НС разреши: Кабинетът ще уговаря външен дълг до 3 млрд. лв.

117 депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ, АБВ и БДЦ гласуваха "за"
Обновена: 19 ное 2014 17:00 | 19 ное 2014 16:54,
46
НС разреши: Кабинетът ще уговаря външен дълг до 3 млрд. лв.
Снимка: Reuters, архив

Парламентът даде зелена светлина на правителството да преговаря за поемането на външен държавен дълг до 3 млрд. лв. Депутатите гласуваха мандат на кабинета да предприеме и всички други необходими действия за поемане на дълга.

Още по темата
Според решението на парламента дългът може да бъде поет и чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, а също и по средносрочна програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари.

За даване на мандата гласуваха 117 депутати. 27 бяха „против“, а 14 се въздържаха. „За“ гласуваха ГЕРБ, РБ, ПФ, АБВ и БДЦ. Против бяха БСП и „Атака“, а ДПС се въздържаха.

Дългът не може да надвишава 3 млрд. лв. или тяхната равностойност в друга валута, беше записано в решението на парламента.

То беше взето след едночасови дебати. Пред депутатите финансовият министър Владислав Горанов обясни, че в момента има изпратени запитвания за ценови предложения. След получаването на мандат от парламента запитванията ще бъдат разгледани.

„След като преценим кое е най-изгодното като цени и предложения, ние имаме задачата да внесем законопроект. Тогава той трябва да бъде ратифициран от Народното събрание“, каза още министърът. Едва след обнародването му в Държавен вестник средствата ще бъдат взети.

Горанов потвърди, че поемането на дълга се налага заради ситуацията с КТБ и състоянието на Фонда за гарантиране на влоговете.

Преди дебатите "Атака" поиска решението да се отложи за утре и да се вземе на закрито заседание, по време на което да бъде дадена цялата информация за преговорите, но това беше отхвърлено.

„Децата вече пишат писма до Дядо Коледа, но какво ще получат? Дълг, който те да плащат“, възмути се от трибуната националистът Десислав Чуколов. „Не спекулирайте с децата, най-малко с Дядо Коледа“, репликира го Димитър Байрактаров от ПФ, а Чуколов се защити, че не е казал, че Дядо Коледа не съществува.

Юлиян Ангелов от ВМРО атакува Десислав Чуколов, наричайки позицията му наглост. „Този дълг е благодарение на вашия златен пръст и управлението на БСП, ДПС и „Атака“, каза той.

Това наложи намесата на депутата от ДПС Йордан Цонев, който обясни, че държавата няма никаква вина, че "един собственик на банка открадна собствената си банка и злоупотреби с парите на вложителите“. Депутатът беше категоричен, че предишният кабинет няма вина за кризата в банката.

БСП също атакува намерението на кабинета за поемане на външен дълг. „Защо българите ще плащат масрафа? С какво е виновен бай Иван или Хасан, че да трябва с години да плаща дълга“, попита Таско Ерменков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: парламентМФдългдебати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Изгонен от вкъщи преди 9 години
Добре че ме няма;-)
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе нека да вземат,бе!България е финансова пирамида,после банките ще вземат на Хасан и Иван на*аните ***.Колкото повече заеми,толкова по-бързо Новият Световен Ред ще фалира.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Взимайте взимайте , аз ще дойда да ви ги плащам.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Познайте докъде ще стигнем, ако всяка година се теглят над 10 милиарда заеми, а се изплащат само лихвите? Ако държавата успее да изплати лихвите, пак е добре, защото лихвите ще нарастват. Сега в момента държавата само тегли външни заеми без дори да изплаща лихвите. Поне лихвите да се изплащат, иначе държавата ще фалира.
26
7
 
6
 
! Отговори
икономист преди 9 години
Другари нагли и престъпници , когато теглихте над 6 милиарда лв. заеми беше правилно и къде са тези пари , че никой не разбра . Сега трябва да се вземат 3 милиарда за да се покрият вашите кражби и фалита на банка КТБ не било редно . Защо не отидете в Северна Корея и там да крадете .
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кой ще го плаща този дълг?
24
3
 
9
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
на протест!!!! с децата и бебетата на протест пред парламента!!!утре и всеки ден!!!! докато не видят че няма истина и справедливост нещастниците!!! ЕГОИСТИ!!!!
23
3
 
