Симеон II ала цар Борис III: Винаги с Европа, никога против Русия

"Ако бях останал тук, европейската картина щеше да е друга"
Обновена: 5 яну 2015 15:13 | 5 яну 2015 15:10,
144
Симеон II ала цар Борис III: Винаги с Европа, никога против Русия
Снимка: архив Булфото

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски направи нов прочит на една от прочутите реплики, приписвана на баща му цар Борис III: „Винаги с Германия, никога против Русия“. Той перифразира думите „със синовно почитание“ на "винаги с Европа, никога против Русия".

Още по темата
„Ако погледнем действителността и ще разберем защо и двете – и Европа, и Русия са ни еднакво близки, интересни“, каза Сакскобургготски в интервю за „Фокус“. Той беше категоричен, че няма нужда да се водим русофили и русофоби, и изрази съжаление, че подобни процеси продължават да се наблюдават.

Сакскобургготски обясни също, че не трябва да се ограничаваме в търсенето на интересите си. „И отвъд океана на Запад може да търсим нашите си интереси или пък още по-далеч, в Далечния Изток, икономически, това са интересите“, убеден е бившият премиер. Според обаче най-важното било да намерим българските интереси.

„Ние трябва да сме си българофили и парекселанс и това е важното, оттам нататък вече трябва да се борави с възможностите и най-вече с действителността“, каза още Сакскобургготски.

Бившият премиер отказа да разсъждава какво би станало, ако историята се е стекла така, че да управлява страната като цар. „Сигурно ако бях останал тука, цялата европейска картина щеше да бъде друга. Защото краят на Втората световна война щеше да бъде друг“, каза единствено той.

Сакскобургготски коментира и конфликтите в Близкия Изток и Източна Украйна. Той изрази надежда, че няма да се стигне до апокалиптични моменти. „То са по-скоро малки отделни конфликти, разбира се, с които трябва да се справи международната общност“, каза той.

Бившият премиер нарече здравословно това, че има различни мнения в политиката у нас. „Аз не бих отдал прекалено много важност или значение на факта, че има спорове. Разбира се, че има тон и „тон“ понякога, благоприличие или не, но това са вече мои лични виждания, нали“, коментира той политическия живот в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
10
 
10
 
! Отговори
Санчо преди 9 години
До Анонимен 76,пропусна да кажеш - "Интелигентен, възпитан и ..." КРАДЛИВ МОШЕНИК е любимият ти идалго!
68
7
 
7
 
! Отговори
Изявление преди 9 години
Симеон има 6 резиденции и палати , придобити по времето на неговия мандат , освен това Симеон СЪДИ БЪЛГАРИЯ в момента и е казал да го хванете за сакса , защото в България , според него, живее простолюдието и на него не му дреме за простолюдоето.
67
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единственият свестен български политик през последните 150 години. Не случайно той откри Спасителят на България в лицето на бодигарда си Бойко Борисов.
66
4
 
3
 
! Отговори
Румен преди 9 години
А бе Симеонка , нали ако беше останал след края на войната, сега границата ни с Гърция щеше да минава плътно до Асеновград. На / по точно на Сталин/ само за това съм им благодарен.
65
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето това е приказка, а не омрази и простотии.
64
12
 
8
 
! Отговори
Горския дух преди 9 години
Ако беше останал тук Неговото Вервайте ми - не гора, ами и тревичка нямаше да поникне след него досега!
63
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Медиите превърнаха царя в дребен комарджия и крадец на гори и ниви. Обаче каква беше България по негово време и каква е сега. Интелигентен, възпитан и готов да заеме позиция. Някой ще каже ли кога тиквун е посмял да заема такава - само празни приказки, лъжи, клевети и простотии от неговата уста. Щеше да им е любопитно как разни треторазрядни сенатори, евро-комисари и тем-подобни западни чиновници ще командват цар.
62
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този е същият като дядо си Фердинанд, който добре осребри за себе си и двете национални катастрофи до които доведе България.
61
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо чудно този индивид да бъде сложен и за президент за да може да си вземе нивите за които съди България.Ако той беше останал тук беше да е същият послушко и продажник като тези от последните 25 години.
60
4
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Глупостта и мъдростта си приличат по това, че са еднакво непригодни. Трябва да признаем, че "величеството" и неговия баща нито бяха глупави, нито мъдри, за прозорливи да не говорим. Затова сега дедо ни говори за действителността като за единствена възможност въпреки нашите желания и емоции. Не мисля, че е глупост, нито мъдрост. По-скоро простичък извод, доказан във времето.
59
6
 
6
 
! Отговори
малко история преди 9 години
А сега да разгледаме по-подробно въпросната Конвенция. В нея се признава, че българското правителство припознава да дължи на руското императорско правителство за разходите по окупацията от императорските руски войски сумата от 10 618 250 рубли и 40 копейки. Някои изследователи изчислиха, че тази сума, изчислена по тогавашен курс на рублата спрямо златото се равнява на 32 тона злато. Предвидено е сумата да се изплаща на части: първата вноска от 400 000 рубли на 13 септември 1883 г.; след това в разстояние на 12 години (от 1884 до 1895 г.) всяка година по 800 000 рубли, плащани
58
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bъзпитан човек, каквито вече не се срещат в БГ.
57
7
 
15
 
! Отговори
Трябва да се признае преди 9 години
Умна позиция !
56
16
 
20
 
! Отговори
1 преди 9 години
Не съм поддръжник на монархията, но смятам, че в България най-добре се развиваха нещата по негово време. Без истерия и простотии. Човекът даваше бон тон.
55
18
 
19
 
! Отговори
pinko преди 9 години
Най големия политик за 25 години с най голям ръст при неговото управление на икономика жалко че няма абсолютна монрхия да ги навре 25 годишните крадци и лъжци в затворите !
54
20
 
19
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Профанизирания български матрял така и не можа да проумее, че най-голям просперитет България постигна именно в периода 2000-2004г., когато негово величество ни беше премиер.
53
24
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КРАДЛИВО, ЛЪЖЛИВО, АЛЧНО СТАРЧЕ !
52
12
 
19
 
! Отговори
7 преди 9 години
свършиха май крадените пари, така си е при комарджиите
51
11
 
16
 
! Отговори
Мира преди 9 години
Кажи дедо с колко Живков те изпати и колко ти си отктадна? И не накрая какво търсиш?-почести,слава или проклятието на народа
50
8
 
17
 
! Отговори
Го4о преди 9 години
Най-точното определение за дедо Симо е "мадридски пилигрим"!