Депутатите привикват шефове на ЕРП-тата заради сметките за ток

Още утре Делян Добрев свиква спешно заседание на енергийната комисия
155
Депутатите привикват шефове на ЕРП-тата заради сметките за ток
Снимка: Булфото, архив

Представители на трите електроразпределителни дружества ще бъдат изслушани на извънредно заседание на Комисията по енергетика в Народното събрание, която председателят й Делян Добрев от ГЕРБ свиква утре от 14.00 часа.

Още по темата
Повод за това е недоволството на част от абонатите на "Енерго - Про", които са получили две сметки за изразходвана електроенергия, като и двете са за по 20 дни. Срокът за плащането им обаче е един и същ, коментира Делян Добрев в Хасково.

Според него това донякъде прилича на ситуацията от края на 2012 г., когато много български граждани получиха сметки за 45-50 дни и наведнъж трябваше да плащат консумираната енергия за повече от месец.

Той добави, че още в началото на декември миналата година са предупредени и трите електроразпределителни дружества, че трябва да спазват законодателството и да отчитат период, не по-дълъг от 31 дни.

Утре ще поискаме от тях да ни представят конкретни данни за всички такива случаи. Имаме информация, че в района на Варна около 67 хиляди абонати са засегнати, но чуваме за такива случаи и сред абонатите на ЧЕЗ, отбеляза той.

Трябва да бъде ясно, че ще бъдем безкомпромисни в това отношение и няма да позволим да се повтарят ситуации, които са добре познати на всички, каза Делян Добрев.

Той не изключи вероятността санкциите за нарушаването на наредбите да бъдат многократно увеличени при обсъждането на промените в Закона за енергетиката между първо и второ четене.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика смята, че от "Енерго - Про" са проявили небрежност при отчитането на изразходваната от техни абонати електроенергия.

Според него не е била създадена необходимата организация, за да бъдат отчетени електромерите в 31-дневен срок.

По думите му дружествата трябва да инвестират в електромери с дистанционно отчитане, за да се спазва регламентираният срок.

Енергийният министър Теменужка Петкова вече увери, че правителството е в постоянна комуникация с електроразпределителните дружества и няма да допусне повторение на сценария отпреди две години, когато хиляди хора протестираха заради високите си сметки за ток, което в крайна сметка стана причина първият кабинет на Бойко Борисов да подаде оставка.

Контролните органи ще започнат проверки на технически измервателните уреди на „Енерго - Про”, а в зависимост от резултатите може да се стигне и до проверка на индивидуалните електромери на домакинствата, предупреди тя.

След това енергийното министерство ще провери и какво се случва с устройствата и на останалите ЕРП-та.

Проверката е заради съобщения за нередности в сметките на 5% от потребителите на „Енерго - Про”. Става въпрос за абонати, които са получили две фактури за периодите 23 ноември - 21 декември 2014 година и 22 декември 2014 година– 12 януари 2015 година, като е имало извънредно отчитане на 11 януари. С двете фактури се запазва изискването за отчет на най-много 31 дни.

Падежът за плащането и на двете фактури обаче настъпва до 10 февруари, което според Теменужка Петкова е проблем за абонатите.

Така периодът, за който ще се плаща, всъщност е 50 дни, а не 31 дни, посочи Петкова.

Тя допълни, че проверката на случая е станала по сигнал на абонат на компанията, който е посочил, че двете фактури са за обща стойност от близо 350 лева, което натоварва бюджета на домакинството, ако трябва да бъдат платени до 10 февруари.

От „Енерго - Про” обаче са гарантирали пред министъра, че срокът за плащане на втората фактура ще бъде удължен до 25 февруари.

