Управляващите поставиха образованието в полето на печалбарството

БСП против промените в закона, които НС прие на първо четене
36
Управляващите поставиха образованието в полето на печалбарството
Снимка: Булфото, архив

БСП отново се обяви против Закона за предучилищното и училищното образование, предложен от ГЕРБ, според който държавата ще отпуска пари и за частните училища. Въпреки критиките на левицата вчера проектозаконът беше приет от парламента на първо четене.
 
От името на БСП обаче днес депутатът Валери Жаблянов призова народните представители от всички парламентарни партии да подкрепят предложения за промени, които да отменят държавното финансиране за частните училища.

„Превръщането на образованието в реален и действителен приоритет става чрез увеличаване на бюджетните средства, а не чрез кухи законодателни постановки”, коментира той.

Според левицата законът, приет вчера, е поставил образованието не в полето на качеството, а в полето на печалбарството.

„Десницата не се съобрази с исканията на широки обществени слоеве и на професионалните среди за истинска дискусия върху проблемите на днешното образование в България. Внесе проект на закон, който няма нищо общо с интересите на българското общество, а обслужва конкретни корпоративни интереси и идеологически клишета”, заяви Жаблянов.

Той припомни, че от ляво са предложили законопроект, който гарантира, че държавното финансиране е само за държавните и общински училища, като по този начин се слага бариера пред тенденцията на задълбочаване на неравенството и несправедливостта в българското общество.

„Това не беше чуто, напротив, десницата, управляващите партии заложиха на обратното, те настояват неравенството в обществото да се пренесе между децата”, каза още социалистът.

Валери Жаблянов представи предложенията на левицата за запазване на системата на народната просвета, в която са включени ресурсните центрове и образователните центрове за децата като неизменна част от тази система.

„Ние сме за социализиращо образование, а не за надомно обучение от преди епохата на Възраждането, което ни беше представено като образование от бъдещето. Ние сме за съчетаване на специализираното и общото образование и за задължително средно образование като стандарт за развитие на българската нация, а не за понижаване на образователното ниво на нацията, с което ще се надяваме да влезем в следващото столетие”, каза още Жаблянов.

Той допълни, че от БСП искат да има един учебник за всеки учебен предмет по една причина, че когато българските деца са учили по един учебник по един учебен предмет, са знаели повече, отколкото знаят днес с безброй учебници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
8
 
! Отговори
Иван преди 9 години
До ИванОбразованието не е бизнес, там не трябва да очакваш печалба във вида, в който я има в бизнеса. Когато разберем това, тогава може и да почнем да се оправяме. Заради това "парите следват ученика" сега училищата търпят всякакви ла...ца и не ги изхвърлят от училишще. А за дисциплина изобщо да не говорим.
25
2
 
5
 
! Отговори
11 преди 9 години
До АнонименЗащо тогава всички да не получават детски ?
24
0
 
6
 
! Отговори
Иван преди 9 години
До АнонименНе всичко е пари в този живот.
23
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Парите трябва да вървят с детето, защото то е дете на България и родителите му са данъкоплатци в България.
22
3
 
9
 
! Отговори
123 преди 9 години
До vladyТова за конкуренциата добре, но аз пак питам - при този модел къде е разликата между държавно и частно училище? И в двата случая държавата плаща базисен пакет, а след това за всичко останало родителите плащат.
21
1
 
9
 
! Отговори
123 преди 9 години
До ХДържавата ви дава пълното право да запишете детето си там, където то може да влезе след изпити - говоря за след 7, а за някои училища - и след 5 клас. Ако си мислите, че в частните училища детето ви ще получи по-добро образование - много грешите. Изключение правят само няколко такива, главно в София. Имам близка, чието дете завърши Частната английска гимназия в Бургас с отличен 6 и не може да стъпи на малкия пръст на племенницата ми от държавната Математическа с успех 5.98.
20
5
 
7
 
! Отговори
Х преди 9 години
До 123:Да, с данъците на всички нас, държавата ни "дава право" да запишем детето си, без право да търсим по-добро и по-качествено образование. В крайна сметка в голямата си част това, което получаваме не заслужава отделяните средства, което пък означава, че моделът е неработещ и потъват едни пари в едни училища, където децата ни потъват.
19
2
 
