Денонощна работа по "Тракия" и "Хемус", зове Борисов

По какви мостове карат хората 30 г., за да дойдем ние да ги оправим...
Обновена: 15 апр 2015 21:08 | 15 апр 2015 20:37, Веселина Йорданова
116
Денонощна работа по "Тракия" и "Хемус", зове Борисов
Бойко Борисов. Снимка: БулФото, архив

Премиерът Бойко Борисов призова за ускоряване на ремонтните дейности по магистралите.

По думите му неудобството, което ще бъде създадено от промените в движението, ще бъде разбрано, ако се работи ефективно и ритмично, става ясно от стенограмата на правителственото заседание.

Днес кабинетът отпусна 100 млн. лева за ремонтите на „Тракия“ и „Хемус“, които ще текат цяло лято. Движението ще бъде затруднено, разясни по-рано днес регионалният министър Лиляна Павлова.

Още по темата

"100 милиона лева са си 100 милиона, но ако падне някой мост с колите по него, тогава ще е още по-лошо. Затова – затваряме и правим”, каза премиерът по време на обсъждането на темата.

Той обаче настоя за по-кратки срокове: „Сега сме 15 април, поне ако може до 1 юли да съкратим срока – от август на юли. Да направят денонощна работа. Юли-август, просто затова ги правим тези магистрали, хората да пътуват леко, не трябва да ги утежняваме. Денонощно да работят. Ровенето, всичко, което е… по-простите дейности, да ги наречем, да ги натиснат да ги направят“.

Павлова обаче отговаря, че „цените не са за нощна работа“. С тази сума няма да можем да ги направим денонощно, но ще се постараем за август месец, обещава тя.

Борисов все пак иска да се говори със строителните фирми, но се съгласява „няма как работеща магистрала да я асфалтираш за един ден и да не създадеш проблем“. „Разумните хора ще го разберат, но виждайки ритъма и начина на работа. Затова, моля ти се, Лили, проговори го с компаниите“, допълва той.

Министърът подробно обяснява, че "нещата са сериозни“ и ремонтите няма как да приключат за месец.

"Аз съм ходил да ги гледам. Затова поканете медиите, да видят по какви мостове карат хората 30 години, за да дойдем ние да ги оправим и когато пускат сутринта репортажи, че има дупка, да отидат 20 премиера назад да ги питат защо е тази дупка, не мен. Защото ние ще ги направим сега. Нали ме разбра – каните да видят по какво карат българите, какво са ги оставили да карат българите, защото те и преди десет години са били за ремонт, и преди 15 са били за ремонт“, заръчва Борисов.

Регионалният министър и финансовият Владислав Горанов влизат в спор дали с част от парите да се ремонтира Аспаруховият мост или друг обект в Северна България.

Ако позволите, по Аспаруховия мост върви цялото движение от пристанището и всички ТИР-ове със зърно минават и именно на този участък се включват и затова е толкова компрометиран, настоява Павлова.

Спирайте ги да не вървят при 35 градуса тези ТИР-ове, не отстъпва Горанов, но регионалният министър продългжава : Аз не отговарям за спирането им.

„Аз съм ги спрял“, отговаря транспортният министър Ивайло Московски, който се оказва „отговорен“ за спирането на камионите.

"Когато няма пари, е толкова трудно да ги разпределиш. Между другото, във Варна в момента кипят толкова ремонти, че не знам дали ще имат капацитет да се справят и с това“, коментира пък премиерът Бойко Борисов.

Премиерът слага край на спора: „На вносител приемаме, до тази точка. Ако министър Горанов ни предложи по-жизненоважни, структуроопределящи и належащи обекти в Северна България, ще ги преразгледаме“.

Само си представете картата на Северна България, почнете от Монтана, движете се през Враца, Плевен, Търново, Търговище, Шумен и нататък – все ще измислите нещо, връща топката финансовият министър.

Премиерът обаче оставя за следващия МС да се мисли дали останалите 10 млн. лева ще отидат за Аспаруховия мост „или ще предложите по-добър вариант“. Двамата министри обаче не приключват словесната схватка.

"Пътищата в България са недофинансирани и аз мога да ви предложа много пътища“, настоява Павлова.

Горанов пък й отвръща, че „недофинансиране“ е термин от медицината. Пътищата в България не може да се финансират със 67 лева на година. Така че, ако обичате, първо измислете някаква система за финансиране и тогава ще си говорим за пътища, допълва той.