Малък процент от сметките за ноември са за над 31 дни, твърдят ЕРП-тата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
7
 
! Отговори
Hiter преди 9 години
Аз викам си спретнем едно протестче, пред EVN защо пак има периоди по 40 дена и повече, ми направете 2-фактури какво е това безобразив?
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сметките не са високи заради периода на отчитане, а просто цената на тока е висока. Всички знаем кой я увеличи и чие беше Службенто правителство.Хайдте, стига най-после с тези евтини новера от Банкянски вечеринки.
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не се оплакаха, че не са получили възможност да си платят през Декември??? :))))
15
0
 
4
 
! Отговори
sante_dog преди 9 години
До 15 - да не си инкасатор в Енерго-Про?
14
2
 
4
 
! Отговори
тайгата преди 9 години
На фактурите имаме киловати - дневни и нощни, умножени по съответната цена, и получената сума. Какви са тези такси, показатели и тем подобни, начислени СЛЕД това?!----------------Падежът за плащането и на двете фактури обаче настъпва до 10 февруари, което според Теменужка Петкова е проблем за абонатите. ..."----------------Няма доп. такси - падежът е на една дата :)))Сега разбрали за какви абсурдни проблеми ни говорят хората, пак нещо скалъпено
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Електротехниците от ГРОБ казаха декемврийските сметки да са по-ниски от юлските. Точка.
12
1
 
9
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Ще пият по една ракия и това ще е.Народа по една студена вода.
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поздравявам Гошо от 5 еатаж от квартал Ливадите блок 13. послучай рождения му ден с Лепа Брена.А на здраве...ейййййй!
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що хората не се оплакаха, че не са получили фактурата в края на Декември, ами чак сега ... а?Москов ще ви каже какви сте!!!Искам да ги видя ей тея протестъри и да видя един от тях къде работи и как си върши работата, всичко ли е документирано, всичко в срок ли е, дребни нарушения има ли И ТОГАВА И ТОГАВА ще се замисля дали някой не го ощетява този човек. Ама като знам как се работи в милата ни родина ...
9
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Га не получихте фактурата за 30 дена в края на Декември не ревахте ...Това са *** хора, които се занимават с *** неща
8
2
 
5
 
! Отговори
дрон-чо преди 9 години
Ако ти е приятно да живееш в една енергийно зависима държава си е твоя грижа.Ние не искаме това. Щом ти xаресва да си про-западен отиди да си живееш там
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Привикват ги - на инструктаж, как да се реагира за предстоящите сметки.... и това ми го пишете в медиите - пълна скръб!
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Привиквали". Вземете и направете нещо, например намалете цената на тока. Стига глупости.
5
1
 
7
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Е сега ще извоюват някой друг ден, в който да съберем парите. Те това е грижа!
4
3
 
29
 
! Отговори
АА преди 9 години
Аз мисля, че е крайно време да дойдем и да ви запалим всичките и ерп-та и дкевр и мкевр и депутати и все народно събрание и всички *** в тая мизерна държава !!! Обаче имате голям късмет ! Българите сме *** и глупав народ и обичаме някой да ни командва и наранява и никога няма да се съберем достатъчно хора за да се направи това нещо. Бъдете спокойни драги ми другари, крадете си на спокойствие, ние имаме да ви дадем още много......
3
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дали ще платиш сега или след 2 седмици, какво променя не разбирам.Така и не разбрах оплакването какво е - че се начислява енергия, която не е ползвана ИЛИ СЕ НАЧИСЛЯВА енергия, която е ИЗРАЗХОДЕНА???Звучи ми като - когато яде кюфтетата цели не рева ...Защото някой е ползвал ток без да плаща и сега трябва да го плати и е недоволен.Това ли е или нещо не съм разбрал ...Защото всеки ден се крадат милиони и никой копче не каза
2
2
 
22
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Шефовете ще пристигнат с тежки куфарчета, ще си тръгнат с леки, а ние ще си платим големите сметки ;)
1
3
 
16
 
! Отговори
петър преди 9 години
Тия мошеници са отчели само веднъж електромерите но са разделили показанията на две фактури за да не бъдат санкциониран. На Добрев не му ли ясно или се прави на будала.