Борисов взе мандата, но поема ли властта за втори път

В утрешния ден или ще има кабинет, или ще върнем мандата, обяви лидерът на ГЕРБ
Обновена: 5 ное 2014 17:24 | 5 ное 2014 13:37, Веселина Йорданова
247
Борисов взе мандата, но поема ли властта за втори път
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Снимка: архив, Reuters

Кандидат-премиерът Бойко Борисов получи от президента Росен Плевнелиев мандат за съставяне на правителство.

Още по темата

Той заяви, че утре ще е ясно дали ще има кабинет, или ще върне мандата на държавния глава.

В рамките на днешния ден имаме още няколко консултации, като завършат, ще знаем, обяви лидерът на ГЕРБ, визирайки предстоящите преговори с ПФ и РБ.

Борисов заяви, че близо месец с цялото търпение и "с всичките си компромиси“ се опитва да намери начин в мандата на ГЕРБ да бъде съставено правителство, защото смята, че той е единствен.

Той напомни, че БСП остават в опозиция и помоли изрично ДПС да не подкрепят кабинет на ГЕРБ, за да не дават поле за спекулации. Борисов обаче увери ДПС, че всичко, което би взривило етническата толерантност и би довело до етнически конфликт, ГЕРБ няма да подкрепи.

Той изреди и претенциите на по-малките партии.

„Атака" няма да подкрепи кабинет, ББЦ няма да подкрепят, ако не се разберем с Реформаторите и Патриотите, тогава какъв кабинет да правим, попита той.

Борисов заяви, че всички декларират публично, че искат да има правителство, но поставят препъникамъни, заради които то няма как да се получи математически.

ГЕРБ получава мандат първа, като най-голямата партия в 43-то НС.  Президентът Росен Плевнелиев пожела на Бойко Борисов успех във високоотговорната мисия за съставяне на правителство.

По думите му всички искаме доходи, работни места, инвестиции, но това може да постигнато само когато институциите са си на мястото и има работещи парламент и правителство.

Тези консултации приключиха успешно, заяви още президентът и благодари на партиите, които са участвали отговорно в тях и са дебатирали по важните задачи за решаване. Единствената партия, която не участва в разговорите, е „Атака“. 

Преди това държавният глава проведе с представители на ГЕРБ последната от задължителните по Конституция консултации, като по-рано през деня разговаря и с представители на БСП.

Връчването на мандата става в момент, в който не е ясно дали бъдещият кабинет ГЕРБ – РБ ще получи подкрепа от Патриотичния фронт.

Късно снощи, след като структурата и съставът уж бяха ясни на преговарящите страни, Патриотите обявиха, че не са съгласни с проекта на декларация.

Това доведе до нови преговори, които ще се състоят по-късно днес в НС.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
2
 
! Отговори
Симо преди 9 години
До СМЕЛО СЪРЦЕ : Само че , Левски не е бягал от проблемите и задълженията си по онова време , а твоят герой / Борисов / остави Държавата и избяга да си лекува кръвното. С това доказа ,че е страхливец ,да не говорим за безхаберие и демагогия ! Сега виждаме вече как ,като гласуват за Бойко , получават Костов - това вбесява Борисов , но няма мърдане ,президентските избори чукат на вратата ! А иначе , от такива лакеи и подлизурки ,като теб , България е на това дередже !
134
2
 
2
 
! Отговори
Auuuuu преди 9 години
КАК ДА ИЗВАДИШ БЪЛГАРИЯ ОТ ГЬОЛА В КОЙТО ТИ Я БУТНА БЕ МИЗЕРЕН БАНДИТ...С ТАЯ *** ДЕТО СИ НАРЕДИЛ ЗА МИНИСТРИ ЩЕ Я ЗАТРИЕШ СЪВСЕМ.А МОЖЕ БИ ТОВА ТИ Е ЦЕЛТА?ТАКА ЩЕ ДА Е....
133
1
 
2
 
! Отговори
пешо преди 9 години
Брокера Плевнелиев и юриската Павлова нямат техническо мислене и със смешните няколкозакона около ЗУТА блокираха и убъркаха всичко. Много са смешни ако не беше жалко за предприемчивите. Никакво развитие ни регионално ни централно не може да се получи акоостане тази /във форомите я наричат проклета/ жена за министър. Бойко покажи сега, че си умен и мислиш за държавата.
132
2
 
2
 
! Отговори
555 преди 9 години
Bog visoko,car daleko,Boko,kogato ne si s naroda-si protiv nego!Rezultata e nalice!!!
131
2
 
4
 
! Отговори
ефреитор преди 9 години
в наи бедната страна на континента дясно правителство нещо като дървено желязо маи крадците са деснимафията дясна ли била тояга ляво се оказа че няма гладните бедняци били десниима още банки за източване
130
2
 
