Ще спра поправка „Пенсии”, ако ме убедят, че е вредна

Политиците не трябва да имат комплекси, каза Горанов по адрес на партньорите
Обновена: 21 дек 2014 10:00 | 21 дек 2014 09:56,
108
Ще спра поправка „Пенсии”, ако ме убедят, че е вредна
Снимка: архив Булфото

Финансовият министър Владислав Горанов призна, че има опция да се откаже от решението да се даде възможност за преместване на парите от частните пенсионни фондове в НОИ. „Склонен съм да се откажа , ако се докаже, че е толкова страшно хората да имат право на избор”, каза той в интервю пред „Нова телевизия”.

Още по темата
Въпреки заявеното обаче Горанов даде да се разбере, че за момента смята решението за добро.

Той обясни и че критиките на партньорите от РБ, АБВ и ПФ вероятно имат основание единствено за начина на взимане на решението. Според него обаче те вече цяла седмица са имали възможност на дебат, в който да се чуят аргументите им. Затова министърът смята, че не може да се говори, че има нещо скрито. Горанов обясни и че възможността за избор между частните фондове и НОИ е записан и в предизборната програма на ГЕРБ.

„Това са комплексарски истории, политиците не трябва да имат комплекси”. Така финансовият министър коментира изказванията на Георги Първанов и на Радан Кънев, че с гласуването на поправка „Пенсии” е станало ясно, че ГЕРБ и ДПС се сближават.

Владислав Горанов за пореден път отхвърли обвиненията, че става дума за национализация на парите на хората. Той съобщи, че ако средства от частните фондове постъпят към НОИ, те ще бъдат пренасочени към Сребърния фонд, за да престанат всякакви спекулации за тези пари. Фондът беше създаден през 2006 година, а замисълът му е в годините между 2018-та и 2030-та, когато пенсионерите ще станат повече, а работещите – по-малко, той да помогне.

Макар и да защити идеята парите от частните фондове да преминат в НОИ, финансовият министър обясни, че самият той вероятно ще остави парите си във фонда си. Горанов уточни, че половината български граждани не знаят в кой фонд са парите им, защото са служебно разпределени. Той припомни и че парите, които ще се получат като пенсия от частните фондове ще са по-малко от тези, ако вноските отиват към НОИ.

Владислав Горанов обвини фондовете и че не искат да водят диалог. Той оаче беше категоричен, че няма притеснения, че фондовете се източват и не поставя под съмнение стабилността им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проста сметка показва, че удвояване на плоския данък на 20 % за заплати над 800 лева, удовяване на данък печалба на 20 % и удвояване на данък имоти в по-големите градове София, Бургас, Пловдив и др. ще напълни бюджета на държавата и НОИ и няма да има нужда нито да се теглят нови заеми и дългове, нито да се режат пенсиите. При 30 % даже бюджета ще излезе на излишък и ще може да се изплатят дълговете на НЕК, БДЖ както стана и с дълговете на КТБ които пак държавата покри.
50
0
 
5
 
! Отговори
CS преди 9 години
Да се изгледа от всеки Българин клипа ...ЕМИЛ ДЖАСИМ -плюe на историята ни ???https://youtube/watch?v=oFIyR7ntWZM
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Склонен съм да се откажа , ако се докаже, че е толкова страшно хората да имат право на избор, каза той в интервю пред Нова телевизия. От това изказване личи отношението на министрите от ГЕРБ към законите. Той като министър е длъжен да спазва ЗАКОНА , той НЯМА право да се откаже да го спазва , ако направи това е за затвора. Но законите са за хората а не за герберите.
48
0
 
8
 
! Отговори
майнатайм преди 9 години
проба-грешкатака не се прави държавност Г-дастига сте ни изгърбвали
47
0
 
3
 
! Отговори
GFR преди 9 години
До АнонименЖИВЕЕШШ ЕХ МЕЧТИ У БУДА ДИКТАТУРА !БАЦО УДРИ ЕНА РАКИЯ КОТУ НИ ЧЕТЕШ ЗА ТВОИЕ ЗДАРВИЕ !
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нужно е принципно нова система за определяне на пенсии в условията на демографска катастрофа. Пенсията да зависи както от осигурителните вноски на пенсиониращият се така и от осигурителните вноски на работещите му деца. Така ще стане икономически важно да има семейство с ясни баща и майка и да се гледат повече деца. Който няма деца, на който децата са в затвора или в чужбина ще получава по-малка пенсия защото срещу осигурителните внаски от децата ще стои 0. Обратно, на тези които са отгледали св
45
0
 
