Съдбата на новия заем остава висяща, спорът продължава утре

В момента вървят пазарлъци с цели групи за подкрепа, недоволства БСП
Обновена: 18 фев 2015 17:29 | 18 фев 2015 14:30, Камелия Цветанова
157
Съдбата на новия заем остава висяща, спорът продължава утре
Снимка: архив, Булфото

Въпреки совалките на финансовия министър Владислав Горанов в парламента тази сутрин в крайна сметка не се стигна до гласуване на ратификацията на предложения договор с четири международни банки за посредничество при поемането на 16 млрд. лв. външен дълг в периода 2015-2017 г.

Оказа се, че времето на депутатите днес не стигна и ще продължат с обсъждането утре, защото мнозинството не прие искането на лидера на БСП Михаил Миков парламентът да си удължи времето до приемането или отхвърлянето на договора.

„В момента вървят пазарлъци с цели групи за подкрепа“, коментира той, след като от ПФ поискаха половин час почивка, време през което говориха с Горанов.

Още по темата
Както заяви по-рано лидерът на АБВ Георги Първанов, депутатите от партията се обявиха против заема.

„Този договор е поет без знанието на обществото и на коалиционните партньори и без санкция от парламента, което е недопустимо“, заяви Кирил Цочев от АБВ.

Според него трябва да се направи нов конкурс за банките, които ще са обслужващи, и размерът на заема да е само сумата от стари дългове, които се нуждаят от рефинансиране.

Лидерът на ДСБ, част от РБ, Радан Кънев пък обвини опозицията, че манипулира хората.

„В продължение на цяла седмица слушаме една натрапчива лъжа за нов дълг. Няма нов дълг и не гласуваме нов дълг, не обсъждаме нов дълг. Нов дълг можем да обсъждаме, когато обсъждаме бюджета за догодина или актуализация за 2015 г., което обаче няма да се случи, защото България има стабилно управление. Ще изстискваме финансовия министър като мокър парцал, защото за следващата година ще искаме по-малък дефицит“, отсече той.

Според него атаката от опозицията е била силна, но и очаквана.

„Всяка опозиция би атакувала. И ние, ако бяхме опозиция, щяхме да атакуваме дори по-силно и по-грамотно от вас“, посочи той.

По думите му РБ ще спечели политически дивиденти, като се включи „в хора на лъжците“, но от другата страна стои отговорното поведение.

Независимият депутат Велизар Енчев, който се отцепи от ПФ, също обвини финансовия министър, че се опитва да купи бившите му съпартийци.

„В момента тече покупко-продажба на парламентарни групи и това е срам за българския парламентаризъм“, отсече той, което провокира Валентин Касабов от ПФ да му припомни от коя партия е бил избран.

„Енчев ефенди, от коя партия влязохте Вие, че сега се опитвате тук да морализирате, ако сега се кандидатирате, и три куци бабички нямаше да съберете, хубаво е, че признахте, че принадлежите на ДПС“, каза му Касабов, след като Енчев призова ДПС да не гласува за заема.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ все за консесус,говорят,но само когато вече опре до гласуване.Иначе решенията искат сами да си ги вземат и забравят,че са коалиция.
43
1
 
18
 
! Отговори
detelina преди 9 години
Аз, да попитам -какво стана с парите на прехода, за парите на няколко българина в Швейцария, нали Дянков много се биеше в гърдите!? Къде са парите!? Нищо не се е променило за 25 години, напротив живота ни става все по-лош!Върнаха народа 100 години на зад.Пенсиите ниски, заплатите и те, миьерни детски,а за здравеопазването-нямам думи!Политиците сами теглят пари , ама ние ги плащаме.ЕЙ, ТАЯ ДЪРЖАВА НЕ СЛУЧИ, НИТО НА ПОЛИТИЦИ, НИТО, НА ПРЕСТЪПНИЦИ!
42
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде, разтурай седенката, че само като слушам и чета за такъв борч ми се изправят ушите.
41
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Незабавна оставка на Горанов и Стоянова. Недемократично, нагло поведение, изтеглени вечерни заседания, спешни сбирки и натиск, натиск.
40
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мда просто ще ги купят както преди... 16 милирда лева по 10% са по 1,6 милирда на година само лихви... има достатъчно да изкупи много дупетати... После внуците на внуците на простия материал ще го плащат, ако въобще има такива.
39
2
 
