тъй че освен забрана за влизане на ***, друга мярка не виждам да има смисъл
66
1
 
7
 
! Отговори
мен преди 9 години
Манипулативни нещастници! Има директен полет до Турция! ... информирайте се за реалната ситуасия от сайтовете на CNN и BBC ... Имаше и карта на директните полети от засегнатите държави. Хора не бъдете овце!!!
65
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Есента се задава и птичи грип, а през зимата свински.
64
4
 
3
 
! Отговори
До 82 преди 9 години
Така ще излезе."Нищо ни няма" вследствие на Чернобил, само дето раковите заболявания са се увеличили не знам колко кратно - никой не ти казва, пък и *** и доказвай, че причината е Чернобил. Веднага някоя устата леля с научна степен ще цъфне по телевизията и ще обясни, че причината са влошените условия за живот вследствие на демокрацията.Сега, ако не дай Боже ни налази ебола, ще кажат, че сме прекалили със слънчевите бани и сме яли немите плодове, та затова - обезводнени и с разстройство.
63
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние имаме силни оръжия срещу ебола: простотия, нечистоплътност и омраза към све живо. Еболата се срахува и бяга от такива неща.
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не е ебола, ще е спин.
61
1
 
10
 
! Отговори
А това КАКВО Е преди 9 години
Момиче от БГ на 24 години почина от смъртоносна бактерия и лекарите пазят в тайна името на бактерията,била е погребана в запечатан ковчег!
60
1
 
10
 
! Отговори
!!!! преди 9 години
А бре министре!Хем приемаме бежанци от тази част на света, хем нямало опасност!Чак менте врачките от женския пазар могат да ти завидят как усукваш по килифарски!Поне да се огласят чрез медиите мерките, които сами можем да предприемем, за да се опазим! Разбира се, ако са възможни такива мерки.
59
1
 
12
 
! Отговори
Продължава преди 9 години
2). Тялото се обезводнява до степен, че кръвоносните съдове се пукат, дишането се затруднява ..настъпва бърза смърт.Май има вече ваксини.В Америка е използван секретен серум на заразен амер. доктор в Африка. Вече трудно е дишал. На следващия ден е станал да се изкъпе . Този серум работи , но казаха ,че няма да се използва масово, защото е експеримент !. И за сега остава водата и имунната система ,ако може да се пребори !Дано не се стига до там. Но трябва да се знае ??
58
1
 
12
 
! Отговори
До Ненков , преди 9 години
1).Вирусът се разнася чрез ръцете ( потните жлези на дланите .) И се разпространява при пипане на вещи и най-вече пътуване ! Симптомите са като при малария , температура, разтройство .. Трябва незабавно да се отиде в болница на изследване . МЕРКИТЕ от здравното министерство- да пригодят крила от болници в които да се настанят болните . Трябва изолация от другите части на болницата. Болният се поставя ( на системи с ВОДА). Даже да се пие вода , тялото е изтощено и обезводнено ,