11
 
! Отговори
Тъпч0 преди 9 години
Добре де.Аз не разбирам ЗАЩО никой не пита къде са парите от тоя Фонд за гарантиране на влоговете.???????Аз не съм ги взимал ,честно ви го казвам.
22
1
 
10
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
голямо браво - 1-вата ни задача много нужна за да....?НЯМАМ ДУМИ ЗА ОТНОШЕНИЕТО НА "НАРОДНИТЕ" ПРЕДСТАВИТЕЛИ!!!!!аз нямам нищо общо с КТБ - примерно....!!!!егоисти долни!!!
21
2
 
13
 
! Отговори
Бадемов преди 9 години
Както ви казах, така и стана - Борисов продължи политиката на Орешарски и на много преди него, а именно заеми, грабеж, приватизации и постепенно закриване на държавата. Нито едно правителство от 25 годишния преход не му дойде на ума, че икономиката на държавата не идва от данъци, частна търговия, приватизации и външни заеми, а от производство и износ. Ей не го разбраха това, че няма да решат проблема постоянно като теглят кредити, а като инвестират в производство и национализират продаденото.
20
1
 
9
 
! Отговори
качо преди 9 години
още шимон фройнд (симо дянкофф) искаше да тегли 2 млрд. от свет. банк., а сега даже повече ще ни загробят.ама комисионните вече сигурно са си прибрали.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До няколко години това на снимката няма да става и за тоалетна хартия
18
3
 
12
 
! Отговори
Диагностициране преди 9 години
Нека не се заблуждаваме, а да си го признаем, пък след това да вървим нататък с ясното съзнание че: Тези български политици и управници са *** клептомани. Ние гласувахме за *** клептомани, за *** с криминално съзнание. Това е.
17
13
 
3
 
! Отговори
Might преди 9 години
ххахахаха отново заедно "БСП и Атака, а ДПС се въздържаха." и нека незабравя ме защо в момента държата е в толкова тежко състояние !!!
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 25Например в изпразненото здравеопазване, празната хазна и фонда, който гарантира и 10-те ти хиляди спестени лева, защото вместо шефа на комисията по анти корупция да прати инспекция в банка, даваща по-големи лихви и от швейцарските, се пееше на кубински плажове и се криеш под маса и хранеше кварталните наркоманчета с пица.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ZNAM,CE SLE DVA MESEZA SHTE VZEMETE OSHTE TRI MILIARDA,NIE PAK SHTE KONFISKUVAME IMUSHTESTVOTO NA VSICKI UPRAVLIAVALI PREZ POSLEDNITE DVADESET I PET GODINI.
14
0
 
5
 
! Отговори
до 11 преди 9 години
Няма и да ги видиш колега, те си прибраха хонорара а може би някой от тях са ги уредили на добре платени държавни службици и сега си гледат кефа. Те даваха публично кръв, незнам дали са ги тествали за СПИН. Един около 20 годишен дрислю правеше изявление, че бил опознал себе си. Та той още не знае на кои хора е, бил опознал себе си и бил искрен.
13
0
 
18
 
! Отговори
Крадлива наглост преди 9 години
Защо се тегли огромен външен заем,който е за плащане на гарантираните депозити в КТБ, а не се открият парите откраднати от КТБ?Казаха, че ще покажат кой е взимал заеми и не ги е връщал, та е опразнил банката! Нито досиета, нито пари, нито виновни. Парите са в България, ясно е.Защо трябва веднъж да ни оберат чрез КТБ и втори път с външен заем да обират нас и децата и внуците ни?наглост и безочие!А министърката по туризма ще харчи за туристически аташета в чужбина -наглост, безочие и малоумие!
12
2
 
11
 
! Отговори
Hiter преди 9 години
плюха,плюха, а сега и те взимат и то в по-големи количества.ГЕРБ=ГРОБ
11
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХА тройната коалиция БСП,ДПС и АТАКА взеха 1 милиард за текущи нужди, а сега когато НЕК е пред фалит, КТБ е фалирала и здравната каса няма пари за нищо, както и АПИ за почистване на пътища дори, НЕМОЖЕЛО да се взима кредит... Абе я ... м*йка ви *** долна си трайте в ъгъла, че заради политически игри и далавери на бивши съпартийци в БКП сме на тоя хал вече 25 години. *** изкуствения преход ни спретнаха от майката партия БКП 25 години мъка и надежда за свободна държава.. Няма братче...