Митов: Не е изключено да има нова Студена война

"Агресията на Русия е провокация срещу европейските ценности"
Обновена: 13 ное 2014 13:23 | 13 ное 2014 12:55, Камелия Цветанова
164
Митов: Не е изключено да има нова Студена война
Снимка: БТА

Не е изключена опасността от започване на нова Студена война заради агресивните действия на Русия, предупреди  министърът на външните работи Даниел Митов при откриването на Международна конференция по сигурността за обсъждане на заплахите от Украйна и Близкия изток.

Още по темата
Агресията на руската федерация в Украйна, погазването на международното право, преначертаването на картата на Европа в 21-ви век, генерирането на нови замразени конфликти, всичко това е директна провокация срещу европейските и евроатлантическите ценности. Налагането на геостратегически избор на суверенна страна е недопустим акт според нормите на съвременните международни отношения. Не е изключена опасност и от започването на нова Студена война“, настоя той.

Според него установеният след края на Студената война крехък баланс в отношенията между силите е бил нарушен и допълнително поставя пред изпитание международния ред по различни начини и в различни посоки.

"От една страна - на изток, в Украйна руските агресивни действия правят опит да се пренапишат международните правила и да се създаде сфера на влияние. От друга страна - на юг действат екстремистки групировки, които използват брутално насилие, за да отстояват властта си върху територии, които, за съжаление, са под техен контрол", каза Митов, цитиран от БТА.

Той смята, че в този сложен контекст ние и нашите партньори имаме една обща и трудна задача - да останем силни, единни и готови да се справим с тази съвкупност от предизвикателства.

За да гарантираме националната си сигурност в условията на нарушен баланс в региона на Черно море, трябва да отчетем необходимостта от отделянето на значително време и средства за изграждането на ключови военни способности. Това е важно и заради ангажиментите, произтичащи от Вашингтонския договор, отбеляза Митов.

По думите му променената стратегическа среда изисква още по-значително укрепване на трансатлантическите
отношения чрез засилване на икономическите и военните връзки между съюзниците. Нашият интерес - както българският, така и на общността, е в това да заложим на енергийната диверсификация и на намаляването на енергийната си зависимост от Русия, посочи Митов, като припомни решения от срещата на НАТО в Уелс.

Министърът отбеляза, че кризата в Украйна е дала ясен знак и за това колко са важни политиката на отворени врати и евроатлантическата интеграция на страните-кандидатки за членство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
3
 
27
 
! Отговори
не знам преди 9 години
Не знам къде е завършил новия ни външен министър, коя дипломатическа школа го е обучавала ама още от първия ден започна да се излага. Като не знаят с президента как да говорят като дипломати, защото те трябва да са такива на тези постове пък да питат някой който знае - все пак имаме доста добри дипломати, пък били те и руски възпитаници.
79
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До с хляб и сол!с хляб и сол щял да ги посреща хахаха ти ще си първия разстрелян прятелче! :) онези искат алкохол не хляб и сол македонецо !
78
3
 
40
 
! Отговори
rumen преди 9 години
Вчера президента се уля,днес друг подобен прави масиран натиск да настрое народа против Русия.Ние добре виждаме кой е Агресор.Опитите Ви са безполезни Достатьчно ни интегрирахте в евроатлантичесо разрушаване на дьржавата.
77
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До с хляб и сол!Антибългарите от Днес.БГ за втори път ми трият коментара в който няма нищо лошо ...пак ще го напиша ако не са ме баннали вече ..Като дойдат *** ще им направиш ли ? Македонски ***!
76
2
 
17
 
! Отговори
бялата вдовица преди 9 години
Търсената от Интерпол 30-годишна "бяла вдовица", британката Саманта Лютуейт, (Samantha Lewthwaite), е застреляна в Донбасс от снайперист на опълченците. "Бялата вдовица" се е биела на страната на фашисткия батальон Айдар. Тя принадлежи към ислямската терористична група Ал-Шабаб (Al-Shabaab) и е вдовица на британския терорист Джърмейн Линдзи. Двамата са участвали в различни атентати, включително и в Лондон и в Кения. За украинските власти "бялата вдовица" е толкова ценна, че те дават 1 милион долара за залавянето на снайпериста.
75
15
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Политици в България - с лопата да ги ринеш... - но към държавниците Борисов, Плевнелиев и Цветанов - вече можем да прибавим и Митов...
74
2
 
