Шефът на БНБ хвърля оставка до седмица

Вече се въртят имена за наследник - Валери Димитров, Калин Христов и Стоян Мавродиев
Обновена: 19 ное 2014 07:03 | 19 ное 2014 07:00,
57
Шефът на БНБ хвърля оставка до седмица
Иван Искров Снимка: архив, Булфото

До седмица дългогодишният управител на Българската народна банка Иван Искров ще подаде оставка, пише "Труд". Като компенсация за предсрочното прекратяване на мандата той ще бъде избран за представител на България в международна финансова институция, допълва изданието, като се позовава на източници от ГЕРБ.

Още по темата
Вестникът посочва, че вчера по обяд управителят на БНБ е бил на непланирана предварително среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Тя е била по искане на гуверньора. 

За наследник на Искров управляващите обсъждат няколко варианта. Според слуховете сред кандидатите е бившият председател на Сметната палата Валери Димитров, който беше сменен при кабинета „Орешарски“. Той обаче отрече с него да са водени такива разговори. „Никой не ми е предлагал, но дори и да ми предложат, няма да се съглася“, каза Димитров пред „Труд“.

В оборот се завъртяха също имената на сегашния подуправител на БНБ Калин Христов и на шефа на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Вчера двамата не отговаряха на мобилните си телефони.

По-нереалистични варианти за поста са други две имена – на служебния министър на финансите Румен Порожанов и на Светослав Гаврийски, който бе управител на БНБ в периода 1997-2003 г., а сега е главен изпълнителен директор на „Алианц Банк България“.

Още в края на юли Борисов поиска оставката на Искров заради лошия контрол на БНБ над банковата система у нас, предизвикал кризата в КТБ. Тогава лидерът на ГЕРБ дори предложи националната банка да оглави Калин Христов.

Преди седмица в същия дух се изказа и министърът на финансите Владислав Горанов. Вчера председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова заяви, че ръководството на БНБ носи морална отговорност за случилото се с КТБ и призова за оставката му.

В края на октомври Искров обяви, че ще подаде оставка веднага щом бъде намерено решение за КТБ и бъде сформирано стабилно управляващо мнозинство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: БНБоставкаИван Искров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
ктб преди 9 години
време е да разбие и международната финансова институция.затвор за мръсника.трябваше да си подаде оставката преди да фалира банката.
48
1
 
0
 
! Отговори
ДА ГИ ОКРАДЕ-ЗА ТОВА преди 9 години
НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ ЗА КАКВО СА СИ ГОВОРИЛИ БОКО И ИСКРОВ. И КАК ТАКА БОКО КРИЕ ОТ МЕДИИТЕ, А И ТЕ ДИСЦИПЛИНИРАНО НЕ ПИТАТ ЗА ТЕМАТА НА СРЕЩАТА. ПО- МРАКОБЕСНИЧЕСКО, ИЗМАМНО, НЕКАДЪРНО, МАФИОТСКО И КРАДЛИВО УПРАВЛЕНИЕ ОТ ТОВА НА БОРИСОВ НЯМА. КАКВА Е ЦЕНАТА НА МЪЛЧАНИЕТО НА ИСКРОВ ЗА КТБ И РОЛЯТА НА БОКО, КОЙТО ОТ САЩ ПРОГЛУШИ УШИТЕ НА ВСИЧКИ ЗА БАНКОВА КРИЗА В БЪЛГАРИЯ И А А ДА КАТУРНЕ ОЩЕ ЕДНА БАНКА. ЗАЩО ТИКВАТА ИСКА ДА ЗАРОБИ БЪЛГАРИТЕ С 4,5МЛР.ЗАЕМ, КОГАТО БНБ МОЖЕ ДА ГИ ДАДЕ И НИКОЙ НЯМА ДА МОЖЕ
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе ние *** ли сме, или да?
46
0
 
1
 
! Отговори
Дайте да дадем! преди 9 години
Драги българи! Хайде да се напънем, да не ядем, да не се обличаме, да изоставим образованието и здравето на децата и родителите си, но да съберем парите, откраднати от КТБ! Трябва да се жертваме, Искров трябва да отиде в международна финансова институция да им покаже що е то "***", да ги научи как се фалират банки и др. подобни неща. Да се погрижим и за всички милионери и милиардери в КТБ, да си вземат 100% парите, да си купят горките още 10-20 имота на хубави места, яхти, който още няма!
45
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 9 години
Ама още ли не я е подал, некъдърникът?
44
0
 