6
 
! Отговори
Хм... преди 9 години
Борисов e сериозно изнервен, що така? Нещо не го потупват по гърбината - суровак ли? Нещо не му угаждат ли ? :))) Кво става? Кво е туй кресчендо !??
129
7
 
13
 
! Отговори
Ал кашона преди 9 години
Тоя тъпчо ако не стане премиер ще се поболи и ще умре.Това и сестра му го каза преди време.Психчно болен с мания за величие и спасител на държавата.
128
2
 
7
 
! Отговори
Тош преди 9 години
Един чешки комунист, който беше екзекутиран за идеите си беше казъл "ХОРА БДЕТЕ". Който ги докара тези да им сърба попарата. аз се отвръщавам, но кой съм пък аз. Една журналистка преди минути но Нюз 7 се изцепи, виждате ли "негативите щели да бъдат за ГЕРБ". Те и журналистите са зомбирани от този. Просто простотията е пълна. БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.
127
0
 
7
 
! Отговори
л преди 9 години
велико народно събрание и нова конституция казвате, добре и аз съм за, обаче с този башибозук и тия празноглави и нагли метреси дето са в две, три народни събрания подред едни и същи, и се направи велико събрание те пак ще са същите, та думата ми е да не стане така че после да имат право да ни точат по кило, две кръв е така на тротоара без да се притесняват и да ни казват че това го пише в новата конституция,аз това очаквам състрадание от тия не можем да чакаме, освен ако не заиграе дървения
126
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека има нови избори! Много хора до скоро не бяха дори и чували за ПФ, но следващия път те ще съберат още по-голяма подкрепа, защото дойде време разделно и е от ясно по-ясно кой защитава интересите на БГ и кой своите собствени.
125
1
 
7
 
! Отговори
оптимистично преди 9 години
Пак настъпихме МОТИКАТА, но се кефим.
124
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До RAMBOVIE RAMBO PLJUETE, PLJUETE,. PLJUETE ... VAV VSICHKI PLATFORMI I FORUMI PISHETE EDNI I SASTI INSINUAZII. TIPICHEN BALKANSKI SUBEKT - NAI-LESNO I UDOBNO E DA SE PLJUE
123
8
 
5
 
! Отговори
нагла тиква преди 9 години
Ама разбира се че ще я вземе властта нали трябва да *** , крадне и да си задоволява скъпите хобита и прищявки и да се разхожда като бог заобиколен от скъпо струваща охрана .
122
1
 
9
 
! Отговори
Бат Петко преди 9 години
Приятели, ако искаме да живеем в нормална държава, трябва да се сменят правилата.И то из основи. Което означава - Велико Народно Събрание и нова Конституция на нашата мила Родина. Ако искаме да ни е мила, да ни е Родина, да е Родина и за децата ни !
121
6
 
10
 
! Отговори
RAMBO преди 9 години
малко информация за непросветените.кой е бойко-той е работил за държавна сигурност с прякор буда.бойко е комунист от бкп и майор от убо.бащта му е служител на мвр.бойко е разследван от цру и олаф като престъпник.кой е цветан цветанов-той е член на бкп и старшина от държавна сигурности син на шофьор на най довереното лице на началника на държавна сигурност и масов убиец григор шопов.коя е цецка цачева-член на бкп и виш партиен секретар на окръжен народен съвет плевен-ЦЯЛАТА ИСТИНА-RAMBO RAMBO RAM
120
1
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Дубльорче, нали гавреше *** бре
119
1
 
4
 
! Отговори
Бат Петко преди 9 години
Най-доброто, което може да направи този парламент, е да назначи избори за Велико Народно Събрание. Което да промени много сериознно Конституцията. Искам Главния Прокурор на РБ да се избира пряко от народа, искам Върховния съд да се избира пряко от народа, искам да се правят задължителни референдуми за всеки по-важен въпрос, искам правителството да се назначава от президента, който е избран пряко от народа (а не да се прави шушу-мушу). Знам, че това е спорно, но ТРЯБВА ДА СМЕНИМ ПРАВИЛАТА
118
2
 
9
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
Нови избори и нов парламент!Видя се кой какво струва от "партийките които влязоха в парламента, поредните кърлежи жадни за власт и пари.Бг има нужда от силно правителство, а не от "клоака партньори", като жалките лидери на смешните партийни формацийки, които ще извиват ръцете на който и да е министър -председател.Новите избори ще отсеят помията в политическото пространство от рода на Кунчето и ***.
117
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 9 години
" Хем боли ,хем сърби ,хем мама не дава"-това са думите на Борисов приведени на обикновен език.Този да не ме подкрепя ,оня е опозиция ,на другите Дол не дава-тогава "що ги ручахте жабетата" ?
116
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това няма да има добър край!Струва ми се че компромисите за нещо стойностно са повече от необходимото и се разчита на много крехка основа.Във всички случаи това няма да издържи дълго,което е поредната тъжна и същевременно жалка новина!