Липсата на избирателен район в чужбина роди казуса "Бат Сали"!

Експерт: В Изборния ни кодекс има "локална несправедливост"
13 окт 2014 11:08, Анисия Иванова
37
Липсата на избирателен район в чужбина роди казуса "Бат Сали"!
Архив: Булфото

Експертът по изборно законодателство Димитър Димитров смята, че в Изборния ни кодекс съществува т.нар. „локална несправедливост“. Пред БНР той обясни, че в отделни райони гласовете, подадени за партиите, не произвеждат мандати и не отразяват тежестта на дяловете гласове, подадени за отделните лица.

Поради този феномен след последните избори се оказа, че от Кюстендилка област като депутат в парламента влиза водачът на листата  на ДПС за областта Александър Методиев - Бат Сали, въпреки че той е събрал малко над 700 гласа. Заради казуса Общинският съвет в града излезе с протестна декларация.

Заради подобен проблем недоволство избухна и в Ямбол. И днес ще има протести заради разместванията. Освен жители на Дупница и Кюстендил, които недоволстват заради Бат Сали, недоволни са и в Габрово и Ямбол заради Четин Казак и Илия Илиев. И в четирите града ще има протести. Такъв се очаква и в София.

Според Димитров сегашният проблем отчасти е предизвикан от това, че не съществува пълноценен 32-ри избирателен район в чужбина. С гласовете оттам се разпределят почти 10 мандата. Десет народни представители трябва да бъдат разпределени вътре в страната.

Още по темата
Димитров е на мнение, че сегашната методика за разпределение на мандатите не трябва да бъде сменена с нова, която да позволи 120 от депутатите да се избират мажоритарно, а останалата половина пропорционално.

Той даде и пример в подкрепа на своята теза и обясни, че ако 120 депутати се определят мажоритарно, със сигурност ще се засили натискът върху контролираното гласоподаване, защото разликите, с които ще се избират тези 120 депутати, много ще приличат на разликите, с които се избират кметовете в средните по размер общини.

"Много често тези разлики са малки и зависят от преместването или контролирането на малки дялове от гласовете" обясни той.Относно идеята за прерайониране Димитров смята, че това ще създаде по-добри условия гласовете, които се подават в по-големи райони, да получават разпределение, което ще бъде по-близко до резултатите от разпределението на гласовете в тези райони.

Той смята, че когато се говори за използваните преференции, често се посочват числата на недействителните бюлетини и колко от тях са свързани с подаването на преференция.

„Около 1 милион и 100 хиляди са подали валидна преференция. Срещу тях стоят 60-70 хиляди сбъркани преференции. Аз не зная кое число е по-важно за демокрацията“, каза Димитров.

"Може би преференцията затруднява кадровиците в партията, но е видно, че ако една партия е солидна и добре организирана, тя има много начини да наложи своите кандидати. Вижда се - четирима-петима от кандидатите, получили преференция, няма да бъдат народни представители, тъй като са били убедени от своите партийни ръководства, че е по-добре да допуснат някой друг до банката в парламента, коментира Димитър Димитров.

Днес Гражданският борд за прозрачни и честни избори ще проведе заключителното си заседание, на което се очаква да бъде приет меморандум с включени всички предложения за промени в изборното законодателство. Сред тях ще са и тези, свързани с методиката за разпределение на мандатите и създаване на избирателен район в чужбина.

Експертът по изборно право е убеден, че ако преференцията е задължителна и се промени видът на бюлетината, грешките ще бъдат по-малко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
19
 
! Отговори
toshko.toshkov.98 преди 9 години
Петиция за премахване на новините на турски език по БНТ peticiq/novini_na_turski_ezik_po_bnt_out
29
1
 
19
 
! Отговори
отвратен преди 9 години
Правото не се дава а се взема. По някога с добро и по мирен път, понякога ръководещите на държавата не са толкова сговорчиви и се налага със сила да се изтръгват правата. Никога не съм искал и толерирал втория път към правдата, но ако се изчерпят пътищата и възможностите за демократично и рабвноправно съжителство тогава ще се търсят пътища извън парламента за пълен развод и всеки да си върви по пътя.Опасно е,не е лицеприятно,но е възможно.Все пак да се има на предвид и това. Не е изключено.
28
1
 
19
 
! Отговори
отвратен преди 9 години
Няма да станете да идете до избирателните урни в деня на изборите и активността ще остане на %49. Няма да се интересувате от съдбините на страната. Няма да имате ясна представа за Закона за изборите в който всички партий са на равни начала. Но ще мразите. И какво значи "Никога депутат от ДПС в Кюстендил"? Кой го е казал? Защо го казва? Защо примерно не казват нищо за депутатите на АТАКА ,БСП,НФСБ,ВМРО,БСП? Защо в тези партий няма поне един АХМЕД?Коя всъщност е етническо-религиозно-фашистка? КОЯ?
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Решението е просто. Да се преустанови гласуването извън страната. Да, ще изгубим някакви гласове на хора, които иначе живеят в България, но иначе пък ще се отървем от гласовете на хората, които гласуват срещу пари или друга облага за парламента на държава, в която не живеят. По-важно е хората в България да гласуват по-активно от колкото тези навън.
26
2
 
