Дончев: Трудно е да се каже дали "Южен поток“ отплува в небитието

Посещението на Кери е знак, че сме близо до окото на бурята, смята той
Обновена: 16 яну 2015 21:58 | 16 яну 2015 21:55,
304
Дончев: Трудно е да се каже дали "Южен поток“ отплува в небитието
Томислав Дончев. Снимка: БТА

Трудно е да се каже дали проектът "Южен поток“ е отплувал в небетието, обяви в предаването "Панорама" по БНТ вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.  Той посочи, че страната ни още не е официално уведомена от Русия за прекратяване на действията, макар че не могат да бъдат пренебрегнати изявленията на руските политици на толкова високо ниво.

"Южен поток” не е българо-руски проекта, а от „едната страна стои Русия, а от другата – ЕС", припомни още вицепремиерът. Според него в момента България е много активна в опит да изясни позицията на Русия по „Южен поток” и след като стане ясно какво се случва с проекта, имаме алтернативи.

Дончев припомни, че дори и комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович е бил изненадан от последната позиция на Русия по въпроса за доставката на газ за Европа. Припомняме, че в сряда ръководителят на „Газпром” уведоми комисаря, че Русия планира да спре изцяло транзита на газ през Украйна и количествата да преминават през планирания газопровод между Русия и Турция – "Турски поток".

Европейските средства трябва да бъдат стимулант, а не основа на растежа на българската икономика, категоричен беше още Томислав Дончев. Той повтори още, че ГЕРБ няма да отказва подкрепа за своите решения.

"Имаме ясен коалиционен формат и ясен пакет от политически сили, които подкрепят правителството”, заяви Дончев в отговор на въпрос за подкрепата, която правителството може да получи от страна на ДПС.

Вицепремиерът обаче допълни, че е напълно възможно някои от коалиционните партньори да не са съгласни с някои решения, а други идеи да получат широка подкрепа и от други партии, "не само от ДПС”.

Посещението на американския държавен секретар Джон Кери и на външния министър на Великобритания Филип Хамънд у нас е знак от една страна за силната външно-политическа подкрепа, но от друга – че страната ни е близо до „окото на бурята”, допълни още вицепремиерът.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
15
 
19
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 9 години
БСП И ДПС НИКОГА ПОВЕЧЕ НА ВЛАСТ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
134
2
 
2
 
! Отговори
коте преди 9 години
Не върша бели, никого не закачам, оправям си примуса, и освен това смятам за свой дълг да ви предупредя, че котаракът е древно и неприкосновено животно.
133
11
 
23
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
Прочетох статията и както казва един виден професор ,,гледам и не вярвам на очите си,,.Това вице или още не е изтрезнял от Коледа или е за Карлуково.Мотив:Руснаците ясно и точно го казаха-спираме южен поток още м.декември -лани-2014г.Но, този виден държавник тълкува техния отказ по друг начин.Все си мисля, че изяде ме ли прасето и изпием ли виното -на барикадите.Срок м.март Нови избори и да си изберем читави министри.
132
2
 
10
 
! Отговори
Цереушков преди 9 години
До 1 БГ 225Вие може и да нямате работа с тях в близките 10 г. , но ние имаме много и то сериозна работа с тях..усещате ли как отбиваме натиска им с/у вас ?
131
19
 
13
 
! Отговори
1 БГ преди 9 години
РУСНАЦИТЕ ВСЕ ОЩЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ НАУЧАТ ДА ИГРАЯТ ЧЕСТНО... ВСЕ ОЩЕ НЕ СА ЕВРОПЕЙЦИ...И ПО НАЧИНА ПО КОЙТО ДЕЙСТВАХА В УКРАЙНА ПАК СИ ПРОЛИЧА...ДОКАТО МАФИЯТА И ОЛИГАРСИТЕ ИМ КОМАНДВАТ ПАРАДА НИЕ НИЩО ХУБАВО НЯМА ДА ВИДИМ ОТ ТЯХ... В БЛИЗКИТЕ 10 Г . ДОКАТО НЕ ФАЛИРАТ ПОНЕ ОЩЕ 2-3 ПЪТИ ДА ИМ ДОЙДЕ АКЪЛА ...С ТЯХ РАБОТА НЯМАМЕ !!!
130
2
 
8
 
! Отговори
Шпиончев преди 9 години
Купувачът е анонимен ,но човека стои по на горе в йерархията от този ,който вие посочихте.
129
1
 
9
 
! Отговори
до викторина преди 9 години
Сечин ли?
128
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Животът не е само евтина газ, така че Путин да го д*ха.
127
1
 