9
 
! Отговори
Машалла преди 9 години
Медал му дайте, мама му............................!!!
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИвоЩом като луди допуснахме да ни "натоварят" вместо парите да се вземат с конфискация на имуществото на виновните и на прехвърленото на роднините им. Мислите ли, че няма да се съберат 4 милиарда?! Те не са се изпарили, те са въплътени в нещо - сметки в чужди банки, имоти в чужди държави, скъпоценности, самолети, коли ... Малко е прекараното през стомашно-чревния тракт и в секс-бардаците. А децата им да върнат огромните пари за луксозното им образование! За да "равен достъп"-ът до учене!
42
0
 
11
 
! Отговори
Попа преди 9 години
E всичко съм очаквал ама такава порнография не бях виждал в близките 20 години. Пеевски го преглътнах някак ама това е вече прекалено! Дори да приемем, че Искров не е окрал България, заедно с ония от КТБ, то такава пестъпна безотговорност и липса на професионализъм при банков одит и последващата му *** антизаконова реакция, вследствие на което закопа банката завинаги...да се награждава с международна позиция..леле...Затриха хубавата ни стана мила майнольо.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изглежда много благодарности му дължат, на много велможи е направил услуги. Браво! Вместо наказание- почести! А ти, бедни вложителю, чакай 2000 - 3000 си лева от КТБ към коледните празници! Милионите, който ги имаше там, си ги прибра или в момента си ги прибира. За такива са измислени законите, за тях се върти земното кълбо.
40
1
 
10
 
! Отговори
а сега преди 9 години
Забравяте по-важната тема- новия управител. Спряганите от ГЕРБ са също за оставка, а не за повишение - особено гнидата Мавродиев и Калин Христов, който беше дясната ръка на Искров. Изклюмително важно е сега да изберат надпартийна кандидатура, която се ползва с уважение във финансовите среди, защото институцията има нужда от това повече от всякога..
39
0
 
7
 
! Отговори
Мангуста преди 9 години
КАЛИН - -- управител на БНБ - смях, смях и пак смях. А бе ей, търтеи мързеливи, я вземете се гръмнете
38
0
 
5
 
! Отговори
Ot Dusseldorf преди 9 години
Хаха съучастникат на крадците каквото и да говори не може да му се вярва. Да ги осъдят и да спрат да пишат за тези негативни примери, трагично е да те обират постояно всеки ден и да си траеш.
37
0
 
9
 
! Отговори
Маги преди 9 години
Ами тези, които му дадоха заданието за унищожаване на държавата ни, ще си го вземат при тях, за да го възнаградят за отличните резултати.Срам и позор за България! Къде е тази Прокуратура? Спи ли?
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 27Абсолютно правилно! Този въпрос трябва да се постави в Народното събрание. Такива проблеми трябва да се разискват в ПЕТЪЧНИЯ КОНТРОЛ, и да се поставят от гражданите, а не да се разиграва всяка седмица смешен водевил. Трябва да има НЕ "парламентарен", а НАРОДЕН контрол, и не от плащани от държавата с наши пари, нагласени, неправителствени организации, а ОТ ГРАЖДАНИ, СВОБОДНО ПРЕДСТАВЕНИ, ПО УСТАНОВЕН РЕД. Това е демокрация, всичсо останало е ГНУСЕН ФАРС, вече 25 години.
35
0
 
6
 
! Отговори
Мастар преди 9 години
Тоя просто трябва да се хвърли от прозореца! Може преди това да се самозапали!
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искров се справи "блестящо с БНБ" и КТБ, сега ще го изпратим в международна финансова институция? Как да не ни се смеят хората по света? Има една българска поговорка: "Те не го щат в селото, той пита за поповата къща"!
33
0
 
4
 
! Отговори
до АБВ-Българин преди 9 години
забравяш помощта от 1 милиард лева отпусната на *** през лятото, която пак ще бъде покрита със заем от държавата!
32
0
 
8
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Е браво, не стига, че заради тоя ще се натоварим с едни 4 милиарда, ами ще го компенсират с представителство в международана финансова институция. Не трябва ли да бъде клиент на прокуратурата вместо това?
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тая ч-кия да върне всичките си заплати!!!!
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 28Щом бяхме *** да ги позволим! За онкоболни няма, за деца - няма, за пенсии - няма Настървяват младите с отвратителната лъжа, че те, като работят,"изкарват" пенсиите на стпарците, но не казват, че те всъщност работят за своите пенсии, които уж отиват във фонд - такъв, какъвто окрадоха през 1990 г. затова сега се полагат всички усилия особено чрез здравната система, да ги вкарат по-бързо в гроба, та да не си искат парите, които са отработили за по 30-40 години трудов стаж.