Кери пристига в България, която "се нуждае от силна подкрепа"

В София ще разговаря за енергийната зависимост и борбата с корупцията
Обновена: 15 яну 2015 09:58 | 15 яну 2015 07:00, Елка Василева
442
Кери пристига в България, която "се нуждае от силна подкрепа"
Джон Кери. Снимка: архив, Reuters

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в София за разговори за разнообразяването на енергийните доставки на страната, която е силно зависима от руския газ, предаде Франс прес.

Първият американски дипломат ще се срещне с премиера Бойко Борисов, встъпил в длъжност след няколко месеца политическа криза. "България е съюзник, който се нуждае от силна подкрепа в този момент. Икономиката е в застой и те имат значителни проблеми с енергийната независимост", е заявил представител на Държавния департамент.

България зависи от Русия за доставките на 85 на сто от потребявания газ. София участваше в критикувания от Брюксел проект за газопровода "Южен поток", от който Русия се отказа през декември, припомня АФП.

Още по темата

"Не е добре за съюзник от НАТО да зависи на 85 на сто от една страна за газовите си доставки", заявява същият източник от Държавния департамент. "Затова американската политика се стреми да подкрепя разнообразяването на доставките в НАТО и ЕС".

Очаква се Кери да предложи възможността за снабдяване с газ през Гърция и да обсъди въпроса за строеж на нов ядрен реактор в българската АЕЦ "Козлодуй", построен от американската фирма "Уестингхаус".

Борбата с корупцията, която е повсеместна в най-бедната страна от ЕС, както и борбата с тероризма, също са в списъка с темите за обсъждане, подчертава АФП. В петък предстои среща на Кери с френския президент Франсоа Оланд в Париж.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


442
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
имало малък протест срещу ЦИОНИСТКИЯТ КОН но еничарите полиция са ги изтеглели в страни да не види КОНЯ протеста
222
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 274CHE KAK SHTE SA "POLITITSI" - T.E. KRADTSI I PRODAZJNITSI, AKO GI NJAMA TEZI GRANDIOZNI SVETOVNI OBIRNITSI. TE GI FORMIRAT KATO PROSKOJKA,TE GI OBUCHAVAT - PREZ MESETS NA "KONSULTATSII" PRI TJAH, TE NI GI IZBIRAT, TE GI PODKREPJAT. I PRAVITELSTVO NI PRAVJAT - POMAGAT NI, NALI SME ABORIGENI. A NIE SME ZRITELITE OT GALERIJATA... "I nemeem, i se smeem, na narodni skupi zjertvi", eh, poete, zatova umrja na 27.
221
1
 
3
 
! Отговори
Мунч0 преди 9 години
До 285За това ти говояря, че си загубена кауза. Само бензин и газ ти е в главицата, а какви са условията и уловките? Мисли приятелю, това може да те отличи от навъдилите се ***.ПС. След като свърши спекулата с горивата пак ще си говорим за цената. Мислиш ли че на ОПЕК им е гот на 49$ барела?
220
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 291Бе аз мислех че вие сте зомбитата (източните *** )
219
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кери, защо не дойде на марша на солидарността, ти не си Шарли, ти подкрепяш терористите!
218
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, тия така са го отцепили тоя Кери, че човек не може и да го освирка едно хубаво! УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ!ВОЕНОПРЕСТЪПНИК!!!!!!
217
2
 
18
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 9 години
ВЪН ТЕЗИ *** ОТ БЪЛГАРИЯ! ТУК НЕ СТЕ ЖЕЛАНИ!
216
4
 
22
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Кери, ние срещу братушките няма да воюваме, търси си наемни убийци, другаде, пфу!
215
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно бензиностанцията на кой ще продава "неизчерпаемите" ресурси ?
214
3
 
17
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Снимката показва: Хм,кой ли протекторат на империята ни беше този.... в който кацнах ?
213
3
 
21
 
! Отговори
чиба, къш преди 9 години
този откъдето мине сее само смърт и разруха / справка - последно Украйна / прибирай се във ФАЩ , не си желан тука от нормалните 80 % от хората
212
3
 
22
 
! Отговори
Сашо преди 9 години
Вън фашистката *** от България!
211
3
 
11
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Другари, само едно нещо липсва, за е работата ажур. Нетаняху другари, Нетаняху липсва!
210
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГАЗПРОМ ПРЕНАСОЧВА ГАЗТА ЗА ТУРЦИЯ ДАЖЕ И ТАЗИ ОТ УКРАЙНА ЩЕ СПРЕ А ПО ОТНОШЕНИЕ НА ОТБРАНА НИЕ СМЕ САМО ТЕРИТОРИЯ ХОРА РАБОТЕЩИ НА ДУНАВ МОСТ И ДРУГИ СНИМАЛИ С ТЕЛЕФОНИ ПОКАЗВАТ ПЪПЛЕЩА ТЕХНИКА КЪМ УКРАЙНА НИЕ РАЗРЕШИХМЕ ДА БИЯТ СЪРБИТЕ И БОМБИТЕ ДА НИ ПАДАТ ПО ГЛАВИТЕ ТА НЕКВА РУСИЯ ШЕ НИ СПРЕ ТУРЦИТЕ НЕ НИ ПРЕТОПИХА НО АМЕРИКАНЦИТЕ ЩЕ НИ СЛОЖАТ *** БЕЗ ДА УСЕТИМ ТЕ СА ВИРТУОЗИ В ЗАБЛУДИТЕ МОЖЕ БИ ЗА ФРАНЦИЯ РЕЛИГИЯТА НЕ ТОЛКОВА ВАЖНА ЗАЩОТО ТАКАВА Е БИЛА ТЯХНАТА СЪДБА НО ЗА НАС Е БИЛО ВЪПРОС НА ЖИВОТ И СМЪРТ
209
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой източен *** може ли да обясни какво е това илюминат ?
208
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спряхме "Южен поток", за да може Шеврон да добива шистов газ. *** нация никога няма да се оправи.
207
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мнозина български политиканти се изказваха за "всенародната любов" към правителството на Орешарски и парламента по повод на предпазните огради пред парламента . Но дума не обелват за" международната любов" към износителите на най- правоверната демокрация . Не дай си Боже да се покажеш на прозореца си в къщи с точилка в ръка . Или на терасата с леген пране .
206
3
 
17
 
! Отговори
А на бас преди 9 години
Залагам 1 / ЕДНА / стиинка, че:1. Бойко ще защити суверенитета на Република България.2. Бойко ще се опъне за шистовия газ3. Бойко ще договори намаляване високата цената на тока, придобиван от американските централи.4. Бойко няма да лизне дори мъниииииинко с езиче зад .......................
205
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв е смисълът да продължават да се точат новини и да има цели секции по вестниците по темата на Шарли Ебдо и как там загинаха хора, уж заради свободата на словото, когато ние българите, а и останалите европейци, няма да получим грам истинска информация, за какво са тук всички тези "дипломати" от близо и далеч? Къде в случая е свободата на словото, щом ние които изхранваме тези политици и дипломати, няма да разберем какво са ни намислили?
204
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малей, сега Бойко ще го дават по CNN, кефффф!