15
 
! Отговори
викторина преди 9 години
Познайте кой източен купувач е закупил анонимно апартамент от 1000 кв.м. в центъра на Манхатън-Ню Йорк за сумата от 100млн.$ Ще ви дам и един жокер:до сега най голямата сделка в Ню Йорк бе слючена от рускиня през 2012 г...тя стана собственик на 10-стаен пентхаус за сумата от 88 млн. $..Чакаме вашите предположения..кой е станал собственик на най скъпия апартамент ?.!!!
126
1
 
0
 
! Отговори
кук преди 9 години
Не разбрах, защо трябва да крещя. Може би доста да говори.
125
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 1 БГХАХАХАХАХА
124
5
 
10
 
! Отговори
214 преди 9 години
ДО , ДОКАТО НЕ РАЗБЕРЕ БЪЛГАРИНЪТ , ЧЕ АКО СЪСЕДЪТ МУ Е ДОБРЕ И ТОЙ ЩЕ Е ДОБРЕ .... НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ...ТОВА И Е ИДЕЯТА НА ЦЕЛИЯ ЕС А ИНАЧЕ ХОРА КОИТО ОТРИЧАТ БЪДЕЩЕТО НИ В ЕС СА ЗА ПСИХИАТРИЯ !!!
123
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
213.Семейството ти е в Европа , но няма да вземаш газ от Европа . Москва също е в Европа и какво ? Идва един отвът океана да ти каже как да си развиваш енергетиката ! Не спря в Австрия или Унгария !
122
7
 
8
 
! Отговори
1 БГ преди 9 години
ЕВРОПА ДОБРЕ ЛИ Е И НИЕ ЩЕ СМЕ ДОБРЕ..... НЕ МИСЛЕТЕ ЧЕ НА РУСИЯ И САЩ ИМ ПУКА ЗА НАС !!!ПЪРВО СИ ГЛЕДАШ СЕМЕЙСТВОТО И ПОСЛЕ ОСТАНАЛИТЕ , А НАШЕТО СЕМЕЙСТВО ПО ЕСТЕСТВЕН НАЧИН Е ЕВРОПА....ВСЕ ПАК СМЕ НАЙ-СТАРАТА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА !!!
121
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
SANKCIONIRAT VI, SANKCIONIRAITE ZA DA PODDARGATE BALANSA ! ZATVORETE PAZARA SAMO ZA RUSKA PRODUKCIA, TAKA MOGETE DA NAMALQVATE CENITE NA NIVA NA KOITO GRAGDANITE SHTE BADAT DOVOLNI
120
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
S DVE DUMI, POSREDNICHESTVOTO NA EK ZA JUGEN POTOK E NEVAZMOGNO AKO RUSIA NE E SAGLASNA, TOZI POSREDNIK SE POQVQVA GODINI SLED DOGOVORITE ZA PROEKTA ! EK SA NELIGITIMNI POSREDNICI ! KAKVI JURISTI STE ? EDNOSTRANNI NOVI KLAUZI, ANULIRAT STARITE DOGOVORI ! OBRAZOVAITE SE MALKO ? RUSIA KAKVO DA PRAVI? AZ AKO BQX RUSIA, SHTQX DA NAKAGA EVROPA I DA IM SPRA GAZTA ! ZASHTO ? PROSTITE XORA TRQBVA DA SE NAKAZVAT, I TEZI KOITO SE PRAVQT NA PROSTI I TEZI KOITO SE PRODAVAT NA PROSTITE!
119
1
 
2
 
! Отговори
Кирил преди 9 години
Някой анонимен беше забравил кирилицата.
118
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
RUSIA E PRIMER ZA TOLERANTNOST I LUBOV
117
1
 
1
 
! Отговори
До За преди 9 години
А кои те двама? ))
116
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NE EEE, EK IZPRATI PISMO DO BG, CHE NIE NE SME IMALI DOSTATACHNO OPIT DA PRAVIME DOGOVORI OT EVROPEISKO NIVO, I POISKAXA BG DA IM RAZRESHI TE DA BADAT POSOCHENI KATO TEZI KOITO SHTE VODQT PREGOVORI ! SEGA RUSIA IMA PRAVO DA ANULIRA VSICHKO, RUSIA NE SA DLAGNI DA PREGOVARQT S 3TI STRANI ! V MOMENTA V KOITO EK SA SE OBQVILI ZA POSREDNICI, V TOZI MOMENT, TE SA ANULIRALI VSICHKI DOGOVORI MEGDU RUSIA I IZTOCHNA EVROPA I CELIQT PROEKT E ZAKRIT S TAZI POSTAPKA , NO, V BG NQMA POLITICI IMA SAMO MAFIA,