С новия външен дълг задълженията ни стават 18 млрд. лв.

Не е морално Искров да завърши мандата си, заяви Горанов
Обновена: 23 ное 2014 19:10 | 23 ное 2014 19:08,
168
С новия външен дълг задълженията ни стават 18 млрд. лв.
Снимка: Булфото, архив

Няма да отпаднат цесии в КТБ, а ще останат за след края на несъстоятелността на банката. Това каза в предаването „120 минути” по bTV финансовият министър Владислав Горанов.

На въпрос за смисъла на последните промени в Закона за банковата несъстоятелност, които бяха внесени в петък, Горанов коментира, че по последни данни направените цесии са за 1,1 милиарда лева. Но изтъкна, че смисълът им е, че дават гаранция да не се нарушава принципът на равнопоставеност на кредиторите и справедливостта при разпределението на неудачите.

Още по темата

Финансовият министър обясни, че по досега действащия закон се оказвало, че цесиите в Корпоративна търговска банка нарушават именно принципа на равнопоставеност на кредиторите, въпреки че са напълно законна операция. Затова с последните законови промени те се изместват за след края на процедурата по несъстоятелност на банката, каза Горанов.

Финансистът каза, че след законовите промени цесиите ще се извършват след края на процедурата по несъстоятелност. Така, ако от даден негарантиран депозит са останали например само 30%, прехващането ще може да се направи само по отношение на тях.

С новия външен дълг от 4,5 милиарда лева, който ще бъде поет до края на годината, общият дълг става около 18 милиарда лева или 27 на сто от БВП.

Той за пореден път повтори, че с 3 милиарда лева от тях до края на годината ще се покрие натрупаният дефицит заради грешно планиране на Бюджет 2014.

За КТБ ще бъдат насочени 2 милиарда лева временна ликвидна подкрепа, за да се гарнтира навременното изплащане на гарантираните депозити. Заедно с наличните средствата във Фонда за гарантиране на влоговете от 1,6 милиарда лева, стават общо 3,7 милиарда лева, които Фондът ще изплати, обясни Горанов.

Горанов коментира и темата за оставката на Иван Искров.

Той определи като спекулация твърдението, че Иван Искров ще бъде изпратен в Черноморската банка за развитие като представител на България. Искров е управител на БНБ и смятаме, че той трябва да напусне по морални причини.

"Ако той смята че може да си довърши мандата, нека го направи, но не е морална позиция. Иван Искров може да довърши своя мандат, ако прецени, че това е най-правилното за финансовата система и БНБ”, каза Горанов.

И напомни, че според Договора за функционирането на ЕС централната банка е независима. Горанов обаче даде да се разбере, че управляващите не искат Искров да изкара пълния си мандат.

Горанов уточни, че по време на срещата между Борисов и Искров не са обсъждани каквито и да било казуси, свързани с бъдещето на Иван Искров.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още по темата: Владислав Горанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
15
 
! Отговори
Kiro Vampiro преди 9 години
Ще обяснят ли държавните ни люде защо не дадоха 2,5 млрд като съучастие за спасяването на банката заедно с акционерите й, а сега дават 2 млрд за фалирането й ? За чия изгода работят - за хилядите клиенти на КТБ или за коалицията ППП, Хампарцумян и т.н. ?
35
3
 
14
 
! Отговори
GFR преди 9 години
БАЦКО ЦАР СИ ДА САБИРАШ ПРОСТАЦИ !ПОМНИТЕ ОНАЯ МИНИСТЕРКА ДЕТО Я СРЕШНАЛ НЗ РАЗКЛОНА !МИ ЦАЧКА !ЦЕЦКО !ЛИЛКЯ !МИ КАЛИНКЯТА !МИ БАИРАКОФ АГНЕТО !МИ ШПЕКА МИРО !БОРИСОФ Е КОЛЕКЦИОНЕР !
34
0
 
8
 
! Отговори
Сакън,нидей преди 9 години
Валутният резерв в БНБ удари рекордЦентралната банка разполага с над 15 млрд. евро Това звучи като:Бай *** има в джоба си 10 лева за ядене и пиене,но дължи на банката 10 000 $
33
2
 
15
 
! Отговори
Гражданин преди 9 години
Парите и начинът за "оправяне" на България са в отмяна на плоският данък. В развитите страни подоходното облагане е по скала. Ако печели повече, данъкът е по-голям. Но явно ГЕРБ има политическата сила да взема само от най-слабите! Повече никога няма да гласувам за вас, след това решение.
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дългове се плащат с пари.Да теглиш дългове, за да си покриваш годишните разходи няма кой да те счете за икономически стабилен.Теглете дългове за инвестиции,който ще докарат приходи и добавена стойност, иначе всичко друго са празни приказки и въпрос на съкращения. Остава да продадем още няколко ценни актива и после какво???Ще се надяваме да стане като с Гърция ?
31
1
 
12
 
! Отговори
Вложител! преди 9 години
Горанов мотива ти за действието което предприе е напълно неадекватен. Парите на вложителите се дават на кредитополучатели (инвеститори които имат нужда от заемен капитал). Това че депозитите на хората са едни замразени пари и видиш ли са прът икономиката са глупости. Пожелавам ти да си купиш свещ с тези пари!
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ха сега сметнете, колко има да връща всеки в държавата и колко трябва да работи за да ги върне.
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"с 3 милиарда лева от тях до края на годината ще се покрие натрупаният дефицит заради грешно планиране на Бюджет 2014".Брей че голяма грешка с около 10% разлика от годишния бюджет на държавата.Сигурно пак няма виновни и на дали ще има наказани а ?Що не се сезира Цацаров за такава грешка? Може и да видим къде,как и защо се случват тез работи...Поне театралната постановка малко да се разнообрази.
28
5
 
