Горанов отстъпва за 380 лв. минимална заплата

Финансовият министър предлага тя да нарасне на две части
Обновена: 30 ное 2014 21:36 | 30 ное 2014 14:50, Елка Василева
108
Горанов отстъпва за 380 лв. минимална заплата
Владислав Горанов. Снимка: архив, Булфото

Аз съм готов да отстъпя от позицията си за запазване на размера на минималната работна заплата. Ще предложа тя да расте, само че не толкова рязко, колкото бяха предложили колегите на един предходен етап, а на две части в рамките на следващата година – с 20 лева до 360 лева от 1 януари и с още 20, ако няма някакъв сериозен катаклизъм, от средата на 2015 г. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в предаването „Неделя 150” на БНР.

За увеличаване на минималната работна заплата на 380 лева от следващата година се обяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин през седмицата. В момента размерът й е 340 лева, а от КНСБ поискаха да стане 400 лева. Според Калфин не е добър вариант да не се повишава минималното възнаграждение.

Още по темата

Горанов обясни, че след проведените разговори на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество основните му притеснения, че пазарът на труда ще бъде притиснат от едно рязко покачване на минималната заплата, не са срещнали подкрепа нито от страна на синдикатите, нито от по-голямата част от работодателските организации.

„Оказва се, че трудовият пазар, поне според становището на по-голямата част от работодателските организации, би могъл да поеме това увеличение. В този смисъл ние нямаме аргумент да останем на позиция, че минималната заплата трябва да бъде запазена. Тази еволюция в позицията на финансовото министерство идва именно в процеса на консултиране“, подчерта министър Горанов.

Планираният размер на минималната работна заплата през следващата година по думите на финансовия министър трябва да достигне до 380 лева, както бе предложено от синдикатите и от служебното правителство, разработило тригодишната бюджетна прогноза в предходния вариант на бюджета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
8 преди 9 години
До Анонименквото изработите
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 21Среща със свети Петър на високо равнище.Може на дълбоко...
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ?
18
4
 
8
 
! Отговори
... преди 9 години
До Анонимен 14"Долу ЕС, САЩ и Нато, Долу ционисткия неофашизъм."Дебиш кви сте изтрещели, има едни *** дето точат кинти в парламента и това е. Толкова е просто. Какво си пълните главите с разни конспирации и простотии не мога да разбера. Б**и филмарите.
17
0
 
11
 
! Отговори
истината преди 9 години
80% псевдоработодателите в България осигуряват персонала си на МРЗ. Затова е и цялото ***. Сивия сектор ще се намали с 1-2%, но по важното е че с такива действия времената през които на любовницата ще трябва да купуват астра вместо Q5 НАБЛИЖАВАТ
16
1
 
5
 
! Отговори
в преди 9 години
Въпроса е да не повличате с това увеличение на 280лв ,осигуровките эа пенсия а да ги эамраэите на сегашнто ниво колкото са в момента, эащото като ги увеличите много работодатели ще уволнят много работници и беэ това се эадъхват да плащат тия в момента а какво остава да ги вдигните ще увеличите не минималната ,а беэработните с вашата хитрос на гърба на хората
15
7
 
7
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
казвал съм и пак ще кажа.Занятието:Да вдигнем минималната,обслужва единственно държавния ешелон с бонусите!!Техните се формират на базата на средната,която пък се формира на минималната.И се получава така ,че те си взимат повече а на много места дори все още се работи за 300!!Частниците не внасят държавната хранилка ,пък си ги взима.И те ти нов голям дълг!!!И няма как да стане!!Спрете порочния кръг ,че загиваме без чужда агресия!!!
14
0
 
9
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 9 години
Живеем спокойно, разумно и простоне вярвате ли вие, елате ни на гости.
13
2
 
13
 
! Отговори
Здравейте роби преди 9 години
С пари назаем ,емитирайки безобразен дълг и аз мога да направя бюджет и дори да ви дам 500 лв минимална работна заплата Въпросът е : Кой ? ще плаща тези дългове Подхвърлят ви трохи и ви заробват с дълг Най голямата тъпотия е да теглиш заеми и да инвестираш в потребление, а не в производство Това не е устойчив модел и ще доведе до още повече дълг в близко бъдеще Това е и целта на занаятието
12
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Революцията в България е неизбежна. След 25 години грабеж страната е доведена до поредната национална катастрофа. Прехода към демокрация се оказа пълен провал, защото така е заложено в плана Ран Ът, за да бъде унищожена българската нация. Много продажници, антибългари и ционистки марионетки ще бъдат осъдени до живот за престъпления срещу България. Долу ЕС, САЩ и Нато, Долу ционисткия неофашизъм. Да живее България!
11
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Минималната работна заплата трябва да се намали, защото това е много тежко бреме за държавата.
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В проектобюджета за 2015 г. управляващия четворен фарс проектобюджетира увеличаване на дълга с още 8,1 млрд. лв. Тоест в периода 26 ноември 2014 г. 31 декември 2015 г. правителството на безобразието ГЕРБ-РБ-ПФ-АБВ-и-последния-да-затвори-вратата ще изтегли общо 12,6 млрд. лв. нов дълг. 12 600 000 000 лева.Прочети цялата статия тук: Мълчанието на агнетата във вълчи кожи - Поглед Инфо
9
0
 
9
 
! Отговори
И преди 9 години
И РАЗБИРА СЕ БЕЗ КАСОВА БЕЛЕЖКА ,ЗА ДА НЕ ТРУПА ПРИХОД ВЪРХУ КОЙТО ДА ВНАСЯ ОСИГУРОВКИ НА МАКС.
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
намалете мин заплата,народа не е народ,ако беше на запад до сега всичките правителства от 89 год щеше да ги изрита,няма и проф съюзи у нас,това не са проф съюз,те са на държавен бюджет и за това хич не ги е грижа за народа на запад проф съюзите се издържат от членския внос
7
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И честито ви нова такса посещение при "джипи"-семеен лекар: 3,80 лв.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ei da ne ste pitali kade otvat pari ot dalga i da ni dirite smetka ce mai trebva da si otvorim oshte sekcii v chujbina i da ima novi izbori
5
0
 
19
 
! Отговори
blato преди 9 години
Всичко е цирк и театър, сядат предварително и всичко се уговаря под тезгяха и после едните викат няма да се пипа други викат ще е 10 и простолюдието докато се чуди кой прав кой крив и как да е , те се разбират да е компромис между всичко и да е 3 , Да ама то още в самото начало са се разбрали да е 3 .Всичко на нас ни е тъка :))))))))))))))))
4
2
 
26
 
! Отговори
до неразбралите преди 9 години
Толкова дава плана Ран-Ът!Вие гледайте да не го преизпълнят,че погребалните агенции ще имат много работа!
3
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ви са даже 300, ***!
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ako vi dadem 20 lv otgore chte si malchiteli za badeshteq dalg