Готвим хуманитарна помощ за сънародниците ни в Украйна

Властите улесняват издаването на визи за етнически българи
Обновена: 10 фев 2015 16:57 | 10 фев 2015 15:34, Камелия Цветанова
121
Готвим хуманитарна помощ за сънародниците ни в Украйна
Снимка: БТА

Министерството на външните работи подготвя решение за предоставяне на хуманитарна помощ за етническите българи в Украйна, като формата и начинът за предоставянето й са процес на уточняване. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Още по темата
В същото време МВнР вече е изпратило указания до Посолството в Киев и Генералното консулство в Одеса да улеснят издаването на визи за нашите сънародници от района на военните действия, уточниха оттам.

Правителството следи с особено внимание информациите за напрежение сред представители на малцинствата в Украйна, включително сред българското национално малцинство, във връзка с нарастващия брой мобилизирани в рамките на провежданата четвърта вълна на мобилизация в страната.

В прессъобщението се посочва, че кабинетът е в  постоянен контакт с българските дипломатически представителства в Украйна – посолството в Киев и Генералното консулство в Одеса, както и с украинските власти, за изясняване на случващото се.

Правителството разчита, че властите в Украйна няма да допуснат нарушаване на принципа на пропорционалност при определяне на броя на подлежащите на мобилизацията в местата с компактно българско население и ще предприемат необходимите действия за предотвратяване на напрежението в районите с българско или друго малцинство.

Позицията на българската страна е заявена категорично пред украинския посланик в София. Въпросът ще бъде поставен пред украинската страна и по време на предстоящото посещение на министъра на външните работи на Украйна Климкин в България, уверяват от правителствената пресслужба.

Преодоляването на всички негативни последици от продължаващия конфликт в Украйна е възможно единствено при постигането на траен мир по пътя на диалога. България последователно подкрепя засилената международна активност, включително посещението на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в Киев и Москва, с основна цел съгласуване на мерки за прилагане на Минските споразумения. Надяваме се на положителен резултат в тази посока от предстоящата в сряда среща в Минск на Тристранната контактна група, пише в прессъобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Помощ трябва да има и за Източна Украйна
93
3
 
1
 
! Отговори
читател преди 9 години
Какво общо имаме се тези които една сричат на български, и селата им са пълни със статуи на Ленин и Сталин? А в църквите може да видите икони на св. Сталин!
92
5
 
5
 
! Отговори
www преди 9 години
Българите са най-простият народ на земята, добре чe са на изчезване.
91
0
 
1
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
"Основите" унило опъва назад, губейки по пътищата няколко товарни автомобили, и, съдейки по забързаното определен брой бойни "пидоргов". До вечерта всичко утихна...shurigin.livejournal/597916.html
90
2
 
1
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Вчера от близко разстояние наблюдлал "стратегическо настъпление" срок на годност "Основите" на Новоазовск. Центъра е знатная "перемога"! Вече цели ШЕСТ часа под руковоством пастор - воителя pan Турчинова героичный полк штурмовал четири празни села в неутралната зона при пълно удивление както на жителите, така и гледат на всичко това с господарите висоти, ополченцами. Когато най-накрая, на удивление премина, и бе заменен от бойните страст, "перемога" залышилась законни звиздюлями. Започва да работи за "градушка", оживяха на батерията гаубици, излезе на челна резерви, и "Основите" унило опъва на
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
triabva da im se pomogne ,koito jelae da se zaseli v bg.vlastite da ne spat i da slygyvat na amerika da gledat interesa na balgaria i naroda ne da misliat samo za sebe si.che i do tiah moje da opre.
88
4
 
4
 
! Отговори
Григор преди 9 години
За съжеление Българите в Украйна ги е страх да се назоват българи ,Преди комунистите са ги тепали сега фашистите ....
87
0
 
6
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
Пак навреме се сетихме да помогнем на етническите българи в Украйна...
86
4
 
3
 
! Отговори
РЕалист преди 9 години
До Братята от Украйна; Ако няма в града ви война и никой не ви заплашва си стойте у дома тук средната заплата е 200Е ток за месец на една къща 100Е.В София заплатите са по високи но има наем от 150-200Е на месец и транспортни разходи 50 Е.Ако имате възможност да изкарате по бързо Бг паспорт вадете и веднага към Германия или коя да е ЕС държава.
85
3
 
4
 
! Отговори
Соте преди 9 години
Добре ще е за България да дойдат малко Украинци тук,те повечето ще са средна класа и по заможни защото никой беден няма да тръгне да става бездомник по Бг интернати,а всеки с парички би искал да си има ЕЦ паспорт и хоп в Германия.
84
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До атакист - Аз съм готов да приема цяло семейство българи!ми приеми ве! Вземи от тук. Колко крайно нуждаещи се има само.Или само сам си правиш вятър
83
2
 
3
 
! Отговори
Ачко преди 9 години
ПрЕатели в Украйна -там където няма военни действия ,стандарта е по висок от тук ,не подвеждайте хората да си оставят дома и да дойдат тук на мизерията.Има такива които са дошли тук ,но за Европейски паспорт само .Повярвайте ми в Одеса съм бил нищо общо с БГ.....
82
3
 
2
 
! Отговори
Дядо с Кабелна преди 9 години
Хуманитарната помощ ще отиде в западна Украйна.Там където не се водят военни действия и няма нужда от такава ,а от пари и оръжие ,а не от мухлясъл боб и 30 годишно русенско варено.България нама как да прати помощ в източна Украйна,без координация с Русия.Темата е много деликатна и не е за нащите псевдо политици -пополистически клуони.
81
3
 
3
 
! Отговори
Искрен преди 9 години
За кой ли път наще не са в час.Там където се водят военни деъствия хората нямат достъп до посолствата.Жител на Донецк няма как да стигне до Киев или Одеса.Добре даваме им визи и после какво?Хората ще си помислят че сме им осигурили мястото тук,след като тече такава "кампания".Ще ги настаним при Сирийците ли ?Повечето Млади Българи в Украйна не говорят Български (100 думи макс).Кой ще определя кой е Българин ?По добре е да не подвеждаме хората да си оставят дома и да идват тук да мизерстват..
80
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен - с безплатните жилищааре, по-кротко с ентусиазЪма. На нашите хора тук им прибраха парите преди повече от половин век за "лихвоточки" и така нито им предоставиха жилища, нито им върнаха парите, а как кретат сега. Къде си се засилил.Трябва да окажем помощ, но чак пък толкова изсилване.
79
1
 
4
 
! Отговори
бял циганин преди 9 години
Инджев,ти си голям коч! Колко ти плащат американците,дупевавец?
78
2
 
12
 
! Отговори
Български паспорт преди 9 години
Безплатни визи ли...Дайте български паспорти на хората и то веднага! В рамките на 1 месец 500 хил. трябва да са получили паспорти и да могат да напуснат украйна когато пожелаят! Например, когато от хунтата отидат да събират мъже в "доброволен" запас...
77
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мисля ,че българския народ трябва да ги подкрепим.Да направим протест пред парламента и посолството на Украйна.България да им предостави безплатни жилища и нужните помощи за живот,докато си намерят работа.
76
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По добре да приберем тези хора тук отколкото сирийците.
75
3
 
2
 
! Отговори
tyr4in преди 9 години
shtom sa balgari daite im vsi4ko i po ednin milon leva im daite pak i zenite si im daite