45
 
! Отговори
ХАХАХА АХАХА!!! преди 9 години
ЗА 1 ГОД. И 2 МЕСЕЦА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ОРЕШАРСКИ ВЗЕ 1 МЛРД. И 700 МЛН. ДЪЛГ. ТЕЗИ СА НА ВЛАСТ ОТ 13 ДНИ И ВЗЕМАТ ВЕДНАГА 4 МЛРД. И 500 МЛН. ВСЕ ПАК МЕЖДУ ПОВЕЧЕ ХОРА ТРЯБВА ДА СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ- ГЕРБ,РБ,ПФ,АБВ И РАЗБИРА СЕ ЗА МЕНТОРА ИМ ОТЗАД- АХМЕД ДЕМИР ДОГАН. СЕГА СЕ ПИТАМЕ КЪДЕ СА "КРАСИВИТЕ И УСМИХНАТИ" ПРОТЕСТИРАЩИ????????? ПО МИНАЛОТО ЛЯТО КОГАТО ПАРЛАМЕНТА ИСКАШЕ ДА ГЛАСУВА 1 МЛРД. ЗАЕМ 50-НАТА ПЛАТЕНИ ГО БЯХА ОБГРАДИЛИ. СЕГА СЕ ГЛАСУВА 5 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ДЪЛГ!!!!!!!! КЪДЕ СА,КЪДЕ,КЪДЕ...
27
1
 
3
 
! Отговори
Джеймс преди 9 години
Извинение за писаното това не е за тази новина сайта прави проблем.
26
2
 
20
 
! Отговори
Ala_Bala преди 9 години
Днес по "Неделя 150" слушах записи от митинга на 18 ноември 1989 г. Бях забравил точнон какво се говореше тогава, но ако днес се повтори този митинг, казаното тогава ще е напълно актуално. Тогава имаще дълг и една партия, сега е заместена от ГЕРБ и още няколко сателитни. Де мога да преценя в момента равностоен ли е сегашния дълг на Байтошовия, ное ясно че сегашния няма да има, кой да го върне. И тогава и сега на върха са агенти на ДС - Буда, Цветан Шлифера, Гоце, Павел и още цяла плеяда.
25
1
 
9
 
! Отговори
данъкоплатец преди 9 години
моля НАП да даде тълкувание и данъчно облагане на ЦЕСИИТЕ за 2014 данъчна година,и да не спят и чакат бонусите си ,а да ги почват тези ДАНЪКОПЛАТЦИ С ЦЕСИИТЕ,РЕВИЗИИ,ДЕКЛАРАЦИИ,НЕ САМО ЛИХВИТЕ ДА ОБЛАГАТ ,ЧЕ Е ЛЕСНО!
24
2
 
24
 
! Отговори
МММ... преди 9 години
А НА ТЕБЕ КОЙ ТИ Е КАЗАЛ ЧЕ ЩЕ ЗАВЪРШИШ МАНДАТА СИ?????????
23
18
 
7
 
! Отговори
историк-анализатор преди 9 години
България е в колониално робство от 100 гдини. По точно от Русия . В най новото време защо Москва сложи на власт БСП и Станишев , заради собствените си интереси . Може ли бедна България да плаща 2 пъти по скъп газ от Германия . Може с такива мижитурки и крадльовци като Румен Овчаров , Станишев и като цяло БКП-БСП-ДС .
22
0
 
14
 
! Отговори
GFR преди 9 години
Евгения Европейска !БАНКЯ МАКЕДОНСКА !
21
5
 
31
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 9 години
Защо Вашингтон върна Тиквата на власт ?Харесват го ? Виждат в него голям потенциал на управник ? Впечатлил ги е с някакви лични качества ?Не !Просто той е най-големият *** в българската политика и точно по тази причина изпълнява безусловно всички заповеди на Вашингтон.Ето, че докараха България до тотално колониално робство.С този външен дълг сме роби поне още 3 поколения !Гарантирано от ГЕРБ !!!
20
1
 
18
 
! Отговори
GFR преди 9 години
*** Е ЗУПЕР СЕЛЕНДУТИН ТОЯ !
19
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде са будните проституиращи? Къде е недоволната протестърска вълна, къде са треатралните постановки с плажуващите пред Парламента, къде са френските революционери и къде е оная с цицата?
18
4
 
14
 
! Отговори
info. преди 9 години
До Анонимен #1410 милиарда долара дългове от края на управлението на Живков,това е абсолютна заблуда за цялото общество.Истината е че Костов и Хърсев прибраха по-голямата част от този така наречен дълг,а народа го плати!ПО ВРЕМЕТО НА ЖИВКОВ,ВСИЧКИ ЗАЕМИ НА ДЪРЖАВАТА СА СЕ ПЛАЩАЛИ ВЪВ ЗЛАТО.Не се заблуждавайте с измислени и скалъпени истории съчинени от крадците на прехода.
17
1
 
25
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Държават е пред фалит . Очаквам падането валутния борд в следващата година . Цена 1 евро -5-10 лева .