20
 
! Отговори
PILOT преди 9 години
Абсолютно е прав Shark , стига са гласували по света хора ,които никога няма да се върнат в БГ. Този .който не е живял презпоследните 6 месеца в БГ и не знае български,т.е. няма средно образувание без право на глас. Получава се така, че *** ги купуват, турците лъжат със секциите и накрая българите се изнасяме в чужбина !!! До кога ???
25
2
 
22
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Ами като няма избирателен район няма и депутат, много просто. Кого представят тези. Откъде накъде ще подменят вота на хората. И трябва да се забрани на хора, които не са живели в България през последната 1 г. преди изборите да гласуват, какво е това, индивиди които наричат себе си всякакви други, но не и българи, едвам говорят езика ни и нищо не разбират ще определят кой да влиза в НС. И да ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВАНЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!
24
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 28братле , не те знам колко добре разбираш от тези работи ...аз ги работя 20 години .. и електроното гласуване може да се направи толкова просто и сигурно колкото нормалното не е ! Повярвай ми! За ЕЛЕКТРОНО ГЛАСУВАНЕ!
23
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 25защо трябва да измисляте толкова сложни процедури и глупости ...ето го най - лесния начин ! 1. Хора без средно образование завършено в България да нямат право да гласуват!2. Задължително гласуване3. Електроно гласуване! Тези три точки , ще помогнат да се избегне купуването на *** гласове тъй като 90% от тях нямат и основно и ще помогнат на много хора в чужбина да гласуват совободно (електроно гласуване) ... Това е много просто ! Много! Само, че неискат!
22
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като знам българския начин на 'мислене', очевидно трябва да минат 2-3 години протести, скандали, за да се създаде избирателен район чужбина, след което ще последват нови протести, че от 2 милиона емигрирали, гласуват само 80.000, и от тях 60.000 са за дпс. тогава ще се иска закриване на район 'чужбина', докато най-накрая нечия глава измъти, че неплащащи данъци и осигуровки у нас, не трябва да казват какво да става с парите на бг данъкоплатците. помнете ми думата.
21
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
искме да бъдат изчистени мъртвите души - всичик хора напуснали страната да бъдат обявени че няма да гласуват, освен ако те не поискат да бъдат дописани. в съответното посолство. Всички хора с влезли присъди, независимо дали са по затворите или са извън страната (като Братя Галеви) моментално да бъдат отписани.
20
2
 
28
 
! Отговори
shady преди 9 години
Понеже съм от Кюстендил и искам да кажа, че за мен проблемът всъщност е, че една антиконституционна и мафиотска групировка (ДПС) се опитва да ни натресе един ***, крадлив и турчеещ се *** за народен представител. Че законът е крив, крив е; че Манолова е продажна ***, такава е, но в случая едва ли би имало протести ако беше издигнат свестен човек с някакви заслуги към държавата или добра репутация от някоя партия различна от ДПС.
19
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искаме хората които са с двойно гражданство да не гласуватискаме в чужбина да се гласува само в посолстватаискаме да не се ракрива секция там където е имало секция преди и само машинно гласуване - никакво ръчно.тогава гласовете на турци и *** ще спаднат. рязко!
18
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Габрово е най - чистия град в българия и този агент на дръжавна сигурност КАзак мазак резак няма какво да прави при нас! В Габрово имаме 100 *** и 100 псевдотурци ! Чист град! Но от скоро започнаха да се навъждат *ли много ама това ще се оправи ..ние не търпим мързели и *** ..все пак ни е в кръвта! !
17
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да направят Дупница графство,Салито е от потекло със синя кръв,монарх е от двореца на Цар Киро и Царица Костадинка,искаме монархия в Дупница и Кюстендил
16
3
 
29
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
Браво на кюстендилци!Къде е бил този експерт преди това?Нали все "експерти"са съставяли законите и методиките?Лятото М.Константинов призна че методиката е сбъркана и какво от това?Защо не са отчетени/броени/ преференции,защо не се даваше възможност на българи да упражнят правото си на глас в чужбина-като в Лондон напр./само в турските секции е безпроблемно-защо ли?/Нов изборен закон и електронно гласуване.Денят за размисъл е след изборите!
15
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Царя не щете,Салито не щете,Царица Костадинка искате ли ? найте ли квай пекана и мудерна,няма как,района ви е наркомански,тряа се слагат бушони
14
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблемът не е в избирателния район, а в търгашеските партии, които "вкарват" в листите си лица като Бат Сали или други от дългия списък....
13
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбирам ги хората,ама такъв е закона.Трябва промяна на закона.За да не ни решават съдбата хора които не живеят в България/Независимо дали се казват Хасан или Христо/,трябва да се въведе уседналост!Не трябва хора които не живеят и не плащат данъци тук да решават съдбата на живущите тук!
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Христова и Живко Георгиев - как са мятат... :-) на олигархията
11
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къв тон за песен давате от Дупница бе ? абе до оня ден козирувахте и близахте сладоледа на Галеви,сега на умряло куче нож вадите