Дончев: Трудно е да се каже дали "Южен поток“ отплува в небитието

Посещението на Кери е знак, че сме близо до окото на бурята, смята той
Обновена: 16 яну 2015 21:58 | 16 яну 2015 21:55,
304
Дончев: Трудно е да се каже дали "Южен поток“ отплува в небитието
Томислав Дончев. Снимка: БТА

Трудно е да се каже дали проектът "Южен поток“ е отплувал в небетието, обяви в предаването "Панорама" по БНТ вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.  Той посочи, че страната ни още не е официално уведомена от Русия за прекратяване на действията, макар че не могат да бъдат пренебрегнати изявленията на руските политици на толкова високо ниво.

"Южен поток” не е българо-руски проекта, а от „едната страна стои Русия, а от другата – ЕС", припомни още вицепремиерът. Според него в момента България е много активна в опит да изясни позицията на Русия по „Южен поток” и след като стане ясно какво се случва с проекта, имаме алтернативи.

Дончев припомни, че дори и комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович е бил изненадан от последната позиция на Русия по въпроса за доставката на газ за Европа. Припомняме, че в сряда ръководителят на „Газпром” уведоми комисаря, че Русия планира да спре изцяло транзита на газ през Украйна и количествата да преминават през планирания газопровод между Русия и Турция – "Турски поток".

Европейските средства трябва да бъдат стимулант, а не основа на растежа на българската икономика, категоричен беше още Томислав Дончев. Той повтори още, че ГЕРБ няма да отказва подкрепа за своите решения.

"Имаме ясен коалиционен формат и ясен пакет от политически сили, които подкрепят правителството”, заяви Дончев в отговор на въпрос за подкрепата, която правителството може да получи от страна на ДПС.

Вицепремиерът обаче допълни, че е напълно възможно някои от коалиционните партньори да не са съгласни с някои решения, а други идеи да получат широка подкрепа и от други партии, "не само от ДПС”.

Посещението на американския държавен секретар Джон Кери и на външния министър на Великобритания Филип Хамънд у нас е знак от една страна за силната външно-политическа подкрепа, но от друга – че страната ни е близо до „окото на бурята”, допълни още вицепремиерът.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да живее Русия!
14
6
 
2
 
! Отговори
456 преди 9 години
До Анонимен$БОЙКО Е ВЕЛИК каквото и да кажете Кутевчета и пак ще ви бие на Изборите$Ами да се научи и да управлява бре герберско тъпо семе!!то това да не ти е състезание,,качиш се на стълбичката и после само кеф!?
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иначе матряла се подава дозирано. Преди 2 часа ни казаха, че ЕС командва парада. Сега, че не е ясно за ЮП. Утре ще кажат, че РФ е помолила да строи потока, ама БГ се е отказала... И ние ще си кажем... Велики сме... Независим сме... :))
12
11
 
3
 
! Отговори
Дъртото Копиле преди 9 години
До соняИ какво му е Българоруското на Южния паток, че чакаме европата да купи газ а ние да цоцаме от транзитни такси? Ами ако не ще Юнкер газ за що ни е газопровод?
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За съжаление, няма материали за Чуколина и Бялата златка. А чуколинка, примерно, с неустановения си етнически произход, би била толкова интересна за читателите... А бялата златка, толкова е секси, че само насилие би допринесла към имиджа й. Демек, груб секс. О, това е напълно нова територия, да яздиш *** на Болен Лидеров.
10
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"*** народ-слаба Държава!Прости политици-фалирала Държава!"
9
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БОЙКО Е ВЕЛИК каквото и да кажете Кутевчета и пак ще ви бие на Изборите
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Соня, ти нали знаеш, че българина винаги търси изгода там кадето я няма. Не се възмощавай толкова. Нищо ново за България не се е случило.
7
6
 
32
 
! Отговори
соня преди 9 години
Южен поток си беше чисто българо-руски но вие за да угодите на господарите си го предадохте в чужди ръце.Щом не можем да решим какво да строим в собствения си дом значи този дом не е наш.Продадохте родината ни. Нямате насита. Сега искате и да ни превърнете в първа огнева линия срещу Русия. Какво око на бурята какви пет лева. Искат да ни направят маша. Искат да всеят раздор между два славянски народа.Запомнете не се гаси туй що не гасне. Ще ви дирим сметка за всичко.
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
11 и като се върне Боко от Турция ще каже. Аз ви спасих. Направих ви магистрали, докарах ви газ. :))) кво повече искате. Сега и ток ще ви направя.
5
19
 
6
 
! Отговори
малоумник, преди 9 години
бе ти не разбра ли, че финишира потока? апропо другари, Русия спечели Крим, но загуби Задунайската губерния. Това е моят анализ след последните дни. То се вижда и по мижавите резултати на проруските партии. Българина вече не обича русия! След рекета с газа и аеца тов е нормално! понятно?
4
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз се радвам, че спря. Не им трябват на руснаците такива смешници като нас. Ще си имат по-малко проблеми в бъдеще. Иначе да си говорим по ТВ то, по форумите ще има ли, няма ли да има, можем колкото си искаме.
3
33
 
5
 
! Отговори
opetkov преди 9 години
ЮП умре благодарение на *** Путин, анонимко. Понеже паметта ти е като на еднодневка, ще ти напомня кои бяха на власт, като спряха ненужния поток. Май беше БСП. Дори и да вършеше някаква работа за Централна Европа, ЮП беше абсолютно излишен за БГ, освен за шепа продажници и руски гъзоблизци.
2
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не драматизирайте нещата. може би е за добро
1
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Престанете да бъдете неблагодани, започнете да бъдете разумни и да мислите за доброто бъдеще на своите деца.