България е сред малкото страни без мерки за защита от Ебола

Повечето държави в Европа се подготвиха за риска от заразата
141
България е сред малкото страни без мерки за защита от Ебола
Снимка: Ройтерс, архив

В петък редица страни предприеха мерки, за да възпрепятстват разпространяването на вируса Ебола на своя територия, а Световната здравна организация определи епидемията като „извънредна ситуация за общественото здраве в световен мащаб”, предаде AFP, цитарана от „Фокус”.

Още по темата
Според СЗО взривът от Ебола е най-големият и най-продължителният в историята и е достатъчно тревожен, за да бъде оценен като такава заплаха.

СЗО обяви подобни извънредни състояния при пандемията от свински грип през 2009 г и заради полиомиелит през май.

Шефът на СЗО д-р Маргарет Чан каза, че обявеното становище на СЗО е "ясен призив за международна солидарност", като допусна, че много страни ще останат незасегнати от опасната болест.

"Засегнатите до момента страни просто нямат капацитет да се справят със собствени сили с епидемиологичен взрив от такъв мащаб и сложност", каза тя.

"Призовавам международната общност да окаже подкрепа по възможно най-спешен начин", добави Чан.

Повечето страни препоръчаха на своите граждани да не пътуват в четирите засегнати от епидемията африкански страни  - Сиера Леоне, Гвинея, Либерия и Нигерия.

Европейският комисар за здравеопазването Тонио Борг определи риска от разпространяване на заразата в Европа като „крайно малък”.

Въпреки това редица европейски страни предприеха мерки, за да подготвят здравните си системи за действие в случай на нужда.

Няколко страни, като Швеция, Дания, Полша, Унгария и България, обаче все още не са предприели никакви превантивни действия срещу заплахата.

В петък министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков  обяви, че няма опасност от разпространение на смъртоносния вирус Ебола в България.

По думите му, националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев също потвърждава, че страната не изправена пред заплаха заради епидемията в Западна Африка.

„Вирусът не е устойчив в околна среда, не е толкова страшно”, коментира д-р Ненков и отбеляза още, че от този регион няма директни полети до България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: меркиСЗОзащитаЕбола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 48Писал е, ама на салфетка, която се загубила :(
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ебола се предава от крадец на политик и обратно,защото и двамата са крадци.Сррщата между Ебола,Пеевски,Доган и Бисеров ще бъде кратка.Няма спасение и лекарство за хората от Синдиката на престъпниците.
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Безплатна почивка за всички български полит дейци на сафари в Африка - еднопосочна.
34
2
 
6
 
! Отговори
притеснен преди 9 години
Нострадамус писал ли е за Ебола?!
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Европейският комисар за здравеопазването Тонио Борг определи риска от разпространяване на заразата в Европа като крайно малък."We are the Borg. Your biological and technological distinctiveness will be added to our own. Resistance is futile.
32
2
 
7
 
! Отговори
ined преди 9 години
Сега е момента другарите да усвоят няколко милиона лева за "мерки" срещо епидемията.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скоро ЕБОЛАще дойде и в сараите на Доган,Пеевски и Бисеров.Главите грабители на КТБ и част от "Синдиката на престъпниците в БГ".
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да внимават с еболата, че няма да остане електорат за изборите. Всякакви зарази за след 5-и октомври.
29
2
 
7
 
! Отговори
strasno.... преди 9 години
tova e izvlecen stam ot maimuni. davat na gldnite-parvo predi 2-3 god. v kongo.taka nareceni evangelski amerika-misioneri-ekspirementalno gi hraniat s maimunsko meso...planove na sotoni-rotsiild i jidove.antihrista...reduzirane na 1-2 miliarda nenujni hora.2000 god,slujim na jidovskata kniga....
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Европейският комисар за здравеопазването Тонио Борг определи риска от разпространяване на заразата в Европа като крайно малък."Стига де, оставете бялата мафия да наплаши всички и да си напълни джобовете от измислени ваксини, както при свинския грипш, какво от това, че заразата е само в Африка.
27
1
 
14
 
! Отговори
Гневен българин преди 9 години
Една-единствена мярка ни трябва-тотално и безкомпромисно изгонване на всички "бежанци" и 3 пъти по-безпромисното им недопуснане на наша територия като се затвори границата откъм Турция и всички ГКПП-ове се проверяват щателно 24/7 съв 100 % ресурс на полиция и гранични сили(ако въобще имаме такива все още ).
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пеевски си купи електрически автомобил.Все пак има много пару от кражбите в КТБ.Къде е Бисеров и колко секунди стоя в панделата.Доган е хидро инж. -специалист и фен на книгата "Синдиката на престъпниците". От там взима идеи , включителни и кражбата в КТБ.Скоро ченгетата ще открият книгата в Сараите му.
25
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само ще ви кажа, че ако този вирус стигне до България, жална ви майка! Смъртността е 80% и няма нищо общо с хигиената. Вирусът се разпространява страшно бързо и е изключително заразен. Препарат срещу него още НЯМА! Плюете африканците, само че България технологично и медицински не е по-напреднала от Африка. Който е бил наскоро по нашите болници, знае за какво говоря! Нито пък институциите ни са бързи в изпълняването на задълженията си. Така че, Бай-*** от първите коментари да се моли по-добее!
24
2
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 9 години
Айде да се уважаваме,а? Цяла година усърдно работиме ползу роду сал един август са ни отпуснали за почивка и ви искате да си развалим рахатлъка заради някакво вирусче! Ни като сме чиновници нямамели право да почиваме,а? Ще чакате, на есен с песен като се върнем ще вземем такива мерки, че свят ще ви се завие.
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко ще я сбръчка тази Ебола.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То в *** какво ли има като се замисли човек... няма една институция която да работи нормално и да си върши работата. Аз дори не съм сигурен, че все още има държава.
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няма открит лек.идеалното биологично оръжие.ако ни пипне ще останат няколко хиляди оцелели.ще преизпълним ПЛАНЪТ
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лошото в тази ситуация е че дори да не вярваш на държавата и да не разчиташ на адекватни мерки от нейна страна, самият индивид, самостоятелно няма средства за реакция. Едно време с истерията птичи грип, поне имаше Тамифлу, към момента за Ебола единственото ефективно средство е карантината. При отсъстваща държава ни чака естествен подбор. Въпрос на антитела.
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами нормално, Ебола неслучайно се развива само в Африка, климатът там е достатъчно подходящ, за да оцелява.
18
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По 100 човека от Африка за ден идват в БГ.Скоро,скоро ще бъде в БГ.Испания,Гърция... вече ЕБОЛА е там.Скоро ЕБОЛА ще бъде възмездието срещу Пеевски,Доган и Бисеров-грабителите на КТБ.