Договорът за дълга не ни обвързва финансово

Опозицията внушава, че в момента се поема дълг, заяви Горанов
21 фев 2015 13:48,
140
Договорът за дълга не ни обвързва финансово
Снимка: Булфото, архив

Когато се говори за поемането на нов дълг, трябва да се има предвид, че става дума за дългосрочно наемане на консултанти. Договорът за посредничество, сключен с четири банки, по никакъв начин не обвързва нито правно, нито финансово българската държава и не предрешава дали ще се взима. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в предаването „Седмицата“ по Дарик Радио.

"Пропагандната машина на опозицията почти успя да внуши, че в момента се поема дълг. Лошото е, че материята е относително сложна технически. Голяма част, дори от колегите от ГЕРБ, не могат да разберат, че не говорим за поемане на дълг. Тук говорим за дългосрочно наемане на консултанти. Това е международен договор, който по силата на Конституцията трябва да бъде ратифициран”, коментира той.

Последствие в Законите за държавния бюджет ще се залагат какви да бъдат размерите на емисиите, които ще се пласират в следващите три години.

"Годишният лимит за дълга, така е и по закона за държавния дълг, се определя ежегодно с годишния държавен бюджет. Това, което обяснявах дълго, е, че всъщност нищо не е предрешено. Трябва да сме наясно, че този договор по никакъв начин не обвързва нито правно, нито финансово българската държава и не предрешава дали ще се взима”, обясни министър Горанов.

"Договорените с посредниците такси, които ще се плащат, са в пъти по-ниски, в сравнение с таксите, които мои предшественици са плащали, а това лесно може да се провери. Те ще се плащат само ако се вземе и до размера на взетия кредит. Те са пропорционални на размера на емисията“, продължи той.

Министърът допълни, че ратификацията на договорите за агентство е необходима и за набирането на ресурс за предстоящото изплащане през май на 6-месечния мостови кредит от края на 2014 г., изтеглен и предоставен на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

"Аз предполагам, че още в сряда ще имаме окончателно гласуване по ратификацията, за да може съвместно с БНБ и банките посредници да се направи т.нар. роуд-шоу”, каза Горанов и добави, че очаква благоприятни ценови равнища заради състоянието на пазарите.

„Целта на дългосрочното планиране беше да покаже, че българското правителство има стратегия и инструментариум, с които да финансира големите обеми падежиращ в следващите три години дълг и дефицитите, които не са предопределени, но са посочени в тригодишната бюджетна прогноза“, обясни Владислав Горанов, цитиран от пресслужбата на Министерството на финансите (МФ).

„Обикновено когато говорим за бюджет, досега лековато се пропуска темата за дефицита, който се одобрява с годишния закон за бюджета. Когато се води дебат за бюджета по повод на неговото приемане, думата „дефицит“ рядко се споменава от политиците. За тях е по-интересно какви разходи и за какво ще направим“, заяви още финансовият министър във връзка с това, че част от планираните средства от международните емисии ще послужат за попълване недостига в бюджета.

Горанов обясни, че 6 млрд. евро от планирания 8 млрд. евро дълг до 2017 г. ще послужат изцяло за рефинансиране на стари задължения, а останалите 2 млрд. евро – за попълване дупката във финансовия план.

Припомняме, че в периода от 2015 г. до 2017 г. МФ предвижда дефицитът да бъде 3,321 млрд. евро, а сумата на погашенията и дефицитът е 9,315 мрлд. евро. Така разликата от 1,3 млрд. евро в бюджетния дефицит ще се компенсира по друг начин, отговори Горанов на въпрос защо не се предвижда по-голяма сума на емисията, за да се премахне изцяло дефицитът.

„Спекулациите, че взетото от правителството може да бъде изхарчено с лека ръка, е тежко невярно“, отсече Горанов. „Всеки лев разход на българския бюджет е в рамките на одобреното с годишния закон.“

Министърът на финансите обърна внимание, че предишните финансови министри не са допускали заявки на българските търговски банки да купуват български еврооблигации на външни пазари.

