Борисов подкани Щайнмайер: Заповядайте да ни похвалите!

Подкани го и да направим германски завод за автомобили у нас
Обновена: 10 мар 2015 14:00 | 10 мар 2015 13:14, Веселина Йорданова
147
Борисов подкани Щайнмайер: Заповядайте да ни похвалите!
Снимка: БТА

И десните, и левите партии в България полагат огромни усилия за влизането ни в Шенген, подчерта премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция в МС с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който е на официално посещение у нас.

Борисов напомни, че в тази посока гостът вече е направил изявление, че сме „доста близко“.

От думите и на двамата стана ясно, че икономиката е била сериозен акцент в разговорите. Борисов обяви и желанието си „цялостен автомобил“ да се сглобява в България. Дали ще е BMW, дали ще е Мерцедес, Порше, Фолксваген, премиерът нямал претенции.

„Ако продължим в тази посока, ще успеем", отсече той, което предизвика за втори път смеха на госта, след като в началото на брифинга Борисов го подкани: „Заповядайте да ни похвалите!“.

Премиерът разви идеята си, че правим гуми, стъкла, електроника, седалки, климатици и вместо само компоненти, може да се направи голям завод за една серия - „при най-ниските данъци и тази изключително квалифицирана и добре подготвена работна ръка“. Борисов разясни още, че в този случай българите, които работят в Германия, със сигурност могат да работят и тук.

Нашите задачи сме си ги свършили, сега очакваме колегите малко да помогнат и на България, защото времената са трудни, заяви още той пред германската делегация.

Провеждането на реформи във вътрешната политика и съдебната система е добра основа за привличане на инвеститори, коментира от своя страна германският външен министър. Гостът подчерта, че за това е необходимо пропуските в областта на обществените поръчки да бъдат преодолени. В изказването си Щайнмайер акцентира изключително на необходимостта от засилване на двустранните икономически отношения, като заяви, че потенциалът за икономически обмен на практика е много по-голям от реализираното.

На брифинга стана ясно, че Борисов не е пропуснал да запознае госта с идеята си за газов хъб у нас.

„Всичко съм го начертал, дал, обяснил и колегата е поел ангажимент не само в Германия, но и в Европа да помага за осъществяването на тези наши проекти“, каза българският премиер.

Борисов подчерта, че България заслужава това, защото сме положили огромни усилия и сме били лоялни евроатлантически партньори. Заслужаваме да бъдем третирани като такива и интересът ни да бъде защитаван в Европа, настоя той.

И Борисов, и Щайнмайер напомниха, че живеем в размирни времена и посочиха конфликта в Украйна, в Близкия изток, финансовите проблеми на Гърция.

В много приятелски отношения сме, отчете германският външен министър. По думите му и Германия, и България се опитват да се справят с предизвикателствата на днешното време.

„Заинтересовани сме да запазим европейския мирен ред, да работим за стабилността на ЕС, да продължим развитието на нашите икономически отношения“, каза Щайнмайер. По думите му 5 хил. германски фирми са намерили пътя към България в последните години.

В Германия пък живеят над 50 хил. българи, които работят и се чувстват добре, каза Щайнмайер и добави, че 7 хил. български студенти учат в страната.

Според госта цифрите говорят, че отношенията между страните стават все по-тесни. Търсим начини за още повече германски фирми, които да дойдат тук, увери външният министър на Германия. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не беше тъжно,наистина щях да се изсмея....
105
6
 
1
 
! Отговори
Пламен преди 9 години
Нормално е да врещите, Другари. Такова чудо като Бойко Борисов не сте сънували и в най кошмарните си сънища. Откакто е в политиката, друга партия не е печелила избори от каквото и да било естество. Роден победител! ... Факт! Доверявам се на родените победители, аутсайдерите са си... аутсайдери!
104
0
 
6
 
! Отговори
FBI преди 9 години
На Шайнмайер му е познат Борисов от Конференцията в Германия - ШМЕНТИ КАПЕЛИ , та завод за коли вече има в Братислава Словакия завод Волцваген където работиха българи изпратени от КТ Подкрепа на Тренчев където Схемата всяка седмица нови работници се въртяха в завода
103
0
 
0
 
! Отговори
op преди 9 години
bibi, pokazvai ot vreme na vreme samo edna jena, deto te hvali, i vsichki ste ia posledvat setne! savsem si blizo do pohvalata - na edin kosim. :) (ima mnogo da uchish ot Erdogan!)
102
0
 
9
 
! Отговори
Антрополог преди 9 години
Любимият ни премиер притежава изящната словесност на току-що проговорила ***ѝмуна. И интелекта на същата. Хм-м-м, дали не обиждам ***ѝмуните в случая?!
101
1
 