37
 
! Отговори
превод от английски преди 9 години
Не се сърдете на соросолията някой си Даниел Митов. Текстът на изявлението му е съчинен в американското посолство и е превод от английски.
73
8
 
42
 
! Отговори
с хляб и сол! преди 9 години
Ако днес руските войски пресекат Дунава и навлязат в България, да ни освободят от бсп и от герб, от *** на финансовия фашист Сорос, и да изпратят плевела на заточение в Сибир, аз с удоволствие ще ги посрещам с хляб и сол!
72
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мухахахахаааа, студена война! Какви са тия глупости, бе?Това да не е Съветският съюз с половин Европа, че да прави студена война?!Това е една плюнка вече; все едно Еквадор да прави студена война със Запада!Смешници!
71
2
 
1
 
! Отговори
АБВ преди 9 години
До Справка 87Човече, опитай се да се изразяваш смислено.Какво искаш да кажеш?
70
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ОриНищо никога няма да избера и не съм съюзник с никой освем с Бог и България! който дойде в моя дом ще бъде посрещнат от пушката ми и ножа ми докъто дишъм ще съм Българин и докъто дишам ще съм само и единствено в съюз с България и Господ БОГ! С НАМИ БОГ! Да го духа русия , сащ, ес !
69
3
 
16
 
! Отговори
Ори преди 9 години
До Анонимен 82Много се радвам, Че си КОРАВ, но за съжаление днешните реалности са такива, че трябва да си изберем страна (съюзник). Предпочитам Руснаците и по култура и по манталитет и по начин на мислене сме много сходни.
68
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да добавя само за тези с промитите мозъци! ОСвем , че България е една от най - старите държави в Европа и света ..имена като Владимир, Иван, Борис са БЪЛГАРСКИ ИМЕНА и НЕ РУСКИ! Така, че когато видите някой да се казва с това име не го свързвайте с Русия (тя няма нищо общо) Това са стари , древни Български имена който руснаците вземат от нас същото както писмеността и религията! Смърт за РУСИЯ , Смърт за САЩ , Смърт за ЕС , да пребъде Велика България !!! Бог с Нами!
67
1
 
18
 
! Отговори
Справка: преди 9 години
Сюлейман Паша(Соломон Леви Явиш)-евреин-ционист.Хитлер-цио-мишка,изпълняващ "ДОКТРИНАТА на ЦИОНИЗМА-"Трети Райх"", с офицерски състав-ционисти,даже и *** Браун-еврейка! Да не се наложи за ТРЕТИ ПЪТ Русия да ни освободи от цио-мишките като Соломон Паси,Криси Вигенин,Николай Младенов,Daniel Митов-всичките цио-мишки.Затова вън мишки ! "Преходът" и цио-ограбването на България ще престане!
66
1
 
17
 
! Отговори
АСПАРУХ преди 9 години
тоя червей не би допуснал даже и свинарник да ръководи
65
2
 
20
 
! Отговори
Homer преди 9 години
Не желая *** ценности!!! Относно Митов - чети повече бе д.ебил!
64
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България е една от най - старите държави в европа! Когато България беше велика сила и империя държавички като Русия и Англия не са били заченати още камоли на картата! Когато Тервел српя арабите Русия и Англия ги е нямало на картата. Когато кирилицата е измислена Русия и Англия ги е нямало на картата. Когато България е призната за независима православна църква Англия и Русия ги е нямало на картата! Аз съм Българин , не съм руснак нито англичанин нито американец. Българин! Здрав и КОРАВ!
63
1
 
27
 
! Отговори
Йово преди 9 години
С управляващи като този индивид и плевела нищо чудно скоро да обявим война на Русия и след изказвания като това тя ще има пълното право да ни заличи от картата. Нашите държавници са се загрижили за евроатлантическите ценности,а не си виждат на какво им е заприличала държавата. Станахме по-католици и от папата и ще ядем дървото нкрая!
62
1
 
25
 
! Отговори
Кончита ВУРСТ преди 9 години
ТОВА СА ***=АТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИНЕ БЛАГОДАРЯ!
61
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СТАЛИНСКА ПОЛИТИКААло, вземи почети малко история! Литва, Латвия, Естония, Финландия и Укрите много преди СССР са част от Руската империя. Между другото тогава Англия са големи приятели на Русия защото са я използвали и като съюзник и като приходи от английски фирми работещи в Русия.