България няма да изпраща войници в Украйна

Плевнелиев: НАТО ще има план за защита на Румъния и България
Обновена: 5 сеп 2014 09:46 | 4 сеп 2014 20:25, Камелия Цветанова
303
България няма да изпраща войници в Украйна
Снимка: Ройтерс

Най-важният резултат от срещата на върха ще бъде приемането на Плана за готовност за действие, който е във връзка с украинската криза и отразява необходимостта от недопускане на изпреварващи действия на Русия срещу държави членки на НАТО, заяви днес президентът Росен Плевнелиев, който участва в срещата на върха на НАТО в Уелс, цитиран от БТА. Това, което видяхме в Украйна, да не може да се повтори и срещу държава членка, каза Плевнелиев пред български журналисти.

Още по темата
От съществена важност за България е приемането и изработването на т. нар. План за защита на Румъния и България. Това е съвсем конкретен документ, който за пръв път от десет години членство на България в алианса точно и конкретно определя ангажиментите на алианса в случай на атака срещу България или Румъния, заяви президентът.

Сред големите приоритети на България, зададени преди време, но по които страната ни не е напреднала много, той посочи оперативната съвместимост на българската армия с НАТО и степента на интеграция, както и инвестициите в способностите. България е поела ангажимент да изпълни 55 национални цели и по всяка от тях е необходимо да се работи още. По програмите за Рамкови нации, България има амбицията да се присъедини към група държави с водеща рамкова нация Германия и това ще бъде декларирано днес тук, заяви президентът. По програмата за интелигентна отбрана България вече изпълнява няколко проекта, което е новина, но те не са достатъчни. Трябва да засилим нашето сътрудничество с нашите съседи, отбеляза той.

Искаме да държим политиката на отворени врати наистина отворена, за съжаление това няма да се случи на този форум, но за нас това е важно. Ние подкрепяме безпрекословно Черна гора и Грузия, очакваме напредък от Македония и Босна и Херцеговина, посочи Плевнелиев по друга от важните теми на форума.

"Балансът в Черно море е променен. След анексията на Крим имаме съвсем друга ситуация. България работи много през последните месеци, за да обърне внимание на нашите партньори колко е важно да изнесем инструменти за наблюдение, за разузнаване, ранно предупреждение, така че в нарушения баланс на Черно море да се чустваме малко по-спокойни", заяви държавният глава.

Във връзка с кризата в Украйна и действията на Русия той изтъкна, че каналите за комуникация са отворени и се надяваме на политическо решение. Ние приветстваме мирен план за уреждане на конфликта, изтъкна той.

"Категорично искам да заявя, че кризата в Украйна не може да бъде решена с военни средства. България ще помага, но ние не можем да пращаме войници и оръжия. Кризата може да бъде решена само с политически средства, чрез диалог и съгласие между страните. Вярваме в това, държим каналите за диалог и комуникация с руската страна отворени, същевременно показваме решителност", изтъкна президентът. По думите му много вероятно е да има нова вълна от икономически санкции срещу Русия именно защото не искаме да воюваме, да пращаме войници и оръжия.

"Но искаме Русия, като партньор, с когото сме работили десетки години, да се върне на масата на преговорите, да бъде отново един партньор, на когото се доверяваме и с когото можем да вземаме заедно отговорни решения. Санкциите са сигнал към Русия, че ние сме решителни, единни и търсим политическо решение", добави Плевнелиев.

Във връзка с украинската криза президентът каза още, че България ще подкрепи доверителния фонд за адаптация на военнослужещи за гарантиране на лечение и рехабилитация в България с 500 хиляди лева.

Това ще бъде нашето предложение, като тези пари ще останат в България, тъй като ние ще подпомогнем и подкрепим лекуването на украински военнослужещи в България. Страната ни ще се присъедини също към доверителен фонд по киберотбрана, където ние имаме какво да дадем. Плевнелиев посочи няколко важни инициативи, свързани с бъдещето на НАТО и които България ще отстоява на срещата.

Страната ни ще предложи да се присъедини към групата от рамкови държави с рамкова нация Германия по инициативата на НАТО за рамкови държави.

България също ще предложи Втора бригада да се афилира към Корпуса в полския град Шчечин, където ще бъдат изградени мултинационални сили за бързо реагиране. България няма да праща войници там, но ще се афилираме с тях, уточни Плевнелиев.

