Липсата на избирателен район в чужбина роди казуса "Бат Сали"!

Експерт: В Изборния ни кодекс има "локална несправедливост"
13 окт 2014 11:08, Анисия Иванова
37
Липсата на избирателен район в чужбина роди казуса "Бат Сали"!
Архив: Булфото

Експертът по изборно законодателство Димитър Димитров смята, че в Изборния ни кодекс съществува т.нар. „локална несправедливост“. Пред БНР той обясни, че в отделни райони гласовете, подадени за партиите, не произвеждат мандати и не отразяват тежестта на дяловете гласове, подадени за отделните лица.

Поради този феномен след последните избори се оказа, че от Кюстендилка област като депутат в парламента влиза водачът на листата  на ДПС за областта Александър Методиев - Бат Сали, въпреки че той е събрал малко над 700 гласа. Заради казуса Общинският съвет в града излезе с протестна декларация.

Заради подобен проблем недоволство избухна и в Ямбол. И днес ще има протести заради разместванията. Освен жители на Дупница и Кюстендил, които недоволстват заради Бат Сали, недоволни са и в Габрово и Ямбол заради Четин Казак и Илия Илиев. И в четирите града ще има протести. Такъв се очаква и в София.

Според Димитров сегашният проблем отчасти е предизвикан от това, че не съществува пълноценен 32-ри избирателен район в чужбина. С гласовете оттам се разпределят почти 10 мандата. Десет народни представители трябва да бъдат разпределени вътре в страната.

Още по темата
Димитров е на мнение, че сегашната методика за разпределение на мандатите не трябва да бъде сменена с нова, която да позволи 120 от депутатите да се избират мажоритарно, а останалата половина пропорционално.

Той даде и пример в подкрепа на своята теза и обясни, че ако 120 депутати се определят мажоритарно, със сигурност ще се засили натискът върху контролираното гласоподаване, защото разликите, с които ще се избират тези 120 депутати, много ще приличат на разликите, с които се избират кметовете в средните по размер общини.

"Много често тези разлики са малки и зависят от преместването или контролирането на малки дялове от гласовете" обясни той.Относно идеята за прерайониране Димитров смята, че това ще създаде по-добри условия гласовете, които се подават в по-големи райони, да получават разпределение, което ще бъде по-близко до резултатите от разпределението на гласовете в тези райони.

Той смята, че когато се говори за използваните преференции, често се посочват числата на недействителните бюлетини и колко от тях са свързани с подаването на преференция.

„Около 1 милион и 100 хиляди са подали валидна преференция. Срещу тях стоят 60-70 хиляди сбъркани преференции. Аз не зная кое число е по-важно за демокрацията“, каза Димитров.

"Може би преференцията затруднява кадровиците в партията, но е видно, че ако една партия е солидна и добре организирана, тя има много начини да наложи своите кандидати. Вижда се - четирима-петима от кандидатите, получили преференция, няма да бъдат народни представители, тъй като са били убедени от своите партийни ръководства, че е по-добре да допуснат някой друг до банката в парламента, коментира Димитър Димитров.

Днес Гражданският борд за прозрачни и честни избори ще проведе заключителното си заседание, на което се очаква да бъде приет меморандум с включени всички предложения за промени в изборното законодателство. Сред тях ще са и тези, свързани с методиката за разпределение на мандатите и създаване на избирателен район в чужбина.

Експертът по изборно право е убеден, че ако преференцията е задължителна и се промени видът на бюлетината, грешките ще бъдат по-малко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредното доказателство, че изборите не решават нищо, защото са предопределени хората, които "трябва" да влязат в парламента. Такава гавра с "демокрацията" може да си позволят политиците само в бананови и диктаторски държави. Партията на турските икономически интереси изпрати от България депутати и в Брюксел, да си имат представители в ЕС, където Турция никога няма да бъдат допусната. Освен ако съюзът не е решил да си направи сепуко пред изумения свят!!
9
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Липсата на БКП роди ДПС и оттам Доган, бат Сали, Костов, Борисов и т.н.
8
6
 
39
 
! Отговори
ox преди 9 години
Б***хти търпеливия народ.. До кога ще траете бе ... ние вече сме по улиците.. а вие? Дупница даваме тон за песен, сега остава целия народ да запее заедно.. знаем, че можем. И преди сме го правили. Имайте предвид, че политиците дестват точно с/у захона на Аспаруха, разделят ни и ни владеят както си искат. Заедно ли сме нищо не ще ни пречупи и Апостола го е знаел и е успял да сплоти целия народ. Кураж хора .. кураж..
7
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, ще го обяснят научно с проценти, прецеденти и тинтири - минтири. С простия си акъл мисля, че системата е нагласена така, че да прави г....брък на избирателя без той да се усети, обаче, в някои случаи като този, като 15/15 и пр. всичко лъсва и излиза наяве цялата й уродливост. И после почват да обясняват .......
6
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цар Киро не щете ,Салито не щете,ееее вие угода нямате,не всички политици са маскари,Салито е много пекън
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами тогава ще направят избирателни райони в Турция, САЩ, Германия и т.н. и ще имаме депутати и в тия страни.
4
2
 
37
 
! Отговори
Българин до №2 преди 9 години
До избирачА да ти е известно че ДПС-то е партия против конституцията и изобщо не би трябвало да съществува? Не съм подкрепящ Бойко, но да протестираш, че Бат ти Сали не бил справедливо обвинен е глупаво за всеки истински наричащ себе си Българин. Един от чужд град се набива заедно с един турчин в кандидати за депутати на партията против конституцията в градове с които нямат нищо общо. Най-лесно като гласоподавател на ДПС е да питаш: А защо не ГЕРБ, а защо не БСП, а защо не РФ или ББЦ.
3
4
 
39
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Избрахте си Мая Манолова, тя ви избра бат Сали. Протестирайте пред нея и блокирайте входната и врата. Тя е специалист по изборни компромати, но сътвори *** изборен закон. Тя ви го н*ка.
2
12
 
21
 
! Отговори
избирач преди 9 години
Добре де, а заощ никой не протестира срещу подобните случаи на депутати от ГЕРБ избрани с пак по 800-900 гласа от района?За да не стават такива неща трябва да се премахне пропорционалната система. Защото в случая има гласове за ДПС в други райони, но не са им дадени там депутати а са дадени на ГЕРБ и на другите партии, затова остават едни гласове и те се падат в някой район.Май само като утърва тогава се казва.
1
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво му е на Салито,защо не го искат ? искат си Галеви ама са мъртви,няма ги,дс ги изби и пусна партенката че са избягали