Здравната комисия пак не пусна дима в кръчмите

Депутатите отхвърлиха предложението на "Атака" за отпадането на забраната
91
Здравната комисия пак не пусна дима в кръчмите
Снимка: Reuters, архив

Опитът на "Атака" да премахне пълната забрана за пушене в заведенията, както и на открити обществени места, не мина в парламентарната комисия по здравеопазване.

Предложението на националистите в Закона за здравето предвиждаше да отпадне изцяло забраната за пушене на открито и да се въведе частична забрана в заведенията за консумация, като има т.нар. зали за пушачи.

Искането им беше подкрепено от 4 депутати – от „Атака“, ПФ и БСП, а против бяха 15.

Още по темата
Според „Атака“ поне 30 хиляди души са уволнени заради влизането на пълната забрана в сила и има спад в приходната част на бюджета от поне 300 милиона лева.

Здравното министерство, както и съсловните организации, се изказаха против отмяната на пълната забрана.

Според заместник-здравния министър д-р Ваньо Шарков опазването на здравето на нацията е основен приоритет на правителството, а забраната, от една страна, предпазва здравето на непушачите, а от друга, и пушачите пушат по-малко.

Цветозар Младенов от името на БЛС призова дори в рамките на ограничаването на пушенето да се направят и кампании, които да имат превантивен ефект и да обхващат и децата.

Председателят на комисията проф. Стоян Тонев смята, че трябва да има и финансова обвързаност при режима на пушене.

„В Швеция се пуши най-малко в света, ограниченията са по-малки, но цените са между 15-20 процента по-високи в помещенията за пушачи“, мотивира се той.

До 17 на сто най-много може да се ограничи пушенето, защото няма страна с по-малко пушачи, добави проф. Тонев.

Според Тунджер Кърджалиев от ДПС предложението на „Атака“ е немотивирано и ретроградно от гледна точка на глобалната тенденция за обществено инкриминиране на тютюнопушенето.

Десислава Атанасова от ГЕРБ призова да се засили контролът върху забраната, защото почти няма заведение, в което да не се пуши.

Джевдет Чакъров от ДПС пък настоя за силна превенция сред децата, защото около училищата се продават масово цигари.

Димитър Байрактаров от ПФ, който подкрепи промените, обяви, че когато беше въведена пълната забрана за пушене, бизнесът е претърпял огромни загуби, защото преди това е вложил хиляди левове в обособяването на специални помещения.

Забраната не решава проблемите, обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: нсзабранапушене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
неверник преди 9 години
Това виц ли е?Та в България има 3 милиона пушачи.Мисля,че няма как всички те да откажат пушенето.Или да не ходят по заведения.Това е поредният закон който и в заведенията вътре в парламента няма да се спазва,та камо ли извън парламента.По скоро заведенията би могло да обявят дали в тях се пуши или не и посетителите да си изберат-влизат или не.Поне така ще е по честно.
61
0
 
1
 
! Отговори
Lilyana преди 9 години
До Бай МуняСамо озлобени нещастници могат да пишат подобни коментари " Бай *** " - не пушачите са ви виновни , а живота ви ! Вместо да бълвате злини по различните блокове - по-добре отидете на психолог ! Аз 26 години живея в нормална и цивилизована държава при която в заведенията и на всички публични места се уважават и пушачи и непушачи ! България никога няма да стане нито нормална , нито цивилизована държава , за това и хората там са нещастни и злобни като вас .Желая ви всичко хубаво .
60
0
 
1
 
! Отговори
видинчанин преди 9 години
Ако ще и в затвора да вкарват във видинските заведения се пуши като за световното по пушене!Дотолкова е задимено,че ако се наведеш не виждаш пода!Контролът е мисия невъзможна в малък град дето всички се познават.И е логично,че собствениците реват за да се пуши.Като е задимено какъвто и буламач да ти сервират не можеш да го усетиш.На далавера са от пушенето!
59
0
 
