Калфин затяга режима за детските надбавки, спира парите на ръка

Те ще отиват за такси за забавачки, ако родителите злоупотребяват
Обновена: 26 яну 2015 14:04 | 26 яну 2015 10:07, Камелия Цветанова
53
Калфин затяга режима за детските надбавки, спира парите на ръка
Снимка: Булфото, архив

Ще има промени в Закона за детските помощи, които ще доведат до ограничения, за да се намалят злоупотребите, закани се вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин по Нова телевизия.

Още по темата
Причината за това е, че родители не харчат парите за детето, ами за себе си и според него начинът е да не се дават помощите на ръка, ами социалните работници да имат повече свобода при преценката си за какво да отидат средствата.

„Такива деца могат да получават такси в детските градини или дрехи и учебници. Трябва да се дадат повече условия на социалните работници да работят. Има смисъл в случаите, когато има съмнения, че тези средства не стигат до децата”, обясни Калфин.
 
По думите му законът ще се промени, особено в частта за ранно раждащите родители.

В момента непълнолетните родители получават детски за своите деца, а техните родители пък получават надбавки за тях, защото още не са навършили 18 години. Идеята е детските помощи, които са 35 лв. за първо дете и 50 лв. за второ дете, да отиват при децата, а не при техните родители.

Според него трябват да има по-сериозни мерки в тази насока, защото миналата година се е увеличил броят на изоставените деца в родилните домове.

„Те просто раждат децата и ги оставят. Въпросът е в превенцията – да не раждат като деца", поясни  Калфин.

Относно майките студентки, които получават 3000 лв. за раждане на дете и впоследствие се отписват от университета, социалният министър заяви, че се готвят промени в закона, които да променят тази лоша практика.

„Много хора го използват за бизнес. Майките записват един семестър, получават 2880 лв. помощ и повече не стъпват в университета. Това със сигурност ще го променим. Една от мерките е тази сума да се разпредели на три части”, коментира още вицепремиерът, пояснявайки, че е получил сигнали от ректори на различни висши учебни заведения.
 
Относно великденски добавки за хората с ниски доходи, социалният министър обяви, че при добро изпълнение на бюджета ще се види каква сума може да се отдели за тях.

По повод предложението за увеличаване на осигурителните вноски с 0,5% и острата реакция от страна на работодателите, Калфин пресметна, че на 1000 лева осигурителен доход утежнението ще е 3 лева на месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
10
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
Всички знаете, как би могъл да се разреши този проблем. Всичко друго е прах в очите. Относно , също, знаете как ще се разреши проблемът, въпроса е, че не може така. Хайде сега най-умните една крачка напред, о не те са в изгнание заради лошо водената политика. Благодаря на управляващите за всичко. Много Ви благодаря! #КОЙ? на всички.
20
0
 
34
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Мнение : За първо дете да се полагат детски за всички майки, без праг. За второ дете също, от там за повече деца само придобивки безплатна ясла и градина, учебници в училище и т. н. Може и да се обособи лазарети кедето да можеш да си оставиш детето на медицински грижи и да ходиш спокойно на работа, без да вземаш болничен и други социални придобивки но НЕ ПАРИ!
19
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърците изметоха Време е.В някои недолюбвани от либералното лоби в Брюксел среди , победата на Сириза се нарича "Европейска пролет " .В България ще е още зима - след 11 г Станишев в БСП , трябва години да минат , за да се разсеят метастазите с , които пося лявото в България .Освен , ако Жан не се навие да се върне в политиката , което засега е невероятно .
18
27
 
18
 
! Отговори
Републиканец преди 9 години
Долу Бойко !!!!!
17
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До читателТова е радикалното решение, иначе няма оправия!
16
1
 
39
 
! Отговори
Българин преди 9 години
До читателАбсолютно си прав, обаче досега ДПС беше власт, как да им ги спрат, нали това е законен начин работещите да издържат мангалята иначе няма гласуване за ДПС.
15
0
 
78
 
! Отговори
читател преди 9 години
Нещо странно има в статията и в много от коментарите.Нима не е ясно, че секс с непълнолетни е престъпление?За какви пари става дума, за поощряване?Как може да се поощрява секс и раждане на 12-13-14г.?
14
2
 
50
 
! Отговори
**** преди 9 години
Никакви надбавки на ръка,парите да се привеждат направо в детски градини и училища,за храна на децата,или за други нужди,само така ромите ще започнат да пращат децата си на училище и ще правят по едно две деца,а не както до сега фабрика за деца и получаването на детски.
13
6
 
43
 
! Отговори
Христаки преди 9 години
Абв-то засега най-добро впечатление ми правят от новото правителство.Най-умерени в изказа си и разумни предложения от тях произлизат.Дано тази тази странна коалиция да остиска достатъчно дълго ,че да се закрепи държавата,че и ние да се оттласнем нагоре.
12
0
 
39
 
! Отговори
реалистично преди 9 години
до калиняма нужда да се увеличава детското финансиране, има нужда да се намалят данъците върху доходите на работещите родители. Обаче пак ще заплаче бай *** и няма да гласува на изборите, понеже не са му защитили правото да получава пари за нищо.
11
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека детските надбавки да са обвързани със средно образование, родители, които нямат такова, да не получават никакви помощи и не хулете майките студентки, нека си взимат парите, а не тези, които не са стъпвали в училище да се издържат цял живот от помощи.
10
2
 
28
 
! Отговори
Себайтин Ебатин преди 9 години
Ауууууу, расист!!! Къде е агент Павел да се пени сега???
9
1
 
20
 
! Отговори
кали преди 9 години
Ние сме изцяло ограбени от държавни политици и тем подобни !!! Истинска корупция и мафия !!!
8
1
 
32
 
! Отговори
реалистично преди 9 години
до 4Приятелю, с кучетата могат да се справят много лесно, ама няма да падат кинти. Да не са луди сами да си отрежат клона И с всичко е така, важното е да текат пари към техните джобове, а не да се решават проблемите. Нищо повече.Ама май вече да започват да схващат, че бай *** деца ражда, ама данъци не плаща и парите към джобовете им ще секнат след 10-тина годинки.
7
6
 
2
 
! Отговори
кали преди 9 години
По този повод твърдя че трябва да има големи промени относно държавните нормативи !!! Детското финансиране трябва да се увеличи и то доста сериозно !!! Това важи и за другите държавни отрасли !!!
6
1
 
100
 
! Отговори
Bit преди 9 години
A, г-н Министър, насочете вниманието си върху проблема с ония дет не могат да пишат, пък раждат по 18 деца и реално точат бюджета, а не са внесли и лев през живота си!!! Много моля!!!! Това първо. После по другите точки.
5
6
 
39
 
! Отговори
десен сектор преди 9 години
добра идея,ще има подкрепа от доста партий,без ДПС и БСП разбирасе
4
42
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а защо майките студентки трябва изобщо да получават пари. нека си завършат, пък после да раждат
3
2
 
47
 
! Отговори
Коки преди 9 години
засега звучи добре - дано се случи по-бързо ...
2
3
 
66
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Не давайте пари на ръка ! Нека държавата да дава учебници, облекло и помагала за децата, за да не могат родителите да ги харчат.