Държавата ще преговаря за външен дълг до 3 млрд. лв.

ДПС се въздържа, БСП - против
Обновена: 18 ное 2014 16:01 | 18 ное 2014 15:19,
58
Държавата ще преговаря за външен дълг до 3 млрд. лв.
Владислав Горанов. Снимка: БТА, архив

Парламентът даде мандат на кабинета да започне разговори за поемане на външен дълг до 3 млрд. лв. Това стана по време на извънредно заседание на бюджетната комисия в Народното събрание.

„Това решение ни дава повече време. За да не стоим да чакаме актуализацията и да можем да водим разговори за това“, каза след заседанието финансовият министър Владислав Горанов. Той потвърди, че размерът на дълга е същият, който е заложен в проекта за актуализация.

Актуализацията на бюджета, която обсъжда НС днес, предвижда поемане на нов дълг до 4.5 млрд. лв. Останалите 1.5 млрд. лв. до тази сума ще бъдат набавени чрез пласиране на ценни книжа на вътрешния пазар.

Още по темата
Бившият финансов министър Петър Чобанов, който сега е депутат от ДПС, обясни, че до края на годината остава малко време и това обосновава нуждата решението да се вземе сега.

„То ще бъде валидирано на практика при приемане на актуализацията. Ако тя бъде приета, ще влезе в сила възможността за вземане на дълг, ако не бъде приета – няма да влезе в сила“, обясни той.

Според Чобанов с решението на бюджетната комисия днес се е дало възможност дългът да бъде изтеглен до края на годината, а финансовото министерство да започне разговорите сега.

„Става дума за предварителни разговори с банките, но за да се водят те, трябва министерството да има мандат“, обясни още депутатът.

Чобанов съобщи и че ДПС се е въздържало при гласуването за дълга, а БСП са били против.

Малко по-късно в пленарна зала по време на дебатите по актуализацията на бюджета финансовият министър обясни, че при ситуацията на потенциален свръхдефицит, след като е направил анализ, е предложил на премиера Бойко Борисов да бъдат отпуснати 50 милиона лева за коледни добавки за пенсиите до 286 лева, колкото ще бъде линията на бедност от първи януари 2015 г.

Според него обаче е необходимо да се проведе сериозен дебат за проблемите в пенсионното осигуряване, така че то да стане максимално справедливо.

„Голяма част от пенсиите сега се финансират от данъци“, коментира Горанов.

Въпреки това той увери, че макар и бюджетът за тази година да е направен неконсервативно, парите за надбавките ще се намерят в рамките на съществуващите буфери от бюджета.

Финансовият министър припомни, че и сега 5% от бюджетите на ведомствата са буфери и са на разположение на правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
0
 
! Отговори
кали преди 9 години
Въпросът е кога държавата ни ще се стабилизира по някакъв начин ???
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За пенсионерите ще да са...Боко мисли за народа! Някой друг щеше да ги прилапа за асфалт.
50
2
 
10
 
! Отговори
аз преди 9 години
А, и аз да попитам! Когато Орешарски поиска 2 милиарда, Герб бяха твърдо против, и плащаха на дупелизците си да ходят да стачкуват. Сега кво стана? Нещастници долни!!!
49
9
 
2
 
! Отговори
финансист преди 9 години
Ами много просто другари , вашите деца ще връщат над 15 милиарда дългове натрупани от БКП-БСП-ДС и сега прибавете още 3 милиарда за да платите кражбите на Станишев и Моника .
48
3
 
7
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Кой ще ги връща?
47
3
 
11
 
! Отговори
as преди 9 години
Украина пасти да яде.До Нова година 3 млрд. па после ще видиме.
46
9
 
2
 
! Отговори
Пиар агент преди 9 години
Другари червени *** вие наистина сте за уволнение . От такива като вас БСП спихна на 15 % . Когато БСП-ДПС-Атака теглиха над 6 милиарда заеми , а после ги откраднаха беше дело богоугодно. Сега новото правителство трябва да тегли 3 милиарда за да покрие кражбите на Станишев и компания от банка КТБ е лошо .Наистина толкова *** , но платени *** не съм виждал .
45
4
 
