Европризив от Царя: Пуснете ни в Шенген!

Рецептата му за растеж: Движение напред и само напред
16 апр 2015 16:18,
68
Европризив от Царя: Пуснете ни в Шенген!
Симеон Сакскобургготски и председателят на Сената на Румъния Калин Попеску Таричану. Снимка: БТА

Би било голямо преимущество за ЕС, ако България и Румъния се присъединят към Шенгенгенското пространство. Те имат външна граница на съюза и играят специфична роля.

Така Симеон Сакскобургготски (премиер на България 2001-2005 г.), защити необходимостта двете държави да станат по-скоро част от безвизовото пространство на ЕС.

Днес той и Калин Попеску-Търичану, председател на Сената на Румъния и бивш премиер (2004-2008 г.), участваха в дискусия "10 години на предизвикателствата в ЕС. Опитът за либералите в Югоизточна Европа". На форума присъстваха вицепремиерът Меглена Кунева, бивши министри от кабинета "Сакскобургготски", дипломати.

Председателят на румънския Сенат поиска държавите-членки на ЕС да могат сами да оценяват напредъка си, но призна ролята на механизма за мониторинг при изграждането на новите институции, укрепването на старите и изпълняване на критериите за членство в Евросъюза.

Търичану обаче отбеляза, че някои от старите членки на ЕС се отнасят с недоверие към България и Румъния по отношение на гаранциите за коректното прилагане на закона.

"По-скоро съм разочарован, че при някои държави-членки този инструмент се превърна в политически, пораждащ дискриминация към нашите държави и към някои от новите“, коментира председателят на Сената на северната ни съседка.

"Защо инструментът за мониторинг на ЕК да не бъде сменен с друг , с помощта на който България и Румъния по отделен начин сами да се наблюдават и да отчитат пред ЕК постиженията си", предложи той. "Говорим за решение, основаващо се на доверие“, смята експремиерът.

"Като основен приоритет трябва да остане ясната цел за единна, обединена Европа“, смята Симеон Сакскобургготски. Самият факт, добави той, че днес нямаме никакви страхове от война или преврати в рамките на ЕС са две огромни преимущества, победи, но за младите хора не означава нищо, защото смятат, че такива неща се случват само в държавите от Третия свят.

"Либерализмът днес е по-важен от всякога“, посочи Сакскобургготски. "За да не изпаднат в евроскептицизъм, хората трябва да видят нещо осезаемо, важен е въпросът как можем да живеем така, както в Западна Европа“, убеден е Калин Търичану.

Той предупреди, че в икономическа криза хората се изкушават от националистически настроения и затова трябва да сме много внимателни какво ни очаква в бъдещето.

Рецептата на Симеон Сакскобургготски срещу евроскептицизма пък е доброто управление - нещо, което обществото и политиците трябва да разбират.

Според него другите държави членки на Евросъюза не са били в много по-добро състояние на готовност от това на България и Румъния.

"Една от основните цели след промените от 1989 г. бе да се върнем обратно в Европа", припомни в хода да дискусията бившият премиер на България.

Поуките за страната ни след присъединяването към ЕС, според него са: да продължим да се движим напред, винаги в тази посока, да не бъдем спирани от един проблем, едно затруднение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
соловей содев преди 9 години
мадридски комаржия
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Nakoi da go e karal nakoi da go e molil..haide da ne zabravame kak ni opravi za 800 dni.Caru gledai si starinite imach oche sinove..za tova che laga krade naroda mi se sluchi tova sas sina ti/mir na duchata mu/,ai de ni ostavi na mira i ne se barkai...da ne zabravame che si rodnina na Kralicara-a tam sa reptilite....ama vremeto im svarchi svarchi....
38
5
 
2
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
до 46 " ...защо лъжеш бе ?Не си никакъв фашист..." - Първо , знаеш ли що е ФАШИНА (сноп пръчки ) . 2 . знаеш ли кой използва "фашини " за да обясни на царете на България как да управляват (КАН ЮВИГИЙ КУБРАТ ) 3. знаеш ли , че първи в политиката се прилага "фашизма "ИСПАНИЯ . 4 . Самоопределил се като "фашист " е Мусолини а в Испания "фашизма " е в полза за защитата на евреите от комунистическите атентатори !СМЪРТ НА КОМУНИЗМА !!!
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MNOOOOOOOOOGO SI DOSADEN MENE SHENGEN MI NETREBAPRESLDVAI SI KUXITE IDEI KATONEMA VECHE RENDETA ZA PODARACI
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наш Президент Владеет Миром,Не только нашею Страной.Наш президент выше кумиров,Выше всей власти над землй.Господь его ведт по жизни,Он самый лучший наш герой!Наш президент Владимир Путин!Самый любимый и родной!..В его руках весь мир Вселенной,О чм Европе не мечтать.Наш президент - он самый светлыйНашей страны, где благодать!..Где недры самые живые -Источники целебных трав!..Цветы растут здесь луговые,Здесь Дух Святой! Здесь каждый прав!Страна Россия - Вдохновенна!..На все века и времена!..Здесь сила ратников - Священна!Россия - Родина души и с
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС са лъжливи лицемери, приеха ни щото уж сме били покрили критериите, а сега си правят гаргара с нас. Да ни бяхте приели когато наистина сме готови или изобщо да не ни бяхте приемали. *** няма да ви търпя денонощните критики, санкции и дискриминацията по национален признак, заради вашата грешка да ни вкарате неподготвени в съюза.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
e aide de.daite napred.nie ne se bqhme setili.Uraaaaaa! Receptete mu e kakvoto mu kajat komunqgite.
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
PREZIDENT -LAGEZZAR -KRADEZOHRANITELIAT SOLIDEN
32
12
 
2
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
поданник съм на Негово Величество и желая Бай-*** да спази Конституцията на България и да се възстанови КОНСТИТУЦИОННАТА МОНАРХИЯ в България !!!всички политици в България са мръсни комунисти - НАРОДНИ ИЗЕДНИЦИ !
31
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
къде напред бе,алооо?
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако гледаме отстрани,ще ни стане ясно,че не е честно когато румънците са впрегнали цялата си държава в борбата с корупцията и показват сериозни резултати, а ние на практика сме постигнали-какво? Ами по-зле сме от преди 20 години.
29
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
къде напред?
28
2
 
5
 
! Отговори
e преди 9 години
В ДАНС е пълно с ционистка ***.
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз имам европризив: така наречения цар в затвора и конфискация на цялото му имущество!
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Румънците може и да ги пуснат,ама българите мисля,че не , голяма каша е тука.Границите са като разграден двор.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 15И Костов вече не може. Бардака е пълен.
24
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дъртак, няма ли да се омиташ от БГ? Какво общо имаш с БГ и бг народ?
23
3
 
10
 
! Отговори
монархист преди 9 години
Вервайте му!
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гея нещо се напъва сега и бай Симо..?Неква мръсотийка ни кроят.Няма да е на добро.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този ме е човек това е Рептил не му пука дали ще умре физическото му тяло