Митов: Не е изключено да има нова Студена война

"Агресията на Русия е провокация срещу европейските ценности"
Обновена: 13 ное 2014 13:23 | 13 ное 2014 12:55, Камелия Цветанова
164
Митов: Не е изключено да има нова Студена война
Снимка: БТА

Не е изключена опасността от започване на нова Студена война заради агресивните действия на Русия, предупреди  министърът на външните работи Даниел Митов при откриването на Международна конференция по сигурността за обсъждане на заплахите от Украйна и Близкия изток.

Още по темата
Агресията на руската федерация в Украйна, погазването на международното право, преначертаването на картата на Европа в 21-ви век, генерирането на нови замразени конфликти, всичко това е директна провокация срещу европейските и евроатлантическите ценности. Налагането на геостратегически избор на суверенна страна е недопустим акт според нормите на съвременните международни отношения. Не е изключена опасност и от започването на нова Студена война“, настоя той.

Според него установеният след края на Студената война крехък баланс в отношенията между силите е бил нарушен и допълнително поставя пред изпитание международния ред по различни начини и в различни посоки.

"От една страна - на изток, в Украйна руските агресивни действия правят опит да се пренапишат международните правила и да се създаде сфера на влияние. От друга страна - на юг действат екстремистки групировки, които използват брутално насилие, за да отстояват властта си върху територии, които, за съжаление, са под техен контрол", каза Митов, цитиран от БТА.

Той смята, че в този сложен контекст ние и нашите партньори имаме една обща и трудна задача - да останем силни, единни и готови да се справим с тази съвкупност от предизвикателства.

За да гарантираме националната си сигурност в условията на нарушен баланс в региона на Черно море, трябва да отчетем необходимостта от отделянето на значително време и средства за изграждането на ключови военни способности. Това е важно и заради ангажиментите, произтичащи от Вашингтонския договор, отбеляза Митов.

По думите му променената стратегическа среда изисква още по-значително укрепване на трансатлантическите
отношения чрез засилване на икономическите и военните връзки между съюзниците. Нашият интерес - както българският, така и на общността, е в това да заложим на енергийната диверсификация и на намаляването на енергийната си зависимост от Русия, посочи Митов, като припомни решения от срещата на НАТО в Уелс.

Министърът отбеляза, че кризата в Украйна е дала ясен знак и за това колко са важни политиката на отворени врати и евроатлантическата интеграция на страните-кандидатки за членство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
2
 
! Отговори
Хектор преди 9 години
Трай си бе ***,че ако наистина Русия тръгне, НИКОЙ не-може да я спре да те нае.е.
119
3
 
4
 
! Отговори
Spravka : преди 9 години
Сюлейман Паша(Соломон Леви Явиш)-евреин-ционист.Хитлер-цио-мишка,изпълняващ "ДОКТРИНАТА на ЦИОНИЗМА-"Трети Райх"", с офицерски състав-ционисти,даже и *** Браун-еврейка! Да не се наложи за ТРЕТИ ПЪТ Русия да ни освободи от цио-мишките като Соломон Паси,Криси Вигенин,Николай Младенов,Daniel Митов-всичките цио-мишки.Затова вън мишки ! "Преходът" и цио-ограбването на България ще престане!
118
1
 
4
 
! Отговори
Prosto niakoi преди 9 години
Сега се подгответе , че ще има пари да се въоръжаваме, а бюджет за образование, медецина и пенсии....през крив макарон!!!Възмутително!!!... и по всяка вероятност ще се случи тая Студена война...тежко ни, ако пак се окжем в "правилната" компния...
117
3
 
14
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 9 години
Така значи! Русия били агресорите, а американците и НАТО били миротворците! Та САЩ са участвали във въоръжени конфликти от Втората световна война 255 пъти, и те били миротворци! От къде ги намират тези инфантилчета за външни министри! На Австрия външния министър е още студент, но погледнете Австрия каква външна политика води! А нашите соросчета, прокопиевчета и плювнолиевчетата се надпреварват , кой по-голяма *** да бъде!
116
3
 