„Това се е правило от съображение да се съхрани ликвидността в българския пазар, за да могат впоследствие да го използват за вътрешни емисии и не са допускали българските инвеститори до тези инструменти. Аз имам намерение да ги допусна“, коментира той.

Горанов посочи, че еврооблигациите са много интересен и изключително ликвиден и удобен инструмент, защото някои собственици при определени условия могат да ги използват например като залог пред ЕЦБ.

„Неслучайно и сега 60-70% от старите ни емисии се държат от български инвеститори, които обаче са ги придобили на вторичен пазар“, подчерта финансовият министър.

По отношение на разразилата се политическа дискусия, Горанов е на мнение, че опозицията няма как да подкрепя управляващите. Министърът добави, че е комуникирал поемането на дълг и с опозицията, но не пред камерите – „т.е. не е било като да не знаят предварително“, подчерта той.

По време на разговорите министър Горанов е потърсил най-високото партийно ниво и лидерите на опозиционните партии са изпратили свои представители.

„Участието и подкрепата на едно правителство не може да търси само позитиви и ние не се притесняваме да взимаме непопулярни решения, защото само с популизъм и хубави новини не може да се управлява държавата“, допълни още министърът на финансите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: дългВладислав Горанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
1
 
! Отговори
extremist преди 9 години
Днес ще пусна обява: "ТЪРСЯ НЯОЙ ДА МИ ДАДЕ 80 000 БОНА БЕЗ ДА ГИ ВРЪЩАМ"ПОНЕ ЕДИН *** МОЖЕ ДА СЕ ОБАДИ ПРИМЕРНО НЯКОЯ ЕВРОПЕЙСКА БАНКА
107
0
 
1
 
! Отговори
chep преди 9 години
Goranov, kredit za bg narod mojete da vzemate samo sled dopitvane do suverena bg narod. informiraite personalno s pisma po bg post bg narod za kakvo vi e kredit, s kolko % lihva iskate da e, ot koi banki ste iskate kredit, za kolko vreme, koi ot bg narod po kolko i koga ste plasta, kolko dalgo, kakvo ste specheli s tosi kredit vseki ot bg narod?! pitaite i onezi bulgari i bulgarki s mesechni zaplati 170 evro i mesechni pensii 55 evro - te sega imat tosi dohod, a plastat i 20%DDS na RBG?!
106
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе хора тоя на какво е ??? Заем от 8 милярда евро не ни задължава !!!! Банка и евреин не се лъже! !!! Продават държавата! !!!!!
105
1
 
1
 
! Отговори
Sunny ray преди 9 години
Ако на писмени договори за огромни заеми,министър гледа така несериозно,и дори не са изчислени точно и коректно, а многократно завишени,тогава и на законите в България и на дадената дума и обещания от министрите те гледат толкова несериозно,което е недопустимо за каквито и да е човешки отношения, особено когато става въпрос за правата и бъдещето на българския народ.Правителството трябва да спечели и заслужи гласуваното му огромно доверие от бг избиратели, което е негова голяма отговорност.
104
2
 
2
 
! Отговори
лъжа преди 9 години
Защо ще даваме пари на "консултанти", след като няма да ползваме тяхната скъпо струваща "услуга"?!Горанов нищо не казва какво ще струва това и което пак ние ще плащаме!
103
1
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
До 113: На нас ни дават заеми не за да произвеждаме, а за да им купуваме стоките? Може и така да е. А питаш ли се, защо на Турция например, не и дават заеми за купува без да произвежда? На ниското магаре всеки се качва. Както и на гърба на народите с продажни политици.
102
0
 