8
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Що годе читавото население си заминава,които доживее се пенсеонира и толкова.Що годе читавите хора избягаха.Умните хора нямат нищо общо с България.Идват *** и почнаха да ги назначават в заводите.Последствията са ясни.Политиците са крадци и гледат да откраднат и малкото останали пари.Пенсии,забравете,това е мечтата на ***.Които има реални пари,отдавна не са в България и са гаранция да не мислиш за пенсия.
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нашенеца винаги е бил прецакван. Свикнал е и не иска да избира сам от кого да е прецакан.Дали от фонда или от бюджета, все едно. Все пак по-добре е друг да е виновен.
43
1
 
3
 
! Отговори
GFR преди 9 години
БАБА КЕРИ ПЕЧЕ КУРРРАБИИ ЗА БАЦЕ БУДА ГЛАДНИО МОНАК ОДМАНАСТИРО ПЕНЗИОНЕР ШАО ЛИН !
42
2
 
5
 
! Отговори
Десен преди 9 години
Не ви си ли се струва доста странно политици да скачат яростно срещу повишаване правата на гражданите. Как ще си го обясните? Има нещо странно. Всъщност защо журналистите не извадят лицата на хората стоящи зад тези фондове. Това ще даде много отговори. Май ГЕРБ за пореден път хвърлиха камък в блатото.
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имам един въпрос: Ние в парламентарна република ли живеем?
40
2
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Каролев призна че има акции в пенсионен фонд,как няма да защитава тези фондове.Накрая да не стане ,че такива като него да си пекат м.дята в южна Африка а някои да кършат пръсти в България.
39
0
 
2
 
! Отговори
GFR преди 9 години
До АнонименБОРИСОФ ВЕЛИКИ БРАТ БУДА !БЕЗ БОРИСОФ НЕМАТЕ МОТИФ ЗА ЖИВОТ !ОН ВИ ГОНИ ВИЕ БЕГАТЕ !
38
1
 
1
 
! Отговори
GFR преди 9 години
ДРУГАРИ НЕДЕЛЯ Е !НЕ ЯЖТЕ КОТУ РИМЛЯНИ !
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко щом вземе властта и веднага гледа колко милиарда са спестили хората по влоговете в банките.Ако нямат влогове им гледа златните пръстени по ръцете.Всичко гледа Бойко и прави сметка!!
36
0
 
6
 
! Отговори
GFR преди 9 години
Горанов МАЛА ЦРЪНА ТОЧИЦА !ТЕЕ УФАШИЗТО !
35
0
 
8
 
! Отговори
факт! преди 9 години
ГРРБ така взеха от НЗОК един милиард и двеста милиона в предишното им правителство.Това е за съд!Сега искат осем милиарда да вземат пак!
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Депесарско ***,кукла на конци..Вижте му само колхозническата му физиономия,поредната калинка.
33
0
 
8
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
АЛО 32 ТЕЗИ ПЕНСИОНЕРИ ЗА КОИТО ГОВОРИШ, ЧЕ ГИ ХРАНИШ И ТЕ СА РАБОТИЛИ И СА ВНАСЯЛИ ОСИГУРОВКИ ОТ КОИТО СА СЕ ХРАНИЛИ ТВОИТЕ ПРАРОДИТЕЛИ. ДА НЕ БИ ТИ ДА ГИ ИЗДЪРЖАШ БАБА, ДЯДО , МАЙКА, БАЩА? ИЛИ НЯМАШ РАБОТА ТА ПЛЕЩИШ ВРЕЛИ НЕКИПЕЛИ. А СТЪПИ ЗДРАВО НА ЗЕМЯТА И МИСЛИ ПРЕДИ ДА ПИШЕШ.
32
4
 
6
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Поправката е много вредна за собствениците на частните пенсионни фондове. Горанов да каже какво ще стане с парите на осигуряващите се, ако някой фонд фалира.Ако моята фирма фалира, загубата е моя. Ако фонда фалира, защо загубата ще е моя. Има ли някаква гаранция като банковата.