7
 
! Отговори
до кога преди 9 години
с германците първата св.войнаедна трета от БЪЛГАРИЯ,РЕПАРАЦИИ 20 г на съседните държави,хиляди загинали,с германците втората св.война,хранихме войниците им на руския фронт,загуба пак на територия,репарации 20 години,40000 загинали,пак найбедните,таман се оправихме към 9 млн.,сега "ЕС"загуба на всичко построено,2млн ангария,загуба на цялата икономика,сега 5млн с *** и бежанците,Е какво може да се каже,сега кредити за зо млдс лихвите,все едно репарации на чужди банки,пак роби Е еврогейциХА,ХА
100
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а може би за ръчни колички има в предвид геният
99
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази година завод за половин кола,догодина за цела.Ха-Ха-Ха
98
3
 
17
 
! Отговори
Обръщам си и ААААА преди 9 години
Вървя си значи и изведнъж чувам просташки ли, гаменски ли, как да ги нарека не знам, изкази: Фани *** за шлифера, еййй! Ченгеджийски номера, аааааа........!Бе викам си, къв е тоя ***?Обръщам се, поглежда и.........АААА. Пак поглеждам, пак АААААААА.Че той бил Министър Председателя Бойко Борисов.
97
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мафията иска да реабилитира царчето а точно от този започна затъването ни, в здравеопазването се създаде здравен холдинг или борд и се започна великото крадене
96
0
 
17
 
! Отговори
Калинка преди 9 години
Какви заводи бе? БМВ преди правеше поне седалките в България. Сега прави само калъфките на седалките в България.Не остана образование не осакатено. Сега имаме породния още по-сакат министър на образованието.Всеки министър е по-сакат от предходния. Всяка реформа в образованието е по-саката от предишната и всеки випуск е по-сакат умствено от предхония.Така ли ще стигнем до правене на Проше, БМВ, Ауди и Фолксваген?С Калинки по всички министерства и калинчести реформи?
95
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какво да ви кажа ...бях на протеста в деня на гласуването на дълга,около 15 човека от бсп 3от бдц и атака къде са останалите хора на софия и бг страшно е
94
0
 
10
 
! Отговори
токов преди 9 години
не знам дали ще има завод,но поне да си платят храната и облеклото което сме изнасяли на немските войници през войната,вече 70 години представете си какви лихви са натрупани.Историците да кажат,но не по малко от 20 млд.зл.лв ни дължат,плащахме репарации на ГЪРЦИЯ до 68 г.На Югославия,взеха западните покрайнини заради тях.Какво се правят на шуштери,колко нац.катастрофи заради тях и нашите продажни политици.Ами сегашния кредит от 30 млд.с лихвите не водят ли страната към робство на "ЕС",РОБИ СМЕ.
93
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
уууууу...
92
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре чее Боико еми няма никои даве познава по целият свят *** червени.Жив и здрав дае.
91
1
 
21
 
! Отговори
вече не знам преди 9 години
какво да коментирам,тоя човек е загубил реална представа с действителността ,какъв завод,какви пет лв. ,то няма грамотни хора ,ако имаше той ли щеше да е премиер и тия ли щяха да са министрите,представяте ли си учителката дето учи децата ви така да се шегува или хирирга като ви оперира да се пита -да резна ли апендикса или да му резна главата не не ми се говори за тоя ,а няма и да чета
90
2
 
25
 
! Отговори
иван преди 9 години
Аз пък мисля че БГ народа си заслужава тиквата за премиер.Борко тиквата не е толкова *** колкото народа щом го е яхнал и си прави каквито експерименти се сети.А на бас че след като гробарите ограбиха КТБ,след като Тиквата накара БГ парламента да му гласува поне 8 милиарда джоб парасъ ей тъй на коляно за харчлък за каквото се сети развинтеното въображение на мутрафона.Сигурен съм че ако не бъде свален с натиск от улицата от огладнели и озверели от мизерия българи той ще вземе още кредити.
89
0
 
25
 
! Отговори
Андрешко преди 9 години
Г-н Борисов, как да нямаме претенции .....?! "Майбах" естествено.
88
2
 
31
 
! Отговори
Joncho преди 9 години
Нямат край селските му номера !
87
0
 
33
 
! Отговори
Kit Chelin преди 9 години
Всичко се връща на др. Борисов като бумеранг. Рева срещу 500 мил.лв. дефицит през 2009 г. докато при неговото предишно управление стигна над 2 млр..лв и сега се очаква над 1 мрл.лв. Буча в детските градини за 1 млр. лв. заем, сега ще вземе 16 пъти повече. Заедно с Горанчо обвиняваха Орешарски за лошото време, което показвало че и природата е срещу правителството. А сега какво ще кажат? Др. Борисов и Герб са политическото бедствие за България. Жалко за българите,не заслужават такъв *** премиер