14
 
! Отговори
тодев преди 9 години
отървахме се от един *** служебния министър на отбраната сега друг дойде
115
5
 
10
 
! Отговори
Обама на Въжето преди 9 години
Продажни г-образни дупедавци.Митов май е бил на посещение в Американското посолство. Мълчете си поне бе продажници! Ясно е, че играете по гайдата на Американската пропагандна машина. България излезе начело в дупедавщината от всички европейски васалски страни. Политиците на коя друга страна се изказват по този начин? Украйна, UK, Австралия и Канада. Редом сме до тях. И защо??? Но вместо преданост към Масоните - показвате колко продажни са станали нашите политици.
114
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kеф ми е, червени кратуни, как серете от яд в коментарите си :))
113
6
 
15
 
! Отговори
Иван Иванов преди 9 години
Такива продажни *** съсипаха хубавата ни държавица. Идва време народе да хващаме калашниците и да изметем тези продажни на сатаната САЩ твари.
112
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-после имаме един истински министър на външните работи, а не руска пионка!
111
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
To вече я има, и вместо да разсъждаавте глупости помислете сериозно за превъоръжаавне и ограничаване на продажбите на недвижимост на руснаци, щото току виж след некоя година сме се събудили я с Поморийска я с Несебърска народни републики
110
5
 
15
 
! Отговори
za vsi4ki obi4as usa преди 9 години
От края на Втората световна са избухнали 248 въоръжени конфликта в 153 точки на света. Съединените щати са предизвикали 201 военни конфликта чрез задгранични военни операции и интервенци между края на Втората световна и 2001г., като след това са отговорни и за други като Афганистан и Ирак
109
5
 
21
 
! Отговори
Иван Иванов преди 9 години
Този *** е същия продукт на инсекта като президента ни ***!! Тези ще загробят България. Такова надупване не е имало даже по комунистическо. Управляват ни откровенни ***.
108
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТЯ ВОЙНАТА ЗАПОЧНА БЕ ЧОВЕК. ДОРИ ЗНАМ КАК ЩЕ ЗАВЪРШИ.
107
5
 
14
 
! Отговори
До 127 преди 9 години
Ей, анахронизъм! Вече сме 21 век! Какви империалисти, сталинисти и царисти те гонят бе? Абе вие още малко ще се върнете в Средновековието. Дотолкова ви е остаряла и изостанала мисленната система, че освен стари, овехтяли, ***, необосновани и напълно измислени обвинения НИЩО ДРУГО НЕ МОЖЕТЕ ДА ИЗМИСЛИТЕ за да оправдаете наглите си завоевателски амбиции. Не Русия, а краварите се гърчат от тове че им намалява влиянието, страните проглеждат и вече им показват един определен пръст. ЖАЛКИ СТЕ! ЖАЛКИ!
106
5
 
21
 
! Отговори
бай пенчо преди 9 години
Засрамете се господин министъэр. Двайсет милиона рус8наци са умрела за свободата на Европа.Само това ми е достатъчно да почитам руския народ.
105
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Откъде се излюпи тоя Митов? Бълва пълни измишльотини.
104
4
 
19
 
! Отговори
Възмутен преди 9 години
Вече абсолютно не се учудвам защо сме на това дережде. Нашите политици са били пълни ***! Даже ми се струва, че са върха, не, по-точно дъното.
103
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещата трябва да се казват с истинските им имена и Митов прави точно това. В момента в Украйна се води битката за демокрацията в Европа и света срещу руския империализъм, сталинизъм и царизъм. Путинска Русия е един анахронизъм който трябва да бъде унищожен ако света не иска да попадне в лапите на нов тоталитаризъм от сталински тип.
102
2
 
23
 
! Отговори
Тато преди 9 години
Този лустросан *** пак се появи,явно американеца му даде тон и както винаги министъра извади голяяям език.
101
16
 
2
 
! Отговори
Partner преди 9 години
Рашавите диваци "газ пикаят"-значи момчето добре говори.Смърт на кумунизъма.