Скъпи гости, заповядайте да ни похвалите

Какво ли ще ни донесат "високите" визити у нас?
86

Топло посрещане от премиера Бойко Борисов за държавния секретар на САЩ Джон Кери. Снимка: Правителствена пресслужба

Скъп гост. Така премиерът Бойко Борисов представяше чуждестранните си гости на журналистите в първия мандат, а репликата се пренесе и в този.

Скъпите гости напоследък дадоха повод на властта да заключи, че сме излезли от международната изолация, а на опозицията да заподозре, че в разговорите са били поискани неизгодни неща за страната ни.

Чужди медии пък запитаха в анализите си какво търсят високите гости в София и дали ще го намерят.

Крак повлече в началото на настоящата година британският министър на външните работи Филип Хамънд, последваха го държавният секретар на САЩ Джон Кери и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В един ден наскоро ни посетиха шефът на ФБР Джеймс Коми и президентът на Азербайджан Илхам Алиев, а поредицата високи визити продължи външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

И всеки ни обеща по нещо – Кери, че САЩ ще ни помогнат да намалим енергийната си зависимост от Русия, Столтенберг – че НАТО ще установи свой многонационален контингент в България, шефът на ФБР, че връзката му с България ще бъде много силна, президентът на Азербайджан – азерски газ...

Борисов получи и персонална похвала от държавния секретар на САЩ, който обяви, че е впечатлен от програмата и плановете на премиера.

Газовият хъб и проблемите около проекта за газопровод "Южен поток" доведоха у нас заместник-председателя на Европейската комисия и комисар по енергийния съюз Марош Шефчович и комисаря за енергетиката и климатични промени Мигел Ариас Канете.

На среща в София бе учредена Група на високо равнище за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, за да се работи за газова свързаност в региона, диверсификация на източниците на природен газ в дългосрочен план и сигурност на доставките.

При учредяването й Бойко Борисов заяви, че поради географското си положение страната ни има потенциал да бъде своеобразен разпределителен център на газ за Югоизточна Европа и ЕС.

С идеята за газов хъб беше запознат и външният министър на Германия Щайнмайер, а премиерът се изяви като чертожник.

"Всичко съм го начертал, дал, обяснил и колегата е поел ангажимент не само в Германия, но и в Европа да помага за осъществяването на тези наши проекти", разясни Борисов. 

Тия дни пък стана ясно, че карта на възможни газови връзки и трасета през България премиерът е начертал и на шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Усмивки и добро настроение лъхаше на брифингите в Министерския съвет, кадрите, които ви предлагаме в галерията, също го доказват.

Премиерът успя да разсмее два пъти в рамките на десетина минути Франк-Валтер Щайнмайер – когато го покани да вземе думата със "Заповядайте да ни похвалите" и когато настоя пред германците за завод за "цял" автомобил у нас, а не само за части, изреждайки световни марки.

Ако не с друго, софиянци ще запомнят посещенията с драконовски мерки за сигурност, блокада в центъра и полицаи през метър.

Както и с предупрежденията, ако живеят по трасето летище - център, да не отварят прозорци и врати, да приберат прането от терасите си докато не си замине държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Само времето ще покаже скъпи ли ще се окажат скъпите гости и в каква посока – че ще направят нещо добро за България или пък, че посещенията им ще ни излязат "прескъпо"...

Или просто нищо няма да последва след тях, в което някой може да види добра новина. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що не са виждат станишко , ментата и ореха ?
53
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В лицето на потомствената бесарабка Нуланд ФАЩ публично "фукат" ЕС ,чрез съответните си органи забраняват на ЕС да се обсъжда договора ТРР в СМИ, а в БГ от 25г необявено провеждат операция по установяване на "управляем" хаос в икономиката и тотален геноцид на българския народ,организиран и провеждан от ръководителите на всички политически партии,участвали в управлението на страната след 1989г.През гугъла:США запрещают ЕС
52
0
 
22
 
! Отговори
Стамат преди 9 години
Бокооооооооо, след малко ще му лапнеш *** на това ционистично изчадие от ада!!!
51
0
 