Регионалният министър все пак се съгласява, че може да предложи "лоши пътища и в направлението София – Видин“. Така решението какво да се ремонтира с тези пари остава за следващата сряда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
8
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До до странджата"Нали чете проучването, че 80% мразят правителството. Все пак е по-добре от теб!Теб те обичат само 1% от пишещите тук!"...Нали прочете кой е правил изследването... - вярно е, че 80 процента мразят правителството, но това са позитанци...
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Denonochna rabota..malko adene...niski zaplati...i rabota do 90 godini...tova e svetloto badeche na balgarite spored BB a toi izlogbi..Luvar..feibuk i lozungi da vzimame primer ot Hristos.. Bog gleda,gleda...
20
7
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Не иска куманиза прогрес и туй то... - не иска куманиза магистрали и комуникации... - иска тесни партизански пътеки...
19
1
 
7
 
! Отговори
333 преди 9 години
Големи приказки , малко резултати. Орешарски осигури 500 мил. лв за регионите, но герберите плюха непрекъснато и така спряха доста проекти. Плачеха и топеха правителството в Брюксел и по тяхна вина замразихме важни проекти за държавата осигуряващи работа за хиляди хора. Герберите отпускат само 100 мил. и ще кърпят дупки по пътищата, но ще реват като бесни колко много работа са свършили и как другите преди тях нищо не са направили. Не смятат обаче, че и те управляваха близо 4 г. и какво свършиха.
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Денонощно да се кърпи най-голямата дупка на България по светлата магистрала бъдеще - мозъка на Тиквата - трап с библейски размери.НЕ ТРИИТЕ БРЕ
17
1
 
12
 
! Отговори
Аспарух Аспарухов преди 9 години
Правилно г-н Тиквунгер Банкански! Дайте 10-те милиона на Бургас, пък голема работа, че Аспаруховия мост може да падне.
16
1
 
10
 
! Отговори
1111 преди 9 години
Ако по време на сроежа се правеха редовни и строги проверки на качеството на изпълнение,сега можеше да си спестим тези призиви за денонощна работа!Ама как тези, които са взели комисионни за да дадат поръчката на турските фирми,ще им държат сметка?!нали това трябва да стане бездънна яма за пари-през 2-3 години ремонти,и съответно лапане и кражби.Писна от простотии- по-миналата зима калорифери за археолозите,а сега ленински съботници да кърпим опърпаната магистрала!!Инфантилна работа...
15
9
 
1
 
! Отговори
Платен трол преди 9 години
Само така, г-н Борисов!
14
9
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
*** утре имат юбилей... - 90 години от атентата в църквата "Света Неделя"... - да им е честито...
13
0
 
15
 
! Отговори
серго преди 9 години
Като гледам какви неандерталци ни управляват и ми прилошава
12
1
 
9
 
! Отговори
абе бокич преди 9 години
не беше ли случайно премие от 2009 до 2013 г.що един мост не оправи аааааааааааа ,да не би случайно да си забравил ,че си във властта 15г. и от крадене и нищоговорене не можа и ремонта на един мост да направим или на един междуселски път ,добре ,че дъщеря ти не си я правил с ръце и уста неграмотнико въпреки,че тя си е обременена отвсякъде ,горкото момиче заради баща мутра я държат заложница ,айде чакам с нетърпение какви ще ги плещиш като ти връчват ордена от светия синод ,ще има дружен смях
11
2
 
11
 
! Отговори
мишо преди 9 години
Удължете деня на 36 часа бе . Плащайте надник на робите 30 лв, а за през ноща 35. Всичко ще ви се върне тъпкано
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Елате да видите на боко как му се е нацепил и напукал асфалта , а ремонтът беше през 2013 год. ! Говоря за Хемус , някъде около Провадия посока Шумен . 1 година ,толкова издържа - качество гарантирано от фирмите на ГЕРБ !
9
1
 
7
 
! Отговори
по-бързо ...по-бързо преди 9 години
Защото премиера има пътуване към Варна , в началото на другата седмица...
8
1
 
10
 
! Отговори
геро преди 9 години
Бойко , не си ли чувал бързата работа срам за майстора
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Без албански асфалт няма да стане. Дойде ли асвалта дето договаряше предния мандат?
6
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Либерал-фашистката хунта, която узуроира властта в България с купуване на гласове и манипулации много скоро ще бъде съдена от народен съд за геноцид срещу българския народ.
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На кой му дреме за пътищата ?!Та ,то хора бе останаха !)))))
4
1
 
17
 
! Отговори
гербераст преди 9 години
Добре Бацо ,тука си прав ,на бялото няма да казваме черно Ако може само да са по качествени ремонтите , защото в много отношения са супер зле по отношение на качеството ,няма и година от окриването и даден обект почва да е руши
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе защо не пишете нищо за терористичния акт във ВМЗ Сопот, защо.