Георгиева: Ще отговарям за ?140 млрд. и 30 000 кадри

Еврокомисарят ще помага на България в усвояването на парите от ЕС
Обновена: 11 сеп 2014 14:21 | 11 сеп 2014 09:44, Екип на Investor.bg
151
Георгиева: Ще отговарям за ?140 млрд. и 30 000 кадри
Снимка: архив Булфото

Кристалина Георгиева като еврокомисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси ще отговаря за 140 млрд. евро, колкото е бюджетът на Европейската комисия, и за 30 000 души, които работят в нейните дирекции. Това обяви самата Георгиева пред БНТ.

Сред задачите на комисаря по бюджета е да оцени и колко добре са били изразходвани тези средства. В нейния ресор е и ОЛАФ – европейската агенция, която се бори с финансовите измами с парите на данъкоплатците.

Още по темата
Парите на Европа трябва да работят по-добре за хората, коментира Георгиева, която медиите у нас вече нарекоха суперкомисар заради важния пост, който поема. Тя съобщи, че в ресора и влиза и координация на всички еврокомисари, защото те имат отношение  към бюджета и към човешките ресурси.

Кристалина Георгиева обясни и че ще е от малкото комисари, които ще ръководят две генерални дирекции - за бюджета и за човешките ресурси.

Българският комисар каза още, че е направила много за страната ни в предишния си мандат. Пример тя даде с Дунав мост 2, който е завършен благодарение на нея. Спомням си, че  когато започнах, парите за него висяха. Направих предложение в Комисията да обединим румънската и българската част на Дунав мост 2 и така си спасихме парите. Сега имаме този мост, пътуват хората по него“, каза Георгиева.

Еврокомисарят обясни, че проблемът с европарите в България не е недостигът им, а това, че не се усвояват добре. През новия програмен период страната ни ще получи 16 млрд. евро от европейските фондове, припомни Георгиева и допълни, че ще ни помогне да усвоим тези средства.

Като комисар по човешките ресурси тя изрази надежда броят на жените на управленски позиции в ЕС да се увеличи и обяви, че ще работи за това. Тя беше категорична, че не е водена от феминистки настроения, а от нуждата страните да използват таланта на всички – и на мъже, и на жени.

Новата Европейска комисия ще поеме своите отговорности от 1 ноември. Преди това всички номинирани от Юнкер комисари ще бъдат изслушани от съответните ресорни комисии в Европейския парламент. Очакванията са това да стане до края на този месец.

След изслушването в комисиите на Европарламента съставът на Комисията „Юнкер” ще бъде гласувана анблок в пленарната зала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
3
 
! Отговори
иван преди 9 години
Еврокомисарят обясни, че проблемът с европарите в България не е недостигът им, а това, че не се усвояват добре.Проблема е че такива като ДПС,БСП,тиквите от ГРОБ и приближените им фирми изсмукват всички пари от Европа ,а след това като разкрият схемите от ОЛАФ( а сега вече и ОЛАФ ще работи за бг-крадците) парите ги връща България(бюджета ни),а не крадците-политически обвързани.
59
3
 
7
 
! Отговори
Дядо Ви Йоцо преди 9 години
Аз, тази ако я срещна дори няма да я погледна, а камо ли пари да и дам да управлява! Нещо странно се случва с този свят. Дали не е изкукуригал напълно!
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само за КриСталинка пишат , а за Мина Андреева един от тримата основни говорители на Европейската комисия с председател Жан-Клод Юнкер нито дума. Мина Андреева е първата и единствената българка сред говорителите на ЕК при председателството на Жозе Барозу. вярно че е само говорител, но сама е стигнала до там и то през куп итервюта и стотици кандидати.
57
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Децата на комунистическите функционери са били избирани и проучвани от службите на запад преди да ги вземат да учат в елитни западни университети. Взимали ги наистина, защото партийните функционери дори и с много привилегии, не са били в състояние да платят обучение на запад. Както се вижда, комунистическите отрочета се отблагодаряват за обучението с лолялност, а и кой-знае как са ги вербували и с какво ги държат.
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Започва работа в Световната банка през 1993. 1997 пиравитизира губещото дъпжавно предприятие МДКГеорги Дамянов за без пари сделката е за 40 млн. $, за два пъти повече мед и злато има в складовете. От 2004 до 2007 е ръководител на отдела за Русия. Щатски шпионин в ЕС.Малко кофти момент се получава - в Донбас мужиците се размърдаха.
55
0
 