3
 
! Отговори
N преди 9 години
Пхахаха БСП-против точно те които на година теглят между 5-10 млрд. и са против и как няма д аса нали няма да могат да ги опоскат както с предните заеми,еврофондовете и да не забравяме над 4мрлд. от някоя банка!
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Goranov nyamash nito dohodi nito staj za takuv kredit
43
5
 
11
 
! Отговори
Иди Амин преди 9 години
И сега милионите маси от красавци и умници на Ранобудалните сджьенти и Протестова мрежа се изсипват по улиците в яростен протест...май.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Oresharski netryabvashe da im podskazva na tezi nekadurnizi
41
5
 
26
 
! Отговори
ме преди 9 години
А 3 млрд. вземете направо 300, да се знае за какво става на въпрос. Скапани продажни ***. А сега що никой не вика ОСТАВКА, а? Или нямате нищо против да изплащте 3млрд. дълг, за да може да платят влоговете на банката, която ТЕ САМИТЕ ФАЛИРАХА! Преразпределят си властта и парите, а ние плащаме. Ми супер. Да ви кажа ли колко от тия пари ще се инвестират в нещо полезно за обществото? Николко. И това само за да не подхванат сивата икономика и да орежат парите за МВР. Нещастници.
40
12
 
8
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 9 години
Днес Миков пред медиите заяви , че се срамува от кражбите на Станишев и компания . Е другари червени *** нали казвахте , че Станишев е най по баш от всички социалисти . Сега какво ще кажете . Мижитурки такива .
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kazal su che po negramotni i nagli ot gerb nyama ama eygo na
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tezi ne sa herveni a tumno cherveni daje biat na bordo
37
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Vednaga ostavka
36
15
 
5
 
! Отговори
прокурор-пенсионер преди 9 години
Днес бе заведено дело срещу Станишев за ограбването на банка КТБ и купуването си на мястото в ПЕС с пари от банката . ОЛАФ са донесли писмени доказателство на новия министър на МВР . Ами сега другари .
35
2
 
10
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
Stiga s tiq klisheta, che komunistite vi upravlqvat zashtoto veche 25 godini edna i sushta pesen i veche ne izdurjam na narodnata tupotiq, to vas magareta koito i da vi upravlqva vse e komunist. Aide chestito na Gerberastkite fenki i fenove :) Koga doidoha pumqrite ot GERB koga pak ni vkaraha v l*ata... Posle Stanishev losh shtoto ostavi 8 miliarda rezerv a tiq go izpapaha i veche ni nabutaha s 5 miliarda dulg no kakvo govorq az, Stanishev e vinoven za vsichko i tezi dolni komunisti.
34
4
 
20
 
! Отговори
комунист преди 9 години
До адвокатМечтата ми се сбъдна! Комунизма се върна на власт изцяло!Бойко Борисов - член на БКП и агент на ДС с псевдоним Буда!Георги Първанов- член на БКП и агент на ДС с псевдоним Гоце!Миглена Пръмова - член на БКП и снаха на член на ЦК на БКП!Кр. Каракачанов- агент на ДС с псевдоним Иван!Да живее БКП!Kомунизма в България победи окончателно!
33
4
 
10
 
! Отговори
адвокат преди 9 години
ВСИЧКИ ВИЕ КОИТО ГЛАСУВАХТЕ ПРОТИВ КОМУНИСТИТЕ УЖ КАК СЕ ЧУВСТВАТЕ СЕГА?Внучката на Тато: Дядо ми беше предаден от най-близките си! С Бойко си говорим по телефона. "С Бойко Борисов се познавам от 1993 или 1994 година. Тогава той започна да охранява дядо ми. . Борисов успя да състави едно разнородно правителство и дано да издържат възможно най-дълго. Не съм убедена обаче, че това ще се случи. Чуваме се и си говорим по телефона", разказа внучката на Тато