Ще предложим също елементи от специалните сили, с които разполагаме и чиито умения искаме да усъвършенстваме, също да се афилират към щаба на НАТО в Монс. Ще предложими използването на полигоните в Ново село, Корен и Шабла за учения на НАТО в рамките на общото финансиране по линия на НАТО и по съвместни проекти със САЩ и Израел. Ние също ще осигурим малко повече българско финансиране, за да може тези три бази да се натоварят малко повече като полигони за учения, уточни президентът. Ще предложим също изграждане и финансиране на способности във въздушното и морското наблюдение на източната и на западната граница на България, които са външни и за НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вече и *** няма в нета, рашата загуби
207
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До любопитендружинката е вероятно снимана във същия клуб където се снимаш и ти
206
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимена бе стига като развален грамофон с тая кипърска криза. кипър никога не е бил член на нато.не мога да разбера за какво теябва да ти плащат . ако имаш малко акъл във главата си да размислиш...
205
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНе е върха на наглостта. Парите не миришат, както е казал един римски император. И ни трябват. Само при комунизъма не се плащаше. Навсякъде по света си плащат - и в Гърция, и в Турция, и в Италия, и др. А за пазенето, моля ще ни пазят, както опазиха Гърция в Кипърската криза, тогава и Гърция и Турция бяха в НАТО и никой не си мръдна пръста. И с какво ще ни пазят - 100 ам.войници без ракети и дори без авиация. С какво, с гол ***. Даимаше поне 2-3 дивизии.
204
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНавсякъде по света си плащат - и в Гърция, и в Турция, и в Италия, и др. А за пазенето, моля ще ни пазят, както опазиха Гърция в Кипърската криза, тогава и Гърция и Турция бяха в НАТО и никой не си мръдна пръста.----------разбирам те напълно, защо не им кажеш да си вървят по пътя ?
203
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНавсякъде по света си плащат - и в Гърция, и в Турция, и в Италия, и др. А за пазенето, моля ще ни пазят, както опазиха Гърция в Кипърската криза, тогава и Гърция и Турция бяха в НАТО и никой не си мръдна пръста.
202
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Иванчоединствено у нас американците не плащат за базите си.----------е тва е вече върха на наглостта, американците са там да пазят тебе , искаш и да ти плащат ли ?
201
0
 
1
 
! Отговори
м преди 9 години
До ДойнВ правомощията на Президента ли е да взема подобни решение, при условие, че сме Парламентарна република?-------В парламентарните републики от *** тип се вземат решения еднолично, не виждам какъв е проблема?
200
0
 
2
 
! Отговори
Иванчо преди 9 години
До ШопОбидите, другарю шопе, са израз на простотия и ниска култура! Айде у лево!
199
1
 
4
 
! Отговори
Иванчо преди 9 години
До RegistriranПрез Втората световна война Цар Боис III (лека му пръст) е изпратил влак - болница на фронта и се е задоволил само с това. Ама е бил мъж и политик на място!!! Затова го убиват. Не като сегашните - може и във война да ни вкарат и не им пука! Само и само да ги потупат по рамото от САЩ! Ама с потупване не се живее - единствено у нас американците не плащат за базите си. Да не говорим, че за пореден път сме сбъркали и пак сме от грешната страна.
198
2
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Иванчо Уточни срещу какви сили са се били украинците и тогава лай, ***. Айде у лево.
197
2
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
До АнонименТова, че не е имало Украйна, не значи, че не е имало украинци. По същото време не е имало България, Чехия, Финландия, Латвия, Литва, Полша, Естония, Словакия, Ирландия и т.н.
196
0
 
1
 
! Отговори
Иванчо преди 9 години
До ШопМного си ***, шопе! Не са били само, до тях рамо до рамо е имало и немци. Една дивизия не може сама да удържа фронта - немците не са ***, да оставят една дивизия *** да държи целия фронт! Хайде у лево!
195
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименУкраинци не са ни освобождавали от турско. Тогава такава държава не е имало. Украйна е плод на комунизма - на др.Ленин и това е станало след 1917 г. Четете историята, момчета.
194
2
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До ИванчоУкраинската дивизия "Галичина" през Втората световна война са били "юнаци" когато са избивали мирни жители ... , но като са ги пуснали на фронта срещу Съветската армия са издържали? познайте от 3 пъти? Е, познахте ли? 60 минути!!!------------------------- Много си ***, бе момченце... Една дивизия срещу цялата Съветска армия и да издържи цели 60 минути! Те са се били като лъвове значи. Я уточни какво са изкарали руснаците срещу "Галичина" и тогава пръскай слюнки.
193
0
 
7
 
! Отговори
Иванчо преди 9 години
До АнонименНашият народ има една много умна поговорка: "Там където скърца, не си слагай пръста, ще ти го откъсне". Не ни трябва беля, когато два ата се ритат (Русия и САЩ), ние - магарето да се набутваме, че ще го отнесем. Да не говорим, че когато руснаците правеха учения на 800 км от Украйна, Намусен (на който мандата му изтича - слава Богу) ривеше: "Руснаците правят учения до границата на Украйна! Ще нападнат!"
192
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко това,което отразява статията,звучи така,като че ли се подготвя някаква война.Не се учудвам,тъй като в Унгария са пристигнали 7хил.наемници от амер.фирми и Βlackwater,за да се добавят към 11хил.,намиращи се в Украйна.НАТО и амер.частни компании май не си взеха поука от "циментираните"150западни наемници на летището в Донецк.
191
1
 
3
 
! Отговори
МИРАЖ преди 9 години
Браво! Значи разумът е победил и президентът е взел правилното решение България да не участва в учението на НАТО в Украйна...
190
0
 
8
 
! Отговори
ауууу преди 9 години
Какъв свиреп поглед в бъдещето е отправил плевнята,от рода "Сега ще видят те като им излезнем с теляците и масажистите".
189
0
 
7
 
! Отговори
Иванчо преди 9 години
Предлагам нашите политици да се бият не повече от 3 дни, защото са по-големи юнаци от украинците. Украинската дивизия "Галичина" през Втората световна война са били "юнаци" когато са избивали мирни жители и са горили цели села в Белорусия, Полша и Украйна, но като са ги пуснали на фронта срещу Съветската армия са издържали? познайте от 3 пъто? Е, познахте ли? 60 минути!!! И са загубили 60% от личния състав и са се пръснали като пилци. Сега се правят на юнаци, но са същите ***.