Кери пристига в България, която "се нуждае от силна подкрепа"

В София ще разговаря за енергийната зависимост и борбата с корупцията
Обновена: 15 яну 2015 09:58 | 15 яну 2015 07:00, Елка Василева
442
Кери пристига в България, която "се нуждае от силна подкрепа"
Джон Кери. Снимка: архив, Reuters

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в София за разговори за разнообразяването на енергийните доставки на страната, която е силно зависима от руския газ, предаде Франс прес.

Първият американски дипломат ще се срещне с премиера Бойко Борисов, встъпил в длъжност след няколко месеца политическа криза. "България е съюзник, който се нуждае от силна подкрепа в този момент. Икономиката е в застой и те имат значителни проблеми с енергийната независимост", е заявил представител на Държавния департамент.

България зависи от Русия за доставките на 85 на сто от потребявания газ. София участваше в критикувания от Брюксел проект за газопровода "Южен поток", от който Русия се отказа през декември, припомня АФП.

Още по темата

"Не е добре за съюзник от НАТО да зависи на 85 на сто от една страна за газовите си доставки", заявява същият източник от Държавния департамент. "Затова американската политика се стреми да подкрепя разнообразяването на доставките в НАТО и ЕС".

Очаква се Кери да предложи възможността за снабдяване с газ през Гърция и да обсъди въпроса за строеж на нов ядрен реактор в българската АЕЦ "Козлодуй", построен от американската фирма "Уестингхаус".

Борбата с корупцията, която е повсеместна в най-бедната страна от ЕС, както и борбата с тероризма, също са в списъка с темите за обсъждане, подчертава АФП. В петък предстои среща на Кери с френския президент Франсоа Оланд в Париж.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


442
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
3
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Абе кво става тука бе? Василев, лекарствата!
242
1
 
28
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 9 години
Кери, скъпи Джон,изглежда не познавате добре България. Може Плевнелиев да ви се усмихва мазно и да плюе Русия, обаче не се подвеждайте - няма да успеете да насъскате българите срещу Русия.Голяма част от българите обичат Русия, а от тези които не я обичат голяма част не искат конфликт с нея. *** са сигурно под 5%.
241
2
 
4
 
! Отговори
карабина преди 9 години
до Станой от Ахелой --- Защо трябва да съм комунист за да го мразя тоя ! Логиката ти е О 0
240
1
 
21
 
! Отговори
Кери Да Бастърд преди 9 години
Тоя ***, Джон Кери е военнопрестъпник, заедно с другата американска женска ***, която искаше да фака Европейския Съюз! Тия американски *** са директно отговорни за терористичната държавна политика на афроамериканското правителство, в резултат на която са загинали стотици хиляди невинни хора в Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, Палестина, Украйна. Няма ли някой украински снайперист или арабско камикацзе, които да ги торпилират! През WWII американските *** избиха около 2500 българи!
239
2
 
9
 
! Отговори
Хю ДИК преди 9 години
*** YOU Nwland and John
238
1
 
1
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Тоя пост е на руския агент Шоп, аз не издавам наци тайните на САЩ!
237
1
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
kakto kazvat-vsiako zli za dobro!!!Katosi zatvorihme prozorcite i ne izlizame po ulicite nie pokazahme prezrenieto si kam dj.keri.dano se pochuvstva prezrian natrapnik,kakavto si e
236
1
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
kakto kazvat-vsiako zlo za dobro!!!kato si zatvorihme prozorcite i ne izlizame po ulicite,nie izraziavame svoego roda prezrenie kam dj.keri Dano se pochuvstva prezrian natrapnik v bg.
235
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МРазя американците и мразя нашите продажници! Пример агент Василев на захранка към американското посолство
234
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виждаш сам какво е днес - Пиле не може да прехвръкне. Пазят представителят на най-великата демокрация от народната любов, демек от Демоса.
233
3
 
2
 
! Отговори
Василев преди 9 години
От щабквартирата в Ленгли ни забраниха най- строго, да разкриваме какво е то илюминатство и има ли то почва в Р.Б. Трябва да твърдим, че щатите са протестантска държава, ако и протестите да са строго забранени и обявени за чист тероризъм, но вие сега да не кажете, че сме терористи, няма такова нещо, ама хич!Агент Бин Аладин
232
15
 
3
 
! Отговори
Руски подлоги преди 9 години
Като са братушки защо ни продават газът с 100$ по-скъпо от Германия, Лукойл си продава дизела на европейски цени и Вие се радвате ...Бати ***.
231
12
 
4
 
! Отговори
Руски подлоги преди 9 години
Я тука било пълно с коментатори ***-фенове на беднотията и упадъка-Русия. Така е кучетата си лаят,кервана си върви.
230
1
 
2
 
! Отговори
БГ преди 9 години
До Анонимен И има халюцинации и се опитва да ги предаде и на всички хора по света
229
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А какво е илюминация ?
228
2
 
14
 
! Отговори
Огнян преди 9 години
С коктейли *** пред президенството. Да покажем огнената любов към американците и нашите продажници!
227
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подкрепяйте си се на Запад, докато се срутите всичките. Ние нямаме нужда от ВАШАТА подкрепа. През вековете тя ние носила само беди и страдания. Ние сме българи и си помним историята, знаем кой ни е приятел и кой не е. И в днешно време сме живели сред вас, опознали сме ви и ни е пределно ясно колко ни обичате и днес (имам предвид вие западноевропейците - нас източноевропейците).
226
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
i razbira se Sofia pak blockirana ! da si prawqt sreshtite po wilite w planinata, centara na grada e dwijenie!!!
225
5
 
3
 
! Отговори
Васо преди 9 години
Братушки, братушки но няма лошо да намалим поне наполовина тази зависимост. Пък може и да не ни струва толкова скъпо. А колкото до пазара руски и останалия свят е пазар, произвеждаме ли качествена стока. Не може вечно да живеем като михлюзи. Да не ни забърква обаче в тяхните конфликти и да ни туря на ръба на острието.
224
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Илюминат е човек дето прави илюминации, илюминации като в Афганистан, Ирак, Сирия, Либия, Украйна, Шарли и още и още!