7
 
! Отговори
Яка селяния преди 9 години
Майка ѝ е от град Любимец, а баща от Елена. Род на топикономиста Дянков. Яка ***, мъжът и се казва Кино - Кони Дулев Кинов!!! Сталинка на Кино, ха ха. После говорят че ЕС не подпомага българските ***. Завършва политическа икономия и социология във ВИИ Карл Маркс (сега Университет по национално и световно стопанство) през 1976 г. През 1986 г. защитава докторска дисертация в САЩ-където е вербована явно. Преподава и в Университета на Южния Пасифик (във Фиджи) и Австралийския национален университет. Започва работа в Световната банка през 1993. 1997 пиравитизира губещото дъ
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на госпожа Скрудж, тя не само ще оправи усвояването на парите от България, ами и ще работи за потушаването на демографската ни криза със заселването на повече бежанци на българска територия. Може да не ни помогна финансово при земетресенията и наводненията, но ни помогна с потупване по рамото.
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
140 милиарда евро за комисионни на комисарите и за заплати на чиновниците и дупетатите. Иначе България си остава най-бедната в ЕС въпреки обещанията уж за най-много пари за най-бедните.
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, че не ни е финансов министър, пред нея Дянков щеше да изглежда като щедър благодетел.
51
0
 
1
 
! Отговори
фг преди 9 години
кво става бе, моряци
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КриСталинКа Георгиева: България да използва бежанците в борбата с икономическата и демографската криза
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да бе, ДА, Сталинка ще помага, колкото помогна при наводнението в с.Бисер : "Това е дребно бедствие, за това пари НЯМА да дам" !Тя 10 години не е живяля в България, тя по действия е американка и защитява американски интереси а не български !
48
3
 
5
 
! Отговори
Кънчо Сикиджем преди 9 години
До БългаринА българете, докога ще лежите и ще чаката някой да ви оправи наготово? Кога най- накрая ще си направите нещо за себе си?
47
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да попитам подкрепящите тази безродна ***, вие изпълнявате ли заръката й да се сношавате с *** и арабеските, идващи от третия свят? Айде, че демографската криза *** на вратата.
46
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво! Българка управлява парите на ЕС. Можем само да се гордеем.
45
10
 
4
 
! Отговори
Pepe преди 9 години
Браво на Кристалина Георгиева! Колкото повече Българи с подобни качества и колкото по-малко червенотквеничковчета има, толкова по добре ще е всичко в България.Бъдещето на България е в Европа - тези които твърдят обратното що не емигрират на изток?Тия с опорните точки да се сетят какво им казваха да пишат преди назначението - родоостъпници.Добре че кадърните хора се оценяват в нормалния свят!!Още веднъж БРАВО!!!
44
1
 
5
 
! Отговори
Атакиз преди 9 години
До Одисей 1Ти преди, нали беше *** бе, момче? Явно много ти се услажда пицата на парче на Болен и двайсетте лева на ден, щом сега си станал атакаджия.
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Форумът на днес.бг е едно голямо разочарование от българския народ :( Посредствени коментари, никаква дискусия, просташки нападки и обиди, всеки втори коментар е партийна агитация, дори под статии за Антарктида приемерно.Доста прости хора пишат тук, никой не може да го отрече.
42
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поздравление на Георгиева.Жената се е доказала и колкото и да плюете, по важно е мнението на колегите и в Европа, които са доста по-адекватни от нас и колкото и да не ви се вярва, разбират повече от политика от форумците :)Голямо признание за тази жена.
41
2
 
11
 
! Отговори
Заслужила е! преди 9 години
МДКГеорги Дамянов(истински комунист) Пирдоп е приватизиран през 1997г., по настояване на СБ. В екипа на Световната банка е и икономист Кристалина Георгиева. Такъв завод в Америка е оценен на 2 милиарда долара, Сталинка оценява МДК на 100 милиона, платени 40 млн. Толкова са складираните в него метали Александър Божков обявява приватизацията на МДК за Приватизация 1 за 1997 , Каролев, работел за Юнион Миниер, обявява Юнион Миниер за фирма-първенец.губещо държавно предприятие, произвело 40 тона злато и захранило златния резерв на НРБ