България няма да изпраща войници в Украйна

Плевнелиев: НАТО ще има план за защита на Румъния и България
Обновена: 5 сеп 2014 09:46 | 4 сеп 2014 20:25, Камелия Цветанова
303
България няма да изпраща войници в Украйна
Снимка: Ройтерс

Най-важният резултат от срещата на върха ще бъде приемането на Плана за готовност за действие, който е във връзка с украинската криза и отразява необходимостта от недопускане на изпреварващи действия на Русия срещу държави членки на НАТО, заяви днес президентът Росен Плевнелиев, който участва в срещата на върха на НАТО в Уелс, цитиран от БТА. Това, което видяхме в Украйна, да не може да се повтори и срещу държава членка, каза Плевнелиев пред български журналисти.

Още по темата
От съществена важност за България е приемането и изработването на т. нар. План за защита на Румъния и България. Това е съвсем конкретен документ, който за пръв път от десет години членство на България в алианса точно и конкретно определя ангажиментите на алианса в случай на атака срещу България или Румъния, заяви президентът.

Сред големите приоритети на България, зададени преди време, но по които страната ни не е напреднала много, той посочи оперативната съвместимост на българската армия с НАТО и степента на интеграция, както и инвестициите в способностите. България е поела ангажимент да изпълни 55 национални цели и по всяка от тях е необходимо да се работи още. По програмите за Рамкови нации, България има амбицията да се присъедини към група държави с водеща рамкова нация Германия и това ще бъде декларирано днес тук, заяви президентът. По програмата за интелигентна отбрана България вече изпълнява няколко проекта, което е новина, но те не са достатъчни. Трябва да засилим нашето сътрудничество с нашите съседи, отбеляза той.

Искаме да държим политиката на отворени врати наистина отворена, за съжаление това няма да се случи на този форум, но за нас това е важно. Ние подкрепяме безпрекословно Черна гора и Грузия, очакваме напредък от Македония и Босна и Херцеговина, посочи Плевнелиев по друга от важните теми на форума.

"Балансът в Черно море е променен. След анексията на Крим имаме съвсем друга ситуация. България работи много през последните месеци, за да обърне внимание на нашите партньори колко е важно да изнесем инструменти за наблюдение, за разузнаване, ранно предупреждение, така че в нарушения баланс на Черно море да се чустваме малко по-спокойни", заяви държавният глава.

Във връзка с кризата в Украйна и действията на Русия той изтъкна, че каналите за комуникация са отворени и се надяваме на политическо решение. Ние приветстваме мирен план за уреждане на конфликта, изтъкна той.

"Категорично искам да заявя, че кризата в Украйна не може да бъде решена с военни средства. България ще помага, но ние не можем да пращаме войници и оръжия. Кризата може да бъде решена само с политически средства, чрез диалог и съгласие между страните. Вярваме в това, държим каналите за диалог и комуникация с руската страна отворени, същевременно показваме решителност", изтъкна президентът. По думите му много вероятно е да има нова вълна от икономически санкции срещу Русия именно защото не искаме да воюваме, да пращаме войници и оръжия.

"Но искаме Русия, като партньор, с когото сме работили десетки години, да се върне на масата на преговорите, да бъде отново един партньор, на когото се доверяваме и с когото можем да вземаме заедно отговорни решения. Санкциите са сигнал към Русия, че ние сме решителни, единни и търсим политическо решение", добави Плевнелиев.

Във връзка с украинската криза президентът каза още, че България ще подкрепи доверителния фонд за адаптация на военнослужещи за гарантиране на лечение и рехабилитация в България с 500 хиляди лева.

Това ще бъде нашето предложение, като тези пари ще останат в България, тъй като ние ще подпомогнем и подкрепим лекуването на украински военнослужещи в България. Страната ни ще се присъедини също към доверителен фонд по киберотбрана, където ние имаме какво да дадем. Плевнелиев посочи няколко важни инициативи, свързани с бъдещето на НАТО и които България ще отстоява на срещата.

Страната ни ще предложи да се присъедини към групата от рамкови държави с рамкова нация Германия по инициативата на НАТО за рамкови държави.

България също ще предложи Втора бригада да се афилира към Корпуса в полския град Шчечин, където ще бъдат изградени мултинационални сили за бързо реагиране. България няма да праща войници там, но ще се афилираме с тях, уточни Плевнелиев.

