Абонати се спасиха от "токов удар" с две сметки накуп

Удължават с 15 дни падежа на втората, успокои министър Петкова
25 яну 2015 16:58,
71
Абонати се спасиха от "токов удар" с две сметки накуп
Снимка: Булфото, архив

Правителството е в постоянна комуникация с електроразпределителните дружества и няма да допусне повторение на сценария от преди две години, когато хиляди хора протестираха заради високите си сметки за ток. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод появили се оплаквания от потребители на „Енерго про“, които през този месец са получили по две фактури за използваната от тях електроенергия.

Петкова е поканила представителите на трите електроразпределителни дружества в страната на среща в енергийното министерство. Целта е да бъдат конкретно посочени и обсъдени проблемите в сектора, стана ясно от думите на министъра.

Контролните органи ще започнат и проверки на технически измервателните уреди на „Енерго Про”, а в зависимост от резултатите може да се стигне и до проверка на индивидуалните електромери на домакинствата, съобщи още Петкова.

След това енергийното министерство ще провери и какво се случва с устройствата и на останалите ЕРП-та.

Проверката е предизвикана от съобщения за нередности в сметките на 5% от потребителите на „Енерго Про”. Става въпрос за общо 67 хил. абонати, които са получили две фактури за периодите 23 ноември - 21 декември 2014 година и 22 декември 2014 година– 12 януари 2015 година, като е имало извънредно отчитане на 11 януари. С двете фактури се запазва изискването за отчет на най-много 31 дни.

Падежът за плащането и на двете фактури обаче настъпва до 10 февруари, което беше определено от Теменужка Петкова като "проблем за абонатите". От дружеството са гарантирали пред министъра, че срокът за плащане ще бъде удължен и са обяснили, че от техническа гледна точка не е имало как да бъде зададен по-късен срок за плащането на втората фактура от 10 февруари.

Малък процент от сметките за ноември са за над 31 дни, твърдят ЕРП-тата.

Така периодът, за който ще се плаща, всъщност е 50 дни, а не 31 дни, посочи Петкова. Тя допълни, че проверката на случая е станала по сигнал на абонат на компанията, който е посочил, че двете фактури са за обща стойност от близо 350 лева, което натоварва бюджета на домакинството, ако трябва да бъдат платени до 10 февруари.

„Това създава известни неудобства на българските домакинства”, категорична беше Петкова и затова тя ще следи какво се случва с този казус. По време на разговорите с "Енерго Про" от дружеството са уверили, че ще удължат срока за плащане на вторите фактури с 15 дни - до 25 февруари.

„Всички сме много чувствителни по отношение на зимните сметки за ток”, каза още енергийният министър и направи аналогия със случилото се в началото на 2013 година. Тя беше категорична че правителството няма да допусне това да се повтори и интересите на българските потребители ще бъдат защитени.

Припомняме, че в началото на 2013 година българските потребители получиха завишени сметки за електричество, за които проверката после показа, че са с удължен срок на отчитане. Протестите срещу големите суми във фактурите пък прераснаха в протести срещу правителството и доведоха до оставката на първия кабинет на Бойко Борисов.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: токТеменужка Петкова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Измамата започна!
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обърнете се към "спасителя" Бойко Методиев Борисов. Нали си го избрахте, сега скърцайте със зъби и Трайко да ви е името.
46
0
 
8
 
! Отговори
Бай Шано преди 9 години
Като ми спряха тока и отивам да видя, какво дължа и се оказа, че са 2 х10лв за ток (служебно защото не живея на адреса) и 2х30лв за да го включат , и три дни не идват да ме закачат , та добре че бяха рязнали жицата до електромера и не от стълба и се вързах..... това което никой не ми отговори е :с какво право са влезли в имота(къща с двор) и то без да съм там
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма какво да ни залъгва Теменужка, тя лъга тази сутрин колкото си иска. Видимо беше притеснена защото цялата далавера е под контрола на Борисов. Нали гласувахте за този спасител, сега не плачете и си плащайте ненормалния ток. Ега ти простия народ!
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разберете, Тиквата продължава със старите си номера. Трябва да се организираме за протисти!!! Не излезем ли сега гаврата и грабежа ще продължават. От правителството се правят, че не знаат но са в играта. Тиквата защо мълчи? Тези които избраха този *** нека сега плащат скъпия ток. Нама такъв *** народ!!
43
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На *** шарли кой ли му плаща тока???
42
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами нали гласувате за Герб бе умници. Трайте сега и си плащайте сметките за тока.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
to voina triabva te byntove .
40
2
 