26
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ЗАВИСИ КОЙ КАКЪВ Е В ТАЯ ДЪРЖАВА. НА НЯКОИ ЩЕ ДОНЕСЕ МНОГО А НА ДРУГИ ЩЕ ВЗЕМАТ. ТАКА Е В СКЪПАТА НИ РОДИНА. ДА ЕДНИ МАЙКА ЗА ДРУГИ МАЩЕХА. ЗАТЯГАЙТЕ КОЛАНИТЕ И СТИСКАЙТЕ ЗЪБИ. ДРУГО ВЕЧЕ НЕ ВИ ОСТАНА.
50
0
 
23
 
! Отговори
:))) преди 9 години
На сн. 9" Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг похвали българските военнослужещи " талибанът не е бръснат вироятно и къпан сугринта като ставал!
49
0
 
28
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
Джимито пак ли ще идва да хвали ВИНЕТУ!!!
48
1
 
32
 
! Отговори
ЯЯЯ преди 9 години
ТИЯ СКЪПИ ГОСТИ ТЪЙ ЩЕ НИ ИЗПЛЮЩЯТ ,ЧЕ СВЯТ ЩЕ НИ СЕ ЗАВИЕ.И ОТ КАТАР И КУВЕИТ СЕ ЗАВЪРНА С ГОЛЯМ ЧУВАЛ ОБЕЩАНИЯ ЗА ИНВЕСТИЦИИ РОГЪТ НА ИЗОБИЛИЕТО ,НО.....
47
1
 
29
 
! Отговори
Луцифер преди 9 години
Гостите и рибата след три дни се вмирисват!Раздавайте вазелина...Българските политически "величия"са на колене!
46
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Класическата стойка на велика България - полата високо над кръста, лицето плътно на земята!
45
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дупедавци
44
3
 
30
 
! Отговори
долната част на гърб преди 9 години
Пожарникаря: Скъпи гости, ние ви предлагаме долната част на гърба си, а пък вие благоволете да заповядате да ни похвалите...
43
7
 
20
 
! Отговори
... преди 9 години
ne komentiram . No dne6nite statii sa dosta lo6o sa4etani i manipulirat ne v interes na borisov .
42
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОТВРАТ
41
2
 
53
 
! Отговори
Бойколандия преди 9 години
Ограбват ми труда, плащам масрафа на цяла държава от търтеи и ревльовци, полицията е мафия, съдебната система е помия, държавата се разпада, битовата престъпност избива наред, дерибеите безчинства, 10 000 във властта на различни позиции крадат безмилостно от народната пара, средата отъпява и оскотавя, дори големите градове се обезлюдяват, изгонихте младите и перспективните, няма справедливост, окрадохте ми 5 млрд. миналата година, 5-6 безсмислени млрд. заем тази година, убиваме се по гадните пътища, отравяте природата ни, ядем гадории, гледате ме нагло от телевизора .... остана и райското мяст
40
2
 
24
 
! Отговори
credi simo преди 9 години
oplaaa...belichkata kastichka imala 18 triliona dolara kredit -ai,ai,ai kakav golem zor imat bratovcedite!zor, zor...ama dali ste im stigne bulgarskoto zlato na bratovcedite da si zapushat dupkata v amerikanskia budjet?dnes.bg, vie znaete li kak izglejda chisloto 18 triliona dolara s arabski ili rimski chisla? ami v bg leva tova chislo kak izglejda?!ami sled 30 godini amerikansko kopane i izvlichane na bulgarskoto zlato kakva dupka ste se otvori v Rodopite, ili tam ste e veche Cherno more?!
39
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво ще ни донесат визитите ли????Ами,каквото носиха да сега-3 в 1!!!!Свити два пръста на едната ръка с гордо изправен и показан среден пръст!!!
38
1
 
54
 
! Отговори
майорски преди 9 години
Господ пази България !!!С какви се събрахме малеееее....
37
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
гърч на комунизма, отново. Жалко за избитите руснаци и украинци.
36
2
 
29
 
! Отговори
кк преди 9 години
Мисля си за прекрасния "Български Великден" на още по-прекрасния Тончо Жечев.Тогава, казва мъдрият Професор, макар че всички велики сили, вкл. и Русия, бяха против нас, ние победихме, защото бяхме единни, бяхме НАРОД.Сега, когато всички "скъпи гости" се кълнат, че са с нас и ще ни помагат, ние ще загубим, защото този разнобой сред НАРОДА, вреди на България.Разбихме се на 300 партии, всеки е срещу всеки.Всеки си създава собствена почва за виреене, а България "пала я палила".Народе????
35
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bravo na Boiko Borisov,che ni vrashta pak kam normalniya svyat!