Ще предложим също елементи от специалните сили, с които разполагаме и чиито умения искаме да усъвършенстваме, също да се афилират към щаба на НАТО в Монс. Ще предложими използването на полигоните в Ново село, Корен и Шабла за учения на НАТО в рамките на общото финансиране по линия на НАТО и по съвместни проекти със САЩ и Израел. Ние също ще осигурим малко повече българско финансиране, за да може тези три бази да се натоварят малко повече като полигони за учения, уточни президентът. Ще предложим също изграждане и финансиране на способности във въздушното и морското наблюдение на източната и на западната граница на България, които са външни и за НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
0
 
9
 
! Отговори
Registriran преди 9 години
Май *** ще ни вкара във война, аз няма да ида. Щели сме да подкрепим лекуването на украински военнослужещи в България, както със войниците на фюрера ли, и тогава царство България е имало същите задължения.
187
0
 
12
 
! Отговори
Дойн преди 9 години
В правомощията на Президента ли е да взема подобни решение, при условие, че сме Парламентарна република?
186
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Веднага предсрочни президентски избори - не може тази западна марионетка да представлява България.
185
0
 
17
 
! Отговори
dfyjs преди 9 години
А аз предлагам на тоя *** Плевнелиев да не му се дава думата повече по никакъкъв повод свързан с темата Украйна.
184
0
 
8
 
! Отговори
ранобуднитепияндета преди 9 години
Вашингтон. Руските войски, разположени в близост до източната граница на Украйна са по-смъртоносни от всякога и са тежко въоръжени с артилерия и оръжия за въздушна отбрана, заявиха от Пентагона, цитирани от AFP.Тази сила, която виждаме разположена на границата е изключително боеспособна, може би по-боеспособна и по-смъртоносна от всичко, което сме виждали до сега, заяви говорителя на Пентагона полковник Стивън Уорън пред репортери, добавяйки, че повече от 10 хиляди руски войници са там.
183
0
 
10
 
! Отговори
Иванчо преди 9 години
Аз предлагам всички политици, мераклии за власт, преди изборите, да минат кратко военно обучение, че повечето не са ходили войници, да им се даде по един автомат, по 2 гранати, суха храна за 3 дни и начело с роско плевнелиев на бял кон в Украйна. Ако издържат 3 дни, колкото им е сухата храна и се върнат живи да гласуваме за тях. Който не се върне - лека му пръст. А не да ни лъжат и после да не си изпълняват обещанията. ***.
182
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евала за снимката ! Нашият *** спи прав !
181
1
 
14
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Предлагам да пратим Плевнелиев да се бие в източна Украйна, щом толкова има желание.....
180
0
 
13
 
! Отговори
54564 преди 9 години
Аз предлагам да им изпратим малко политици вместо войници
179
2
 
9
 
! Отговори
да бъде или да не бъ преди 9 години
Ауууу, каква жертва от страна на България. Вместо да изпратим калените в битки железни легиони, които да изгонят руските агресори и да сложим ръка на украинските суровини, но ние пък не щем.
178
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се съмнявайте, ако Русия пак ни освободи, този път от бившите комсомолски секретари и гейове, българския народ пак ще ги посрещне с хляб и сол. Обаче тръгне ли пак руснака по Европа, ще спре на Атлантика. В Америка няма нужда да ходи, те ще се съсипят сами - в Библията пише: Господ като иска да унищожи някого му взема акъла и го оставя да се съсипе сам. Което става в момента в САЩ. А ние с тизе дупедавци сме пак от грешната страна.
177
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Българин 254Towa, ne popre4i na Rusiq da ni obqwi wojna, da ni prewzeme bez syprotiwa i 70g. wse taka !!!
176
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"България няма да изпраща войници в Украйна" ?Също така няма да изпраща войници и на Марс, Луната и в Алфа - Центавър.
175
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Na dneshnja den 05.09.1944g. SSSR, objqwi wojna na Balgarija !!!
174
1
 
16
 
! Отговори
Иванчо преди 9 години
До КрумАбе Круме, с какво ще се биете с Русия? С 3 самолета, 2 хеликоптера, 2 корита втора употреба, дето не стават за нищо, 10 танка и един стадион войници? Че те не стигат да направим един парада! И кои сте вие, войнолюбците? Що не отидете в Украйна да се биете за "свободата"? Да сте помирисвали барут? А миризма на трупове? А знаете ли откъде се държи автомата или воювате само на "Плейстйшън"? Знаете ли, че който говори за себе си в множествено число, има раздвоение на личността?
173
1
 
17
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"България няма да изпраща войници в Украйна"Германецът цар Борис някога отказа на Хитлер да прати макар и символично български войски срещу Русия ,но я ги виж бившите комсомолски и партийни секретарчета как са готови и на такова предателство. Само да им кажат "новите ни братя"плевнелиев , ти си позор за България. Пиша плевнелиев с малко " п",за да изразя неуважението си към него.
172
2
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 години
България има армия!?Каква новина...Но няма да изпраща войници в Украйна?Напротив,сами сте се натискали да пращате войници,но когато започнат да ги връщат в затворени ковчези,със кого ще се оправдавате?Зорлем искате България да воюва със Русия,ясно е защо и в чия угода,но един ден ще ви се потърси сметка,не го забравяйте!
171
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До wwwИмаме разбира се,прочети 245
170
1
 
14
 
! Отговори
as преди 9 години
Заради това недоразумение наречено президент почвам да се срамувам че съм Българин
169
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименПропуснах да добавя-в тила се намира специална част със специално оръжие-Ще разкрия една тайна на армията,това са памперси ,които са подходящи при нападение и заменят бронежилетките