1
 
! Отговори
az преди 9 години
Pichete si tuka a onezi koito dnes baha na ulicata s iskane Balgaria da se protivopostavi na Rusia moge i po golama bela da ni dokarat.Ta Rusia kakvo ni e napravila.zachtavaite onezi koito sazdadoha"planat ran at"vmesto da pichem kazvaite koga i kade i da gi mahnem tezi dokato oche ne sa vzeli zaema
101
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горанов да ми каже де е тази банка която дава заеми без да те обвързва финансово? Отивам веднага да взема заеми и за децата да имат да харчат.
100
2
 
10
 
! Отговори
исскащ преди 9 години
урааааа, според тази теемнужка няма да връщаме този дълг! Ми теглете 10000 милиарда бе, кво чакате?
99
1
 
4
 
! Отговори
Сп??нс преди 9 години
Дълговете на бг били 27% БВП ха ха ха това да ни е утешениетоНАКРАТКО не е важно колко дължиш ,а какъв оборот можеш да генерираш - БГ или узаконява дрогата и жените или незнам от де ще вади кинти (пенсиите вече подариха де що имаха , на ало-мафията)
98
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***.Договора не ни обвързвал финансово.Лелееее,да се смееш ли,да плачеш ли.Тия съвсем се побъркаха.Цяла седмица гербавите ни убеждават,колко е необходим този дълг,иначе щяла да фалира държавата,а сега не ни обвързвал финансово.Този човек май е за психиатър,а някой му е възложил управлението на финансите в държавата.
97
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Господа управляващи, оставете нещо от България и на мен!с неуважение: малкият Иванчо
96
2
 
11
 
! Отговори
Bg grajdanin преди 9 години
Ако Горанов и Боко не им харесва България или не могат да се справят с проблемите без да продават Отечеството си и сънародниците се ... ,моля да оставят това на други , които все още имат сърце и съвест за Народни дела!!!
95
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Трябва да сме наясно, че този договор по никакъв начин не обвързва нито правно, нито финансово българската държава"Г-н Горанов,само с това си изречение доказвате,че сте поредната Калинка в редиците на ГЕРБ,на която е подарена диплома за висше образование.Ако това не е договор-защо се налага ратификация в НС?Ако не е договор - защо изобщо се обсъжда?А в договор ясно се записва правата,задълженията и възнаграждението на страните при изпълнение на техните задължения.Т.е. казаното от вас е глупост
94
2
 
12
 
! Отговори
me преди 9 години
"Тук говорим за дългосрочно наемане на консултанти. " Ми ако е така защо не го наречете гласуване за наемане на консултанти, а го наричате 8млрд. евро дълг? Вие ли сте луди или се опитвате да направите нас на луди? Как може бюджетът да предвижда взимане на нови 6млрд. евро за да се покрият плащания по стария заем (WTF?) + още 2млрд. евро за да покрие дупката в бюджета и всичкото това да не води до дефицит и да не се нарича НОВ заем?! Значи новия заем покриващ стария е всъщност част от стария?!?
93
1
 
12
 
! Отговори
един преди 9 години
Днес четох в Мениджър.бг статия на някакъв икономист, който казва, че цялата патардия против заема е смешна и заема не е страшен. Заеми били се теглили всяка година, лихвите не били по-изгодни и всякакви подобни аргументи ЗА заема. Най отдолу на статията пишеше , Икономист от фондация "Отворено общество". Само от това можете да си направите сметката дали заема е в полза или ущърб на България.
92
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То е на ББ новия пудел
91
0
 
21
 
! Отговори
Бай Сперо преди 9 години
"Договорът за заем не ни обвързва финансово"Горанов,вие с Боко да не се каните да ипотекирате държавата бе,пич?Щото друг начин за нефинансово обвързване не виждам!
90
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само Атака ще ви обвърже и завърже там, където ви е мястото. Има време, не бързайте
89
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Икономиката на България в момента е достатъчно силна да вземем и 100 млрд заем. Това да не ви е Орешарски при който беше глад, студ и потресаваща мизерия!