11
 
! Отговори
Тиминушка играчката преди 9 години
До ОнзиНе искам бунтове! Искам пари за пластична операция! Млъкнете най-сетне.
39
9
 
18
 
! Отговори
Онзи преди 9 години
БСП са отрязани отвсякъде, уволняват хората им, ДПС *** на умряло, защото са изолирани тотално и те. Преди 2 години бяха в същото положение. Сметките във Варна се вдигнаха рязко, хората излазоха на протест срещу монополите и сметките, появиха се едни хора по тези протести и изведнъж протестите започнаха да стават срещу правителството и момчета с качулки, които едва ли някога са плащали ток да хвърлят камъни срещу полицаите.Да видим дали пак няма да стане така. Първата част е изпълнена.
38
3
 
16
 
! Отговори
Теминушка играчката преди 9 години
Ама аз съм само играчка в голяма игра. Некомпетентна съм, какво да правя, но ми трябват пари. Трябва да си правя пластични операции. Трябва да ви увеличавам сметките, защото трябва да има пари за нас, за Нас за НАС. Вие сте никакви. Вие сте матрял! Кои сте вие, впрочем? Ще плащате. Трябва и да си правя пластична операция, че доста съм увиснала. Плащайте!
37
2
 
19
 
! Отговори
играч преди 9 години
Защо не кажат на какво са подложени инкасаторите на дружествата, с цел да се спази 31 дневният срок на отчитане? Работа през почивните дни и почти всички официални празници, при всякакви атмосферни условия, без допълнително заплащане... За капак обикновения работник отнася гнева на хората и взима 550 лева, а тези по високите етажи слагат 10К лева в джоба и после средната заплата в ЕРП-тата била 2 бона.... Остави това, дори искат и тези пари да орежат, че и персонал да съкращават
36
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крадливи ***, нас въобще ни нямаше от преди Коледа, но сметката е по-висока от обикновено. Тези крадци трябва да си отидат от България час по-скоро.
35
2
 
26
 
! Отговори
Ха хаха преди 9 години
До ...Е сега вече знаеш защо спират ТЕЦ Варна...Неизбежни са нови бунтове, този път - до край, до пълно окосяване на миризливките теменужки
34
3
 
22
 
! Отговори
до 34 преди 9 години
Графа Невъзстановими разходи не може да има, защото я няма в никоя наредба за счетоводна отчетност на ДКЕВР и на НАП. Според Директива от 2009 на ЕС енергията се плаща само върху реално потребление. Затова такава графа няма в нормативните документи и не може да я има по закон. Ако случайно я има по български закон (в закон я няма, но ако са я ръгнали в някаква под-по-под-под законова наредбица), законът на ЕС е над националното законодателство и я уникожава. Т.е. е нищожна.
33
4
 
17
 
! Отговори
Ха ха ха ха преди 9 години
До ...ТЕЦ Варна е в състояние на спиране и извеждане от системата. За да ъпгрейднат мощностите на 5 и 6 блок на Козлодуй на 104% и да им прави министърката реновация ( срещу каква ли милионна комисионна), срещу която реновация и ъпгрейд пък протестират в ЕС. Иначе няма как да ги вместят тия ъпгрейди в енергийната система. Реновациите са много опасни - на руски блокове тип Чернобил. Но министърката чака яко да се облажи. Колко ли милиона ще вземе рушвет тази теменуга миризливка?
32
4
 
15
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До 20. ти пък много искаш, да разбереш кой колко краде. Ми никога няма да ти дадат тази информация. Нали ще цъфне цялата далавера. Ама ние сме си виновни, много се мълчи. айде никой да не плати тези сметки да видим какво ще правят. Ама наистина никой. Нещо което няма да стане защото има хора за които и 500лв на месец за ток са нищо работа и не им дреме. Затова сме на тоя хал, и затова ни работят, защото знаят че сме продажни *** и за нищо не сме единни.
31
3
 
36
 
! Отговори
Онзи преди 9 години
По някакъв начин, на електромера ми за 1 месец има почти 1100 кв дневна и нощна за периода 22.12.2014-22.01.2015 (аз съм го засякъл). Никога не сме имали такава консумация досега, а и месеца беше топъл... а и не сме живели там след 30.12. След Коледа апартамента беше празен, защото отидохме на вилата, и досега сме там.Осторията май се повтаря - пак отчетени киловати, дето е невъзможно да сме ги изразходвали, целия вход е така. Май пак някой иска да идва на власт.
30
0
 
15
 
! Отговори
Да четем и мислим преди 9 години
Четете блогът на Георги Котев Ядрена престъпност. Ще ви стане ясно всичко.
29
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Незнам, но аз ставам цветнокож. По на далавера е.