Горанов с нова идея: Ще прекроява заплатите на президента и премиера

Министърът обмисля смяна на формулата на депутатските възнаграждения
Обновена: 6 мар 2015 17:12 | 6 мар 2015 12:58,
67
Горанов с нова идея: Ще прекроява заплатите на президента и премиера
Владислав Горанов Снимка: БТА

Финансовият министър Владислав Горанов призова да се намери нов начин, по който да се формират заплатите на депутатите, президента и премиера.

В момента базовата заплата на народните представители е равна на три средномесечни заплати в обществения сектор и се индексира на всеки 3 месеца според данните на НСИ. Заплатата на президента е равна на две депутатски заплати, а на премиера – 55% върху възнаграждението на народните представители.

Днес Горанов обяви тази формула за неудачна. „Използването на средната величана за определянето на възнагражденията на висши длъжности не само в законодателната, но и в изпълнителната власт, очевидно не е добрата основа и очевидно трябва да мислим за промяна във финансовите правила на парламента, които определят възнагражденията на депутатите, а оттам и на премиера и президента“, каза министърът в кулоарите на парламента.

Според Горанов използването на средни величини не отчита реалното икономическо състояние на държавата.

Повод за коментара на министъра стана искането на Висшия съдебен съвет заплатите на магистратите да се индексират с 12 процента.

Горанов обаче отказа това още преди дни.

Днес в кулоарите на парламента финансовият министър обясни, че няма как да каже, че няма да изпълни закона за бюджета и ще намери с лека ръка средства за повишаване на заплатите на магистратите.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наще президент и премиер са по-богати от 99 % от западните такива/вкл. Меркел, Оланд и Общността/, така че както и да им се прекрояват заплатите им дреме!
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИЗТЕГЛИХА ЗАЕМА СЕГА ПРЕКРОЯВАТ НАЧИНИТЕ КАК ДА ГИ ОКРАДАТ. НАРОДА ДА ПЛАЩА.....ТОЗИ ПЪТ НАРОДА ТРЯБВА ДА СКОЧИ,З АЩОТО ТЕЗИ НЯМАТ НАЯЖДАНЕ !
8
1
 
17
 
! Отговори
Магистрат преди 9 години
Ха-ха , всички ни ходят по свирката и народа е стадо. Ето например казахме 12% увелечение и ще го имаме, а учителите и 5 % да искат няма кой да им даде.
7
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе Горанов, абе пиле шарено, има ли нормален човек в България да не знае, че Борисов не живее със заплатата си? Милиардите които открадна от народа си е изнесъл в офшорни фирми. С тях купува избори и плаща на протестиращи. Колко ще му намалиш заплатата за да има някаква полза за държавата? Това са елементарни ПР ходове които само ще засилят подигравките и омразата към вас която расте. Трябва икономика, инфлация а не дефлация и никаква корупция. Нали корупцията ви прави богати, как да я спрете?
6
1
 
17
 
! Отговори
и преди 9 години
Като представители на народа,и като такива след като не могат да намерят решения българина да се чувства поне социално обезпечен,предлагам нашите избраници една година да не взимат заплата.Като всеки един и те да съпричастни с народа,и заплати да взимат ако са работили,а не за присъствие и бездействие.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да видиш какво му е на бизнеса, за да изпълни една ваша глупост нарушава друга, сега ти избирай кой закон да нарушиш, но да ти кажа този за бюджета ви е по-лесен за корегиране, а и със сигурност ще го направите.
4
0
 
18
 
! Отговори
Е - Ник преди 9 години
Тоя е пълен с идеи като ла-но с витамини...
3
0
 
27
 
! Отговори
1 преди 9 години
Ами да ги приравнят на 5 пъти минималната пенсия, за да има справедливост:)))
2
1
 
33
 
! Отговори
Депутатин и СИЕ преди 9 години
Някой да е чувал за депутат,който живее на заплата ?? :)
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин си намали заплатата и всички вече подражават.