11
 
! Отговори
123 преди 9 години
До vlady Кой ще дава парите зад тези ваучери? И каква ще е разликата мужду частно и държавно училище щом и в двата случая допълнителните занимания са платени? Абе вие мислите ли преди да пишете?
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vladyОсигурява се, ако парите не отидат за частните училища в големите градове, аман от пристрастни мнения от хора дето не са патили, а си гледат печалбарството. Я *** в родопите дето бърза помощ няма, камо ли медицински център!
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само не говорете за качество в частните училища. Да има и добри частни училища, но много скъпи. Обаче почти всички частни училища бутат плащащите да изкласят, а дисциплината е под всякаква критика!
16
0
 
12
 
! Отговори
123 преди 9 години
Като си спомня от колко години Игнатов и сие драпат за държавно финансиране на частните училища се питам - Кои са собствениците на тези училища? Напр. БСУ преди няколко години си направи частна гимназия. Като гледам как НБУ имат разни договори с частни гимназии за прием на техни ученици чак лошо ми става какво се готви за образованието в България
15
8
 
1
 
! Отговори
Родител преди 9 години
До vladyТочно така.По този начин всеки родител може да избира най-доброто за своето дете, като по този начин ще се повиши конкуренцията и качеството, което ще се предлага, и в държавните, и в частните учебни заведения. Всички имаме интерес от това.
14
5
 
4
 
! Отговори
123 преди 9 години
До лалеА за детските градини нещата стоят по друг начин. В някои градове не достигат места. Затова след като си кандидатствал за детска градина и не са те приели в нито една в твоя град държавата може да плаща на частната градина съответната такса, която дава за държавната. Но-о-о, училища в България колкото искаш.
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Герберастите ще направят с образованието същото, което стана и със здравеопазването - вече има повече болници от преди, но са частни и концентрирани в София и големите градове, а в провинцията и малките градчета затвориха болниците. А хората, хората кучета ги яли!От къде се пръкнахте такива бе за 30 сребърника и майка си ще продадете!
12
1
 
16
 
! Отговори
123 преди 9 години
До лалеСега, лале ли си, зюмбюл ли си, чети внимателно. С данъците на всички нас държавата осигурява държавни училища от 1 до 12 клас за всички деца с България. Всеки един родител има право и възможност да запише детето си в държавно училище. Ако на "бизнесмена" Х му се иска неговото отроче да учи в частно училище за да не се смесва с "простолюдието" да бъде така добър да си плаща сам.
11
3
 
15
 
! Отговори
няма такава държава преди 9 години
богатите ще стават още по-богати, а бедните - още по-бедни. гарантирано от ГРОБ.ПП АКО УТРЕ МИ СКИМНЕ ДА СИ ОТВОРЯ ФРИЗЬОРСКИ САЛОН, ДЪРЖАВАТА ЩЕ БЪДЕ ЛИ ТАКА ДОБРА ДА МЕ ФИНАНСИРА СЪС ЗАПЛАТИТЕ НА ФРИЗЬОРКИТЕ МИ?
10
1
 
9
 
! Отговори
ех, блазе му преди 9 години
на собственика на Езиковия лицей в Горна Баня, дето се учат децата на богатите и известните. Ще му отпадне перото със заплатите на даскалята и при такса 1500 лева на месец от дете, смятайте какви пари ще нагуши!
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето защо ще пратя дедето си да учи в чужбина и да забрави български ...дори и буквата Б!
8
1
 
30
 
! Отговори
Учител преди 9 години
Работя в общинска детска градина. В нея караме родителите да носят вода за децата си, санитарни материали и да си закупуват също така учебните материали. Защото Общината няма пари. Та питам аз депутатите - Защо вместо да отпуснете пари на държавните детски градини за материали и консумативи, вие ще отпуската пари за заплатите на колежките учителки в частните заведения? На какво прилича това? На мен ми прилича на геноцид за бедните българи...
7
12
 
5
 
! Отговори
лале преди 9 години
До АнонименМного ми е интересно как си мислиш че богатите са им малки данъците.Нали ако аз имам приход 10 хил. лв за година плащам 10% в/у тези 10 хил. ,а един богат ако има доход 1 млн. лв плаща доход съответно върху този 1 млн.,т.е той плаща повече данъци на държавата ,а ако си прати детето в частно у-ще не получава нищо в замяна-значи той плаща за да може да учи моето дете(което е в държавно у-ще),а неговото дете не се възползва от тези данъци.