Речта на президента - за важни теми или картичка за ЧНГ

Анализатори коментират дава ли заявка Плевнелиев за нов мандат
Обновена: 19 мар 2015 20:36 | 19 мар 2015 20:26, Веселина Йорданова
101
Речта на президента - за важни теми или картичка за ЧНГ
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Росен Плевнелиев се бори за втори президентски мандат, смята политологът Татяна Буруджиева. "През цялото време той се опитва да изтегли центъра в себе си. Неговата програма е същата новогодишна картичка като програмата на правителството, всичко е в общи параметри", коментира Буруджиева пред БНР.

По отношение на инициирането на референдума за изборно законодателство, тя посочи, че в правомощията на президента е да насрочи датата на допитване.

Още по темата
По думите на политолога държавният глава може да се обърне към народното представителство и да каже, че на тези консултации са стигнали до единодушното желание за такъв референдум.

„Нищо такова не чухме. Президентът си измисли някакво правомощие да инициира референдуми, което само по себе си нищо не означава. Повечето от това обръщение бяха лишени от смислено съдържание, от реална обективност думи“, коментира още Буруджиева.

Политологът Евгений Дайнов коментира речта на президента с думите „малко дългичка“, но "няколко важни теми успя да напипа и няколко важни гвоздея успя да закове".

"Все едно ни каза правителствена програма за развитие в началото на мандата, което не е лошо, защото самата правителствена програма беше огромна и много нескопосано написана", допълни Дайнов.

Според него в продължение на повече от две години от всички държавни институции Росен Плевнелиев е бил единственият, който е изразявал надеждата на граждански активната част от обществото. По думите на Дайнов това е направило Плевнелиев в някаква степен „център на политиката“.

Политологът изрази надежда Росен Плевнелие да се кандидатира за втори мандат, защото е натрупал доста опит в политиката.

Според Буруджиева опитът да се представи пред българската публика, че ние правим самостоятелна политика, е доста пресилен, така че онова, което ще повтарят или ще изразяват българските институции, ще бъде в синхрон с общата европейска политика.

„Има засилена активност от страна на президента да превърне президентската институция в център на политическите процеси и политическата власт, след като в голяма степен от него чуваме външната политика на страната, тъй като мисля, че външният министър липсва в публичното пространство“, каза още тя.

Според нея всичко, което се случва, е по-скоро демонстрация на ентусиазъм, воля и желания.

Започват някакви законодателни инициативи от отделните министерства, но реформа означава да се промени политиката, начина на функциониране, целите и съдържанието в някакъв ресор, изтъкна политологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде да ни е честит новият заем! Ще има и за нас, и за децата, че и за внуците и правнуците да плащат лихви и главници...
32
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Срам за страната
31
0
 
31
 
! Отговори
защо само... преди 9 години
... се излага да говори глупости!?
30
0
 
14
 
! Отговори
Архангел преди 9 години
Хомункулъсът на снимката егоистично и имагинерно футуризира! Парадигмата "утре", при него е сакрализирана и ментално фаворизирана. Но пропуска релевантния императив "а дано, ама надали" :)
29
0
 
32
 
! Отговори
Колко преди 9 години
Днешният държавен глава е комсомолски секретар и син на Асен Плевнелиев секретар на ОК на БКП в Благоевград ,През 1991 г. Плевнелиев получава лично от министъра на труда Емилия Масларова квота за износ на работна ръка в Германия. Разрешителното е за 200 души строителни работници. Но Плевнелиев изнася безконечно и безплатно на черния пазар. След като събира парички почва да купува власт с която да изнася милиони в офшорки. Айде честито на народа!
28
0
 
27
 
! Отговори
уф преди 9 години
в историята на всяка държава има велики и низки управници. чудя се след двеста-триста години тоя след кого ли ще се нареди по низост и идиотия. не мога да се сетя за чак толкова голям *** в писаната и неписаната ни история.
27
1
 
30
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
Не плюйте по Роско вие си го избрахте. Ха сега на следващите избори пак за него гласувайте
26
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъвто народа, такива и управниците.
25
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не стига, че е ***, ами и му личи по муцината.
24
0
 
23
 
! Отговори
прaтчет преди 9 години
Будa ви го кaзa бе герб**рaсти, вие и зa мaгaре щяхте дa глaсувaте!Товa сте вие, ел3кторaтa нa политическото крило нa еднa криминaлнa комуноиднa шaйкa от кaлинки, мaгaрете и много ***!
23
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не всеки може да бъде толкова *** като него ! ако повече мълчи и не се показва пред телевизията да приказва глупости рентига му може и да се вдигне с един пункт
22
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** в бесъзнание това е Плевнелиев ! Никога няма да влезе в час само ни излага навсякъде
21
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в 1300 годишната история на България няма такъв *** президент като Плевньо
20
0
 
21
 
! Отговори
кин преди 9 години
Процентът нa одобрение към прецедентa се сгромолясa кaто Укрaинскa рaкетa върху детскa грaдинa, проби дъното се позиционирa няколко метрa под земятa, където скоро ще бъдaт всички фенове нa НAТО и глaворезите ИД!
19
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
най-простият президент в света
18
0
 
14
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 9 години
До АнонименИ още сложили са му костюм от тапети обут в сабо от стиропор!!!
17
0
 
11
 
! Отговори
Истина преди 9 години
3 петилетки комунисти за президент. И още една ли искате от комунето-демократ?!?!
16
0
 
17
 
! Отговори
gogo преди 9 години
Референдум - хайде да направим такъв за това доколко позицията на Митов относно Русия е позиция на народа ни?? И ще е далеч по-важно да го разберат политиците, отколкото народът на разбере необходимостта от нови изборни правила (за кого?).
15
9
 
1
 
! Отговори
жалко преди 9 години
Струва ли си човек да стои цяла нощ и да се навежда на ушанките за тези дребни стотинки?
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
vtori mandat.prez kriv makaron