1
 
! Отговори
petyo9 преди 9 години
Браво!!! И да засилят контрола и безмилостно да глобяват всеки нарушител! Че и ние да започнем да ходим по заведения. И ние сме хора.
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво!!!!!!!!!! Няма да ни тровят!!!!!!!!
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пуших 24 години нон стоп.Когато някой ми казваше ,че пушенето ми му пречи се тръшках,вряках ,кряках как ми се нарушават правата и как си е моя работа дали да пуша или не и какъв голям кеф е да си одимен до уши.От четири години слава Богу не пуша.Виждам колко дълбоко съм се заблуждавал в мнението за себе си и околните.С две ръце гласувам за забраната за пушене.Още веднъж благодаря ти Господи ,че се спасих от тая *** наркомания.
56
0
 
3
 
! Отговори
aaa преди 9 години
Eдна позитивна новина.
55
2
 
3
 
! Отговори
Бай Муня преди 9 години
До LilyanaСъщото важи и за теб, стой си в къщи и се опушвай колкото си искаш.Пушачите са страшно нагло и мизерно племе,фасове и миризливковци на тютюн колкото щеш по пътя.
54
5
 
3
 
! Отговори
Lilyana преди 9 години
До dsdasКато не ти харесва , стой си ти у дома, стилизирай се и си говори с неопушените си стени ! Не отваряй и прозорците да не ти влезе някой микроб .Само *** и недовелен от живота може да пише коментар като твоя ! Усмихни се , живота е хубав !
53
0
 
2
 
! Отговори
оо преди 9 години
Е то вече няма дим. Тая тетка на снимката да не я е опънала тая цигара заради превъзходния и вкус? Никотинчето, батенце. Има други варианти да си го доставиш в 2015та. И по-евтино. И около 1000 пъти по-безопасно. Цялата мярка е анахронистична, като цялата ни държавна уредба.
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименпа ти какво търсиш там , щом толкова не ти харесва. Да ти изредя ли десет заведения в района, в които не се пуши и можеш да идеш с лелите от блока да си пиете чайче. Или тия от sweet нещо лично не те кефят :D :D
51
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалко че почти никъде не го спазват и се пуши масово в заведения.Как искам гадните пушачи да ходят да мръзнат навън да пушат !
50
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде по заведения за хранене да не се пуши е ок, ама по баровете?! Че то там така или иначе не ходи почти никой, който не пуши, за бременни или за деца изобщо да не говорим - нали уж е забранено на под 18-годишните да излизат след 10 (ако изобщо това сред родителите псевдо моралисти някой го следи). Малко е глупава забраната за някои места, но така или иначе си се пуши, та всичко е ок. Едно-две уискита с цигарка си е друга работа.
49
2
 
2
 
! Отговори
dsdas преди 9 години
До LilyanaсЕди си дОма, Лилияно, изолирай се от обществото и си пуши цигарките......то бива зависимост, ама някои минавате границите на нормалното....
48
0
 
7
 
! Отговори
някой преди 9 години
Димът отдавна е в заведенията, има по 5 заведения в големите градове, в които не се пуши, а в малките градове се пуши навсякъде.
47
1
 
3
 
! Отговори
еуген д алберт преди 9 години
иска мой живот сам управлява сам живее.... не иска казва пуши умреш.... аз не казва яйдеш кренвиш умреш.... аз казва цигаре мацки виски
46
2
 
7
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Много мъдро го е казал стария бедуин.Кервана си върви,кучетата си лаят.Паля по една пура на ден и мразя евтините цигари.Чаша коняк,след вечеря,също не отказвам.
45
13
 
7
 
! Отговори
Lilyana преди 9 години
Това ли е проблема в БГ ?!!! Няма държава по света в която в заведенията да няма места за пушачи и непушачи . Дори в Канада , която е Зелена страна . Всеки избира дали да пуши или не . Но никога няма да оставя и стотинка някъде , ако ми кажат , че за да пуша трябва да изляза навън . Елементарно е и въпрос на избор - както и всичко останало в живота .
44
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде сега държавата да отиде в София, кв. Гео Милев, зала Фестивална, Sweet Bar&Grill и да започват да ги глобяват! От повече от година там се пуши. Заведението е към 1000кв.м. Явно са близки с всяка власт, щото са над закона.
43
5
 
8
 
! Отговори
иван преди 9 години
две умни неща направи тиквата - спирането на пушенето в заведенията и пешеходната зона по витошка. не съм му фен, но за тези неща има моята благоданост и признание..ш14813