ЕК може да задейства наказателна процедура срещу нас заради КТБ

Причината е неосигуреният достъп до гарантираните депозити, каза Порожанов
Обновена: 17 сеп 2014 15:28 | 17 сеп 2014 13:19, Веселина Йорданова
53
ЕК може да задейства наказателна процедура срещу нас заради КТБ
Снимка: Reuters, архив

Финансовият министър Румен Порожанов не изключи възможността ЕК да задейства наказателна процедура срещу страната ни заради неосигурения достъп до гарантираните депозити в КТБ.

Още по темата
В началото на август Брюксел поиска да бъде осигурен достъп на вложителите до техните гарантирани депозити в поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка.

В писмен отговор служебният министър на финансите Румен Порожанов и управителят на БНБ Иван Искров обаче заявиха, че възможността за евентуален междинен частичен достъп до депозитите в КТБ не е уредена съгласно действащото законодателство и не може да бъде осъществена без съответни законови промени. За такива обаче в момента липсва действащ парламент.

„Дебатът в комисията по отношение на казуса КТБ от една страна е установеното несъответствие от правилно транспониране на духа на директивата за достъп на гарантираните вложители до средствата им в банки, които са с явна неплатежоспособност да изпълняват този ангажимент. С мое писмо е поет ангажимент, че ще отстраним това несъотвествие“, съобщи министърът.

В момента се подготвя законопроект, който да бъде представен в първите дни на новия парламент. Порожанов обаче посочи, че не изключва въпреки поетия ангажимент, ЕК да образува наказателна процедура срещу страната ни.

Според европейското право се изисква изплащането на гарантираните депозити да започне 20 дни, след като банката видимо е изпаднала в несъстоятелност.

Порожанов съобщи, че в министерството няма постъпили съдебни дела, свързани с КТБ. Във ведомството обаче имало много жалби от вложители в поставената под особен надзор банка, такива имало изпратени и в Европейската комисия.

Той все пак успокои, че дори да бъде задействана процедура, ще има срокове за отстраняване на несъответствията.

Порожанов каза още, че позицията на Министерството на финансите е, че трябва да се подходи отговорно към всяко предложение за оздравяване и рекапитализация на банката, което би било направено. Кабинетът е в очакване да бъде проведена среща по инициатива на EPIC, представляващ основните акционери, с правителството и БНБ.

Министърът уточни, че в МФ има екип в готовност да изрази становище по предложенията, които биха постъпили от акционерите.

Порожанов каза, че около 10 общини са поискали безлихвени кредити от държавата, защото парите им са блокирани в поставената под особен надзор банка.

Сред тях са Сливен, Симитли, Гоце Делчев. Министърът уточни, че ще се предоставят крайно необходими средства за финансиране на определени дейности или проекти по оперативните програми в ход на изпълнение.
Общата одобрена сума към момента е около 39 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България трябва да излезе от ЕС и да влезе в Евразийския съюз.
14
2
 
5
 
! Отговори
st преди 9 години
ДА ДА ДА МНОГО ПРАВИЛНО.
13
2
 
1
 
! Отговори
Ким ир сен преди 9 години
Браво Мао това е истината!
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АБЕ ПИЧ, МНОО Е ПРОСТО НЕМА ЛИКВИДНОСТ, ШОТО ТРЕБЕ КАПИТАЛ, А ТВА СА КИНТИ ДЕТО НЕКОИ ОТ АКЦИОНЕРИТЕ ГИ НЕМАТ, А ДРУГИТЕ НЕ СА ХЕПИ ДА ГИ ДАВАТ, ОСТАВА ДАРЖАВАТА, НАШТЕ ПАРЕ, МНОО Е ПРОСТА СХЕМАТА, ГЛАСЯТ НИ ПАК ДА ПЛАШТАМЕ ЗА НЕКОИ ДЕТ СИ КАРАТ ФЕРАРИТАТА ПО РИВИЕРАТА.
11
12
 
4
 
! Отговори
макето преди 9 години
ами така ке е кат си спестявате паретата вместо да ги давате у кръчмата ся пийте по една студена хлорирана водица хи хи хи я вода от кладенецо от 20 годин не съм опитвал
10
3
 
19
 
! Отговори
MAO преди 9 години
Този Румен малко са го били, трябвало е още. А бе дръвник КТБ не е била в неплатежоспособност, видно от факта, че в резултат на организираната на 13 юни от Главпрокурор, БНБ и МВРПикчърс (ювелирна акция Телевизия, камери, 3 патрулки, 1МВРбус, 1 джипМВР, 10-на полицая с х 2 пищака. По ТV от сутрин - късна вечер кадрите течаха с гробовно оповестяване в КТБ-Полиция!. и ХОРАТА ИЗТРЕЩЯХА на 13 юни14, довела до изтегляне от КТБ ЛИКВИДЕН РЕСУРС от 1.3 млрд лв, отишли в чужди банки Булбанк, Пощенска и т.н. Иначе казано, дрънканиците на БНБ и Главпрокурор за дупка в КТБ на първо място са изте
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ЕК може да задейства наказателна процедура срещу нас заради КТБ"И кой им дава право на ЕК да задействат наказателни процедури и да глобяват България. Като глобят държавата и и вземат пари - след това те ще изплатят ли депозитите на гражданите на България ??????? или ще отидат парите в дебелите им гушки.
8
2
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Ами това не е сефте. Има отдавна кредитни милионери, че даже и милиардери.Имаше и много фалити на банки.
7
3
 
16
 
! Отговори
sante_dog преди 9 години
Проблемът не са депозитите а кредитите - раздавани са кредити без надзор на свързани фирми, на кухи фирми и на приближени до банкера. Сега не искат да върщат парите и защото са потънали дълбоко в нечий джоб. За вложителите остава да пият една студена вода и това е.
6
2
 
10
 
! Отговори
Към ЕК преди 9 години
Тези от наказателни процедури не разбират. Търсете други начини.
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За тази пари се изписаха вече толкова много лъжи.Разследването трябвало да свърши, сега пък закона не позволявал.Как може закона да не позволява да вземеш нещо, което ти е гарантирано по закон?Една банка фалира и държавата няма пари да плати гарантираните депозити.Затова и веднага спряха фалита на втората банка (***), защото про две фалирали ситуацията се усложняваше. Държавата реално е във фалит. Тя няма пари да плати нещо гарантирано по закон.Ще има убити. Става въпрос за много пари.
4
4
 
4
 
! Отговори
баМка преди 9 години
До Анонимен 5Ами не щем.
3
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След изборите Бате Бойко ще се появи на бял кон и ще спаси КТБ.........точно така, както лорд Съмърсби измислил танците като се подхлъзнал....... ей така и нашия Спасител ще вдигне телефона и ще спаси целокупния български народ.....вЕрвайте ми.....пардон - вЕрвайте муууууууу......
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Забелязвате ли как ви се натрапва все тази снимка на КТБ ? символизира портите на храма на цар Соломон а двте кули отстрани са Яхин и Боаз,масонски изпълнения
1
14
 
21
 
! Отговори
бати преди 9 години
Бати Бойко е велик - разката фамилията на банката и на държавата.