Дончев: Трудно е да се каже дали "Южен поток“ отплува в небитието

Посещението на Кери е знак, че сме близо до окото на бурята, смята той
Обновена: 16 яну 2015 21:58 | 16 яну 2015 21:55,
304
Дончев: Трудно е да се каже дали "Южен поток“ отплува в небитието
Томислав Дончев. Снимка: БТА

Трудно е да се каже дали проектът "Южен поток“ е отплувал в небетието, обяви в предаването "Панорама" по БНТ вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.  Той посочи, че страната ни още не е официално уведомена от Русия за прекратяване на действията, макар че не могат да бъдат пренебрегнати изявленията на руските политици на толкова високо ниво.

"Южен поток” не е българо-руски проекта, а от „едната страна стои Русия, а от другата – ЕС", припомни още вицепремиерът. Според него в момента България е много активна в опит да изясни позицията на Русия по „Южен поток” и след като стане ясно какво се случва с проекта, имаме алтернативи.

Дончев припомни, че дори и комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович е бил изненадан от последната позиция на Русия по въпроса за доставката на газ за Европа. Припомняме, че в сряда ръководителят на „Газпром” уведоми комисаря, че Русия планира да спре изцяло транзита на газ през Украйна и количествата да преминават през планирания газопровод между Русия и Турция – "Турски поток".

Европейските средства трябва да бъдат стимулант, а не основа на растежа на българската икономика, категоричен беше още Томислав Дончев. Той повтори още, че ГЕРБ няма да отказва подкрепа за своите решения.

"Имаме ясен коалиционен формат и ясен пакет от политически сили, които подкрепят правителството”, заяви Дончев в отговор на въпрос за подкрепата, която правителството може да получи от страна на ДПС.

Вицепремиерът обаче допълни, че е напълно възможно някои от коалиционните партньори да не са съгласни с някои решения, а други идеи да получат широка подкрепа и от други партии, "не само от ДПС”.

Посещението на американския държавен секретар Джон Кери и на външния министър на Великобритания Филип Хамънд у нас е знак от една страна за силната външно-политическа подкрепа, но от друга – че страната ни е близо до „окото на бурята”, допълни още вицепремиерът.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
2
 
2
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Русия не изключва възможността за облекчаване на храна ембарго с Гърция в случай на излизане от европейския съюз, заяви министърът на Минсельхоза на РУСКАТА федерация Николай Фьодоров, чиито думи в петък, 16 януари, води РИА Новости."Такъв вариант е възможен в случай, че Гърция ще бъде принудена да излезе от Ес. Ние ще бъдем с Гърция изграждането на самостоятелни отношения. По принцип, това е потенциален партньор за нас", заяви Федоров пред репортери.
154
2
 
2
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Момчета, имате правителство - спирачки? Ясно казаха - проект е затворен, а те всички си кажат - Южен Поток, ЕС, 3 энергопакет, "ние разрешаваме да се строи в съответствие с условията на 3 энергопакета". Нека не губят време и издърпайте тръбата до турската граница. В съответствие с условията на энергопакета. А там Гърция като от ЕС иска да излезе? Цената все още да нарасне.
153
3
 
4
 
! Отговори
vdch преди 9 години
210, И какво от това. Щом връщаме по 1 млрд. на година... Като ти кажа че Жан за 2 години върна 2,5 млрд. и то при ембарго срещу СФРЮ и Ирак ще ме наречеш червен ***, ама си е твой проблем.
152
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименСамо че бб управлява втори мандат а защо нищо не прави да вкара доносниците и крадците приватизатори на тъмно,а даже се коалира с тях-агент Гоце,реформаторите на главния приватизатор Костов и усмихнатия шебек Софиянски,зет му бошкоф и т н.
151
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
много сте умни . 1989 г. външния дълг беше 10 милиарда но долари а към вътрешния дълг 1 долар беше 10 лв.пийте си хапчетата....
150
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да живеее РУСКО ТУРСКИЯТ ПАТОК, ДРУЖБА ЗА ВЕКИ ВЕКОВ МЕЖДУ БРАТСКИЯТ ТУРСКИ И РУСКИ НАРОД . УРА ДРУГАРИ СКОРО ПО НАРЕЖДАНЕ НА КРЕМЪЛ И *** ЩЕ ВИ НАДЕНАТ. ЩЕ СТАНЕТЕ РУСКОТУРЦИ
149
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре че американците съсдадоха интернет че да чуем и ние гласа на работническо селската аристокрация.
148
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
прах в очите на изтъпелия българинединствената цел е да се внуши че руснаците са се отказалислед като банкянския кефир докара американските сенатори и принудиха орешарски да го откаже - ама българина си го знаят че е *** - и си го обработватвчера милер каза че започват скоростно турски поток- а вие си слушайтекакво ви пеят ***
147
1
 
5
 
! Отговори
до 202 преди 9 години
Викинга ,ще викаш предател на оня със ибриците дето тича да мие *** на анадолският ислямист. Никога едни предатели не могат да ни бъдат братя. Иначе имаме братя ,ама около ВОЛГА И МАЛКО ВЪВ УРАЛ .
146
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая тема нарочно се преекспонира от медиите , ефекта е лаладжиите да лаят простотии по цял ден . Истината е че държавата БЪЛГАРИЯ ХАРЧИ ГАЗ ОКОЛО 2 МИЛЯРДА МЕТРА КУБИЧНИ НА ГОДИНА. Смятаите колко било важно че ще останем без руска газ ,че не знам си какво малее апокалипсис ще измрем ще загубим милярди ,да ама КОИ . ЗА справка за да ви е ясно . Турците изхарчиха миналата седмица 2 мил.мет.ку газ заради студеното време . Или цялото количество което ние консумираме за една година
145
3
 
5
 
! Отговори
викинга преди 9 години
196 е напълно прав,но българина бързо забрави хубавото и отиде да чисти кенефите на запад,където за човек не го смятат.Срам за бг ,срам за товп,че предадохме братята ,които все още ни наричат братя!!!Бях в Германия,сега съм в Русия и знаете ли българи-научете се да уважавати себе си,да не предавате братята си и тогава ще ви уважават навсякъде!!!
144
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дончев, а България информира ли Русия зе спиране на Белене? Ти май не взимаш на сериозно Милер. Разбери един път за винаги, че Газпром е държава в държавата. На тях никой не нарежда. Коментарите за друг пазарна руски газ са прах в очите на българите. Само че като започнем да плащаме на турците ток и газ вие къде ще сте? Сигурно ще вегитирате като Стоян Ганев на времето и той беше нахално оптимистичен, - да за себе си и спечели, но за кратко.Сега си лежи спокойно...
143
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
явно който дойде на власт много му се иска да изпълни този губещ и без значение за БГ проект.чудно какво ли е толкова привлекателно?
142
4
 
7
 
! Отговори
RUSSIAN преди 9 години
Посещението на американския държавен секретар Джон Кери и на външния министър на Великобритания Филип Хамънд у нас е знак от една страна за силната външно-политическа подкрепа, но от друга че страната ни е близо до окото на бурята, допълни още вицепремиерът - ОНЕЗИ МИШОЦИ УКРАИНЦИТЕ ИСКАЛИ ДА СИ ВРЪЩАТ КРИМ ???
141
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***!
140
5
 
16
 
! Отговори
шоп преди 9 години
Лъжи и пропаганда! Това е новата стратегия на ББ! Явно Бойкомунизмът се различава от Комунизма само по по-големия мащаб на крадене и по-голямата безочливост.
139
16
 
28
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Днес външният дълг на България е 24 милиарда !Напомням - по времето на Живков само 10 милиарда !Само за 2015-та година ще бъдат взети 8 милиарда заеми !Питам КАКВО БЕШЕ ПОСТРОЕНО за тези 24 милиарда през последните 25 години ????Вие ***, за ненормални ли ни взимате ?Може ли на черното да казвате бяло ?
138
18
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Смешници, Бай Тошо ни остави външен дълг само 10 милиарда !Това, че после слугите на Запада, които управляват България го разсрочваха и преструктурираха така, че да пълнят гушите на своите господари е друг въпрос.Срещу тези 10 милиарда обаче Бай Тошо ни остави :АЕЦ, най-големия металургичен комбинат на Балканите, работещи фабрики и заводи, военна индустрия, рафинерии, пътища, мостове, тунели, проходи, язовири, стотици болница и училища ...Ползвахме БЕЗПЛАТНО здравеопазване и образование !
137
9
 
10
 
! Отговори
ДЕМ преди 9 години
15 ЯНУАРИ 2015 Г .Днес България преведе последният транш от външния дълг, останал от времето на Тодор ЖивковПо повод последното плащане по външния дълг на Тодор Живков, за истинското състояние на България през 1989г. бонус докладът на Петър Младенов и всички легенди, че демокрацията е виновна за икономическата катастрофа отлитат бързо през комина !!!
136
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АТАКА - НАПРЕД!!!