18
 
! Отговори
уйо преди 9 години
Тия гербаджийски тикви са уникални индивиди, събрани от къде ли не само бройка да има, затворника им говори от трибуната на парламента, Бъчварова мига и фъфли като се опитва да каже нещо, Горанов- заема е за да има стабилна политическа подкрепа, след като хапна в Макдоналдс Лилето Павлова санира 300 блока и така ще реши проблема със скъпия ток. Всички българи ще плащат кредит от 1 милярда за да се санират няколко блока....кражбата на Герб е същата като на *** ошушкали стар изоставен завод.
38
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе в това ГЕРБ има ли нещо друго освен тикви и калинки ?
37
1
 
15
 
! Отговори
боико борисоф преди 9 години
До всички мои симпатизанти.Тоя заем ми требЕ понеже сабирам сериини номера на банннкноти,като саберЕЕм целата коЛекциа че ви дам и на вас.Ваш Боико
36
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бъчварова: Как да управляваме, ако нямаме пари Ще управлявате, както са го написали колегите по-горе, в коментарите си. С реформи, със събиране на мита, данъци и акцизи. Ако не можете, дим...дим, да ви няма. Не ни губете времето!
35
1
 
16
 
! Отговори
Admirator преди 9 години
ЕВАЛА Бойко, с ръка на сърцето мога да кажа, че те АДМИРИРАМ!Как я тая държава ти никой друг не може! Хем ни го буташ, хем ни убеждаваш че така е правилно. Най-бедните, най-мизерните, НО ПЪК НАЙ-СТАБИЛНИ!Браво на теб! Признавам те.
34
0
 
16
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
Тия си разиграват милиарди както аз разигравам кинти.С чужди пари помен правят.Да му мислят децата и внуците ни.Че ние наследихме 12 милиарда долара дълг от бай Тошо и още не можем да се оправим.
33
0
 
19
 
! Отговори
бостан преди 9 години
"Попитана дали е възможно ГЕРБ и Реформаторският блок да потърсят подкрепа от ДПС за ратификацията на заема, вицепремиерът заяви, че правителството разчита на съвестта на всеки един от депутатите и дали искат да подкрепят предложението. " Т.е. - "Да"
32
0
 
16
 
! Отговори
Безучастен преди 9 години
Ами да ги вземат от тия, които гласуваха за Гърбавите. Те се съучастници в обира на България...
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези глупави реклами са ви края, днесбг!!!
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Со паре и я ке бидем воевода
29
0
 
11
 
! Отговори
Долар ФЕДов преди 9 години
Съдбата на новия заем не е висяща! Само обсъждането на сцената под формата на спор ще продължи утре...
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ама г-жо Бъчварова, кой е казал, че за да управляваш трябва да харчиш?!? Управлявайте без да харчите и без да гласувате тихомълком по 5 закона на ден, които удрят директно малки, средни и големи предприятия с цел да ги фалирате и да им прехвърлите активите на 10. Вие се оляхте до сега - борсата се срути, опитвате се да смачкате пенсионните фондове, НЕ разследвате КТБ, нищо не правите със съдебната реформа... какво правите бе, опитвате се тотално да затриете държавата и да поставите населението под робство на КОЙ ли, за какво ги правите тия простотии?
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
-Като нямате пари трябва да се предприемат някои мерки! Първо: Намаляване на заплатите на правителството и депутатите. Второ: Намаляване заплатите на държавните служители и премахване привилегиите им! Трето: Увеличаване годините за пенсиониране на служителите от полицията (милицията) и БА! , съпроводено с намаляване на заплатите! Четвърто: Намаляване броят на депутатите в НС! Направете това, пък после ще видим как да спестим още пари?
26
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фундаментален гаф, изобличаващ същността на това правителство. Няма да се търси генериране на национален продукт и национален капитал, а ще се похарчи бъдещето на идните поколения. Бездарни, крадливи и лицемерни негодяи.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали плоският данък е 10% и от него влизат в хазната 12-14 милярда ?! Е значи белите пари които остават в мутрите са 108-126 милярда ? всяка година! Ами като прибавим и тия като Хр. Бисеров и контрабандата още 30 %! Пари има ама са само в мутрите в парламента! Окрадоха всичко, сега искат да задлъжнеем като Гърция, за да ни изкупят и мините и пристанищата със същите пари с които ще задлъжнее държавата и